Bijzondere expositie toont Hokusai’s ‘Grote Golf’-prenten in context (en met kattenkrabpaal)

Het is een van de bekendste kunstwerken ter wereld, De grote Golf van de Japanse kunstenaar Hokusai. Veel afgebeeld ook, op kleren, hippe schoenen, mokken, tassen en zelfs als Lego-bouwstenenset na te maken.

Hokusai’s Grote Golf mag dan alomtegenwoordig zijn in onze populaire cultuur, toch kun je een kwetsbare afdruk van de oorspronkelijke houtsnede uit 1831 van Hokusai, met zijn golf met schuimklauwtjes en de heilige berg Fuji op de achtergrond, maar zelden goed bekijken.

Dat kan nu, tot 29 september, in het Japanmuseum Sieboldhuis in Leiden. Daar is een kleine maar bijzondere expositie rond Hokusai’s Grote Golf ingericht.

Er hangen twee vroege Grote Golf-drukken, mooi van kleur en nog niet zo versleten. Dat is bijzonder, een buitenkansje, omdat er weliswaar ooit zo’n acht- tot tienduizend exemplaren van Hokusai’s populaire prent gedrukt zijn, maar daarvan zijn er nog maar zo’n 150 over. En daarvan zijn er ruim veertig in de Verenigde Staten. Veel zijn ook in privécollecties opgenomen en nooit te zien; in 2023 werd bij Christie’s nog een exemplaar van De grote golf nabij Kanawaga geveild voor een recordbedrag van bijna 2,5 miljoen euro.

Lijnbreukje in de Fuji: slijtage

In Leiden hangt nu een vroeg gaaf exemplaar uit 1831 uit een Japanse privécollectie, naast één uit een Nederlandse privécollectie, ook vroeg en gaaf. Je kunt al zien, aldus een van de medesamenstellers van de expositie Jim Dwinger, dat er toch al lichte drukslijtagesporen zijn. Als je bijvoorbeeld de afbeelding van de berg Fuji op de vroegste prent links met die van de iets latere prent rechts vergelijkt, zie je dat het zwarte omtreklijntje van de berg bij de top op de rechter iets latere druk, al een beetje onderbroken is. Het dunne opstaande houtlijntje dat voor de zwarte inktlijn zorgt, is daar al aan het slijten. In latere drukken zijn veel meer van die lijnonderbrekingen te zien, ook in het kader met de prenttitel (het cartouche). Kleuren verschillen ook bij verschillende drukoplagen, dat is ook bij deze twee Grote golven in Leiden al te zien.

Invloed op andere prentmakers

Samensteller Chris Uhlenbeck en zijn team laten op deze tentoonstelling ook de context en invloed van Hokusai’s Grote Golf zien. Dat doen ze door nog een paar andere prenten van Hokusai te tonen uit de serie Zesendertig gezichten op de berg Fuji – waar De grote Golf onderdeel van is. Dat waren voor die tijd, 1831, grote kleurenprenten van 25,5 bij 38 cm van de heilige berg Fuji, die Japanse toeristen graag bezochten. Zo graag, dat voor minder draagkrachtige Japanners mini-Fuji’s in de hoofdstad Edo werden opgeworpen om te beklimmen.

Katsushika Hokusai: Een heldere dag bij een zuidelijke wind, ook bekend als Rode Fuji. Uit de serie Zesendertig gezichten op de berg Fuji, circa 1831.
Beeld Stichting museum Van Bommel van Dam
Katsushika Hokusai: Regenstorm onder de top. Uit de serie Zesendertig gezichten of de berg Fuji, circa 1831.
Beeld Stichting museum Van Bommel van Dam
Katsushika Hokusai: Fuji boven de zee. Uit de serie Honderd gezichten op de berg Fuji, deel 2, 1835.
Beeld Rijksmuseum

Ook houtsnedeprenten van Japanse collegakunstenaars uit zijn tijd, Hiroshige en Kuniyoshi, waarop je Hokusai’s invloed op de golvenuitbeelding kan zien, zijn opgenomen. Al snel na Hokusai’s dood (1760-1849) was zijn kunst ook populair bij westerse kunstenaars. Dat is te zien op prenten met Hokusai-achtige golven van onder meer de Franse kunstenaar Jossot en de Nederlanders La Rivière en Veldheer. Daarnaast zijn er om de invloed op de populaire cultuur van De Grote Golf te tonen onder meer jurken met Grote Golf-motieven te zien, en voorwerpen zoals sneakers en zelfs een kartonnen Grote Golf-kattenkrabpaal. Kennelijk dachten de krabpaalmakers: het is maar een kleine stap van de ‘drakenklauwtjes’ aan Hokusai’s golf naar de ‘drakenklauwtjes’ van je kat. Dat alles is te zien rond een expositie-kubus waarin de twee Hokusai Golf-prenten te bekijken zijn.


Lees ook

‘De grote golf’ is mogelijk niet van Hokusai, maar van zijn dochter Oi

Houtsnede De grote golf (1829–1832): van Oi of van Hokusai?

Expositie-samensteller Uhlenbeck stond bij de opening van de tentoonstelling, die door de Japanse ambassadeur en zijn vrouw werd verricht, stil bij de vraag hoe het komt dat Hokusai’s Grote Golf zich in populariteit kan meten met kunstwerken als Da Vinci’s Mona Lisa, Van Goghs Zonnebloemen of Vermeers Meisje met de Parel. Was het de dramatische, haast filmische compositie van de golf? De symboliek van de dreiging die ervan uitgaat? Hokusai’s prent blijft in de belangstelling: onlangs opperde de Amerikaanse kunsthistoricus Julie Nelson Davis dat het mogelijk Hokusai’s dochter, Katsushika Oi, is die de prent ontwierp. Of er in ieder geval aan meewerkte, omdat zij feitelijk de zakelijke en artistieke leiding had over het atelier van de toen verzwakte, 70-jarige Hokusai waar De Grote Golf ontstond. Allemaal vragen, aldus Chris Uhlenbeck, om te overdenken bij het bekijken van de oorspronkelijke Hokusai-prenten in het Sieboldhuis.

Utagawa Hiroshige: De zee bij Satta in Suruga. Uit de serie Zesendertig gezichten op de berg Fuji, 1858. 
Beeld Collectie Paul Beliën