Kabinet houdt vast aan tweestatenoplossing en mogelijke verplaatsing ambassade naar Jeruzalem

Het kabinet-Schoof blijft zich houden aan het steunen van een tweestatenoplossing voor zowel Israël als de Palestijnen, zo blijkt uit het regeerprogramma.

Eerder deze week meldde de NOS dat er fel werd gediscussieerd bij het kabinetsoverleg over het Midden-Oostenbeleid van het kabinet-Schoof, omdat met name PVV zich zou hebben verzet tegen het opnemen van een tweestatenoplossing in het regeerprogramma, terwijl het al jaren staand beleid is dat Nederlandse regeringen deze oplossing steunen. Volgens ingewijden waren het vooral bewindslieden van PVV en NSC die botsten over de positie van de Palestijnen.

„Ten aanzien van het Israëlisch-Palestijns conflict blijft Nederland streven naar een duurzame oplossing die door beide partijen wordt gedragen, waarbij het uitgangspunt de tweestatenoplossing blijft”, zo staat in het regeerprogramma.

Het kabinet zet zich ook in te willen zetten op „verlichting van de ernstige humanitaire noden in de Gazastrook en vrijlating van alle gijzelaars”. Hiervoor wordt „onderzocht” wanneer de ambassade naar Jeruzalem kan verplaatsen, een verhuizing die vooral op aandrang van PVV-leider Geert Wilders is ingezet. VVD, NSC en BBB stellen dat er eerst aan de nodige voorwaarden moet zijn voldaan voor zo’n ook internationaal zeer omstreden stap genomen kan worden.


Liveblog
kabinet-schoof


Regeerprogramma gepubliceerd – kabinet-Schoof wil werken met ‘bevlogen pragmatisme’