Amerikanen en Spanjaarden opgepakt in Venezuela vanwege een complot om het land te destabiliseren

In Venezuela zijn drie Amerikanen, twee Spanjaarden en een Tsjech opgepakt omdat ze volgens de regering plannen hadden om het land „te destabiliseren”. Dat meldt CNN. In een persconferentie liet de minister van Binnenlandse Zaken Diosdado Cabello weten dat de opgepakte buitenlanders onder meer het plan hadden om Nicolas Maduro om het leven te brengen. Venezuela zegt ook dat het 400 Amerikaanse geweren in beslag heeft genomen.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat een lid van het Amerikaanse leger in Venezuela is gearresteerd, en dat het ministerie „op de hoogte is van onbevestigde berichten over twee extra Amerikaanse burgers die in het land werden vastgehouden”. De Amerikaanse regering ontkent betrokkenheid bij een complot.

„Alle beweringen over Amerikaanse betrokkenheid bij een complot om Maduro omver te werpen zijn categorisch vals. De Verenigde Staten blijven een democratische oplossing voor de politieke crisis in Venezuela steunen.”

Oplopende spanningen

Ook de Spaanse regering ontkent alle betrokkenheid. Volgens de Venezolaanse regering hadden de gearresteerde Spanjaarden banden met de Spaanse inlichtingendiensten. De Spaanse ambassade in Caracas heeft bij de Venezolanen informatie opgevraagd over wie er precies is gearresteerd en op grond van welke verdenkingen.

De spanningen tussen Spanje, de VS en Venezuela lopen al weken op. De Venezolaanse oppositieleider Edmundo González Urrutia, die door veel westerse landen wordt gezien als de winnaar van de verkiezingen in Venezuela eind juli, vluchtte naar Spanje en werd daar door minister-president Pedro Sánchez welkom geheten.

Venezuela worstelt nog steeds met de gevolgen van de presidentsverkiezingen in juli, waarbij Maduro een derde termijn claimde, ondanks mondiale scepsis over de uitslag en de verontwaardiging van de oppositiebeweging van het land.