De Russen zijn weg. In het Poolse Tatra-gebergte staan nu billboards in het Arabisch en serveren restaurants halal eten

Angel uit Koeweit zit te stoeien met de parkeerautomaat in het Poolse Zakopane. Ze begrijpt de taal niet en weet niet op welke knoppen ze moet drukken. Dan schiet een dronkaard haar te hulp en zegt in het Pools: „In het weekend hoef je niet te betalen! Alleen weet ik niet welke dag het is vandaag.”

Het is donderdag. En Angel is niet de enige Arabische bezoeker in het Poolse Zakopane, hét toeristische dorp aan de voet van het Poolse Tatra-gebergte. In het dorp loopt om de zoveel meter een vrouw in boerka, staan er billboards in het Arabisch langs de kant van de weg en adverteren restaurants met halal-eten. Het is een nieuw beeld in Zakopane, dat in ongekend tempo een groot aantal toeristen vanuit het Arabisch schiereiland verwelkomt.

Hoe ze in Zakopane terecht is gekomen? Angel weet het zelf ook niet precies. „Ik zag filmpjes van Polen op TikTok en dacht: dat land wil ik bezoeken.” Sinds een paar jaar zijn er directe vluchten naar het nabijgelegen Krakow vanuit Dubai, Abu Dhabi en Koeweit. De lokale ondernemers spelen gretig in op de nieuwe toeristen, nadat de rijke Russische en Wit-Russische toeristen verdwenen door de Russische invasie in Oekraïne.


Lees ook

In Polen is migratie opnieuw hét verkiezingsthema, al heeft PiS ditmaal iets uit te leggen

Werklui in de Poolse hoofdstad Warschau. De bouw is een van de sectoren waarin migranten die onder illegaal verkregen werkvisa toegang kregen tot Polen onder vaak dubieuze arbeidsomstandigheden werk vinden.

Dat Zakopane zoveel populariteit geniet bij de Arabische toerist, is opvallend. Natuurlijk zijn er de bergen, houten huisjes, de veelal oudere mannen in traditionele kledij die met paard en wagen door Zakopane rijden. Maar in Polen doen politici regelmatig xenofobe uitspraken over Arabieren en is een groot deel van de bevolking trots op de homogene bevolkingssamenstelling. Angel werd er van tevoren voor gewaarschuwd. „Maar de mensen zijn heel vriendelijk”, vertelt ze.

Rijke toeristen

Inmiddels wordt zeker 10 procent van de overnachtingen in Zakopane geboekt door toeristen uit Saoedi-Arabië. Dat gaat om tienduizenden toeristen per zomer. En dan zijn er nog velen die het bergdorp voor één dag bezoeken vanuit het nabijgelegen Krakau. „Na de covidperiode steeg het aantal Arabische toeristen enorm en we verwachten de komende jaren nog elk jaar groei”, zegt Karol Wagner van de lokale Kamer van Koophandel. Er komen steeds meer directe vluchten, de vliegtuigen worden groter en ook de arbeidersklasse zal Zakopane ontdekken, verwacht Wagner.

Deze toeristen, die al veel van Europa hebben gezien, komen voor de authenticiteit van de regio, ze willen geen Disneyland

Karol Wagner
Lokale Kamer van Koophandel

En daar zijn ze blij mee in Zakopane, want de Arabische toerist is rijk. Ze zitten in dure hotels en huisjes in de bergen, huren een auto of taxi voor de hele dag en geven veel geld uit in de luxueuze warenhuizen. „Het eerste jaar kwamen de superrijken, die hele villa’s afhuurden. En dat wekenlang. Nu komt ook de middenklasse naar Polen, vaak voor een week”, zegt Wagner.

„We hebben luxe hotels, goed weer en mooie bergen. Maar deze toeristen, die vaak al veel van Europa hebben gezien, komen vooral voor de authenticiteit van de regio”, zegt Wagner. De houten huisjes. Paard en wagen. De bewoners in hun traditionele kledij. „Die kleding is vaak vies, want ze werken er gewoon in. Ze vloeken en roken. Dat zoeken ze”, zegt Wagner. „Ze willen geen Disneyland, maar echtheid.”

Inmiddels zijn accommodaties aangepast: aparte badkamers voor man en vrouw, gebedsruimten en bidets. En terwijl Polen bij uitstek een varkensetend land is, is er bijna geen restaurant meer in Zakopane zonder halal eten. Krzysztof Konopka bouwde zijn traditionele Poolse restaurant helemaal om tot een volledig halal-restaurant inclusief Arabische koks, geïmporteerde producten en een eigen halal-slager. Kunstmatige intelligentie helpt met de vertaling van het menu.

Niet iedereen profiteert

Maar niet iedereen profiteert van deze nieuwe toerist. Een oudere oscypek-verkoopster (gerookte regionale schapenkaas) die niet met haar naam in de krant wil, heeft niks aan de nieuwe toeristen. „Ze eten alleen snoepgoed en kip”, zucht ze, zittend in een houten hutje aan de drukke winkelstraat in Zakopane. Ook Tobór, een pensionado die wat bij probeert te verdienen met toeristische ritjes in zijn paardenkar, vindt de nieuwe toerist maar niks. „Ik sta hier al vanaf zes uur ’s ochtends en heb nog geen klant gehad”, zegt hij rond het middaguur.

Tobór: „Dit jaar stapte slechts een enkele Arabier in. Maar in zo’n lange zwarte jurk is het veel te warm midden in de zon. Je kon het ruiken.” Nee, de Russen heeft hij liever, die werden graag rondgereden.

„Het is een trend”, zegt de 31-jarige Wahel uit de Verenigde Arabische Emiraten – met een tasje van een designermerk in de hand. „We zagen filmpjes op Instagram, Tiktok, YouTube. Onze familie is hier geweest en nu zijn wij hier voor een week in Krakau en Zakopane.”

Eigenlijk maakt iedereen dezelfde trip: vliegen naar Krakau, daar een paar dagen rondslenteren en dan de natuur opzoeken in Zakopane. De grootste attractie is het weer. Bij een Italiaans restaurant net buiten het centrum gingen de toeristen bij regen massaal naar buiten. Kinderen stampten met blote voeten in het natte gras, ouders maakten foto’s van de regen én sommigen zagen voor het eerst een regenboog.

Maar het typische Poolse weer in de bergen is niet altijd een toeristische attractie. Op TikTok gaat een filmpje rond van een Arabische toerist die totaal in paniek raakt op de snelweg als het begint te hagelen. De hagelbui is voor Poolse begrippen zeer licht. Maar de man zet zijn auto langs de kant. Hij roept, schreeuwt en weet niet wat hem overkomt.

Wahel moet erom lachen. „Ja, sommigen van ons hebben nog nooit regen meegemaakt.” Wahel, zijn vrouw en zijn moeder genieten van hun vakantie, maar terugkeren doen ze niet. „Misschien over tien jaar”, zegt Wahels moeder. Maar voor nu is Zakopane dé trend voor de Arabische toerist.