Europese Centrale Bank neemt vandaag rentebesluit

Goedemorgen! Welkom in dit liveblog van de economieredactie. De ogen van de financiële wereld zijn vandaag gericht op de Europese Centrale Bank (ECB). Die maakt vanmiddag bekend of ze de rente in de eurozone verlaagt om het moeizame economische herstel in de eurozone aan te jagen.

Economen verwachten dat het belangrijkste rentetarief met een kwart procentpunt wordt verlaagd tot 3,5 procent. Dat zou dit jaar de tweede renteverlaging zijn. Beleggers zijn benieuwd of de ECB ook al iets kwijt wil over renteverlagingen in de toekomst. Bij het vorige rentebesluit liet ECB-president Christine Lagarde weinig los.

Wat lezen we verder?

  • Het volle stroomnet kost de maatschappij 10 tot 40 miljard euro per jaar. Dat staat in een rapport van de Boston Consulting Group (Het Financieele Dagblad)
  • Wereldwijd lopen nu 86 klimaatrechtszaken tegen grote olie- en gasbedrijven als Shell, BP en ExxonMobil. Sinds het Klimaatakkoord van Parijs eind 2015 is dit aantal fors opgelopen. (Noordhollands Dagblad)
  • Een 47-jarige eigenaar van een Brabants detacheringsbedrijf is veroordeeld voor verkrachting van een medewerker op een bedrijfsfeest. Hij krijgt twee jaar cel, waarvan één voorwaardelijk. Zijn bedrijf is failliet gegaan in de nasleep van de zedenzaak. (Het Financieele Dagblad)
  • Het aantal faillissementen is in augustus flink afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden vorige maand 71 minder bedrijven failliet verklaard. Volgens het statistiekbureau is blijft de onderliggende trend niettemin stijgend. (ANP)

ECB-president Christine Lagarde maakt vanmiddag details over het rentebesluit bekend.
Foto Jana Rodenbusch/Reuters