Tv-recensie | De enige die authentiek was in ‘B&B Vol Liefde’ bleek een echte hartenbreker

‘Je hebt eigenlijk niet veel nodig om beroemd te zijn”, zei Malgosia (50): „een verhaal, een verleden en een paar borsten.” De Pools-Nederlandse single trok haar wenkbrauwen hoog op; haar gezicht toonde een onheilspellend mengsel van venijn en verontwaardiging. In afwachting van de storm die komen ging wiebelden de andere B&B Vol Liefde-kandidaten (RTL) heen en weer op hun stoelen in de studio, waar ze in de reünieaflevering terugblikten op hun deelname aan de datingshow. Daarmee kwam dit zomerseizoen officiëel tot zijn einde – een kleine tragedie voor de trouwe fanschare, een grote opluchting voor het clubje overtuigde niet-kijkers dat al wekenlang nieuwtjes en meningen moet aanhoren over mensen die ze noch kennen, noch willen leren kennen. Die tweede categorie mensen wil ik bij voorbaat mijn excuses aanbieden voor de rest van deze column.

 De eerste categorie zal intussen beamen dat de vastberaden sopraan Malgosia dit jaar van alle liefdeszoekers de tongen thuis het meest heeft losgemaakt: door haar excentrieke verschijning, door de verhitte romance die ze met haar gastheer Albert (64) beleefde en door de boze uittocht die ze maakte toen hij haar abrupt inruilde voor een andere kandidaat, Joyce (52). Bij het kijken van de serie kon Malgosia achteraf zien hoe Joyce commentaar leverde op haar borstpartij en hoe Albert hun nachtelijke avontuurtjes afdeed als domme, door lust ingegeven dwaling. In zijn vertelling had ze hem nagenoeg de broek van het lijf gescheurd. En toen ontdekte de immer alerte redactie van RTL Boulevard ook nog eens dat ze in het verleden een gevangenisstraf had uitgezeten – de Malgosia-saga kreeg meer weg van een soap dan van een realityprogramma.

Nu keek ze uit op het bankje in de studio waarop Albert en Joyce naast, haast ín elkaar zaten, terwijl ze zelf had plaatsgenomen tussen de andere vrouwen die de rijke kasteelheer vlot naar huis had gestuurd, veelal zonder ze ook maar een vraag te hebben gesteld. Oog had hij alleen voor Joyce, met wie hij een passie deelde voor praten in kinderstemmetjes en die hij zo vaak zijn ‘puppy’ had genoemd dat ik de komende maanden geen honden in mijn buurt duld. Verder had Albert al eens aangeboden Joyces ‘pappie’ te zijn, en hoewel hij tijdens de reünie bekende niet trots te zijn op die uitspraak, bleek inmiddels de bijnaam ‘poepie’ aan het repertoire te zijn toegevoegd. In andere woorden: het werd niet beter.

Respectloos

Malgosia was de enige die niet braaf naar het nieuwe koppel glimlachte. Hoe had ze haar Spaanse avontuur beleefd, peilde presentator Art Rooijakkers voorzichtig. „Ik heb gezien dat Albert heel onverschillig en respectloos naar vrouwen is”, antwoordde Malgosia. Op de achtergrond begon een aantal bovengemiddeld knappe meisjes (de weggestuurde kandidaten van mooiboy Mike) elkaar enthousiast aan te stoten. Ze vervolgde: „Ik haat mannen die zeggen: Je bent een lustobject.” Vanaf zijn bankje haalde Albert zijn schouders op. Hij had het gewoon leuk willen hebben, verklaarde hij. En verder wilde hij er niks meer over zeggen.

Het was horkerig gedrag, maar ook over Malgosia hielden criticasters hun twijfels. Wat waren haar beweegredenen geweest om mee te doen aan het programma? In Polen nam ze ook al deel aan een realityshow, en op Instagram liet ze onlangs weten tegen betaling inzetbaar te zijn om op verzoek videoboodschappen in te spreken. Al moet gezegd dat het gros van de kandidaten als het even kan de weg van geld en glorie inslaat.

RTL Boulevard zette vorige week nog even wat voorbeelden op een rijtje: Joop (74), die opviel doordat hij zelf een koffiezetapparaat meenam naar de B&B van Anja (70), ontwikkelde een eigen koffiemerk; de whisky drinkende Robert-Jan in Schotland adverteert inmiddels voor Gall & Gall; en ook andere deelnemers zijn inzetbaar voor een persoonlijke boodschap. Debbie, die zich vorig jaar ontpopte tot populairste B&B-eigenaar, is intussen nog steeds bezig met een eindeloze zegetocht langs alle talkshows, verzorgde columns over het nieuwe seizoen voor LINDA en schreef zelfs een boek: Debbie.

Misschien was er in het hele programma maar één figuur van wie je er zonder meer op aankon dat ze authentiek zichzelf was, zonder verborgen agenda’s of ambities. Dat was Pietje, de krabgrage kat van Anja. Maar lieve Piet was drie weken na de opnames naar de kattenhemel opgestegen. „Ik vond het fantastisch om haar terug te zien op tv”, zei Anja. „She was the star.” Ze knipperde haar tranen weg. Dat brak m’n hart meer dan alle gesneuvelde romances bij elkaar.