Australische legerofficieren verliezen onderscheidingen vanwege oorlogsmisdaden in Afghanistan

Australië gaat de onderscheidingen intrekken van legerofficieren die leiding gaven aan eenheden die worden beschuldigd van oorlogsmisdaden tijdens missies in Afghanistan. Dat heeft de Australische minister van Defensie Richard Marles donderdag aangekondigd, melden lokale media. Het gaat om eenheidscommandanten die tussen 2005 en 2016 dienden ten tijde van de grootschalige internationale missie in Afghanistan. Volgens Marles is de stap noodzakelijk om „fouten uit het verleden recht te zetten”.

Het zou gaan over minder dan tien huidige en voormalige officieren. Namen heeft Marles niet genoemd, ook blijft voorlopig ongewis om hoeveel officieren het precies gaat.

Met het intrekken van de medailles volgt de Australische regering een van de 143 aanbevelingen van een intern onderzoek naar oorlogsmisdaden uit die tijd. Daarin stelden onderzoekers vast dat Australische militairen tussen 2005 en 2016 zeker 39 ongewapende Afghaanse gevangenen en burgers executeerden. Om aan inbreuken op de internationale oorlogswetgeving te ontkomen, werd vervolgens een gevechtssituatie in scène gezet.


Lees ook

Het ‘Abu Ghraib-moment’ van Australië in Afghanistan


Het rapport, dat een „egocentrische krijger-cultuur” en een „extreme cultuur van geheimhouding” binnen het Australische leger beschrijft, roept op tot grondige hervormingen binnen het leger. Daarnaast willen de onderzoekers dat zeker twintig militairen voor het gerecht worden gebracht en dienen de families van de slachtoffers te worden gecompenseerd voor de misdaden.  Eerder veroordeelde het Australische Hooggerechtshof de voormalige militair David McBride tot ruim vijf jaar gevangenisstraf voor het openbaren van staatsgeheimen nadat hij als klokkenluider had opgetreden in de media.

Bloedige oorlog

Volgens het Australische kabinet loopt er nog steeds een onderzoek vanuit een speciaal ingestelde commissie en hangt verschillende Australische militairen vervolging boven het hoofd. Het onderzoek zou nog „vele jaren” kunnen lopen, aldus Marles.

Australië was onderdeel van de zogeheten internationale coalitie die in de nasleep van 11 september 2001 militairen naar Afghanistan stuurde. De internationale missie, die pas in 2021 definitief eindigde en waaraan naast Nederland ook de VS en Europese bondgenoten deelnamen, leidde tot een bloedige oorlog in het land. Hoewel de missie in de context van van „anti-terreuroperaties” en het omverwerpen van het Taliban-regime werd geplaatst, zagen critici ook geopolitieke en economische beweegredenen voor de aanwezigheid in de regio.


Lees ook

Wat heeft 20 jaar Afghanistan Nederland gebracht?

Nederlandse militairen bij een politiepost in Kunduz. Met de ‘Dutch-approach’ zette Nederland in op het winnen van de hearts en minds van de lokale bevolking.