David van Doesburg: ‘We wilden al heel lang iets anders dan de klassieke kunstbeurs’

Het was een droom die begon met een prijs in euro’s. 3.500 euro – voor dat bedrag zouden deelnemende galeries een stand moeten kunnen huren.

En dan zouden ze op de kunstbeurs niet alleen duurdere, mid-career en gearriveerde kunstenaars hoeven te tonen, maar vooral ook beginnende, net afgestudeerde of pas opkomende kunstenaars.

Deze donderdag opent de eerste editie van NAP+, een kunstbeurs in een voormalige garage in de buurt van station Amsterdam Sloterdijk. Initiatiefnemers zijn twee Amsterdamse galeriehouders, Sara Lang (Lang Art) en David van Doesburg (Stigter Van Doesburg), hun galeries zitten bij elkaar om de hoek. Aan NAP+ doen 38 galeries mee (36 stands). Ze komen uit het hele land, maar ook uit Duitsland (Frankfurt), Italië (Rome), Groot-Brittannië (Londen) en Denemarken (Kopenhagen).

Het is drie dagen voor de opening van NAP+. We spreken elkaar bij Galerie Stigter Van Doesburg.

Vertel over jullie droom.

David van Doesburg: „We wilden al heel lang iets anders dan de klassieke kunstbeurs. Twintig jaar geleden kon je als galerie op een beurs nog jonge, nieuwe kunst laten zien – en bezoekers die kunstenaars laten ontdekken. Maar de reguliere kunstbeurs is een markt geworden waarin het vooral om het geld gaat, het is big business. De kosten voor deelname zijn niet met 5, maar wel met 20 procent gestegen. En dat dwingt galeries tot het maken van bepaalde presentaties: als je mee wilt doen, moet je om uit de kosten te komen wel dure kunst in de markt zetten.”

Sara Lang: „Als galeries krijgen wij ook feedback van verzamelaars: ik ga niet meer naar die en die beurs want ik weet al wat ik kan verwachten. Wat ze dan bedoelen is: galeries brengen kunst naar beurzen waarvan ze weten dat die goed verkoopt. Dus het wordt tegelijk duur en het is niet langer verrassend.”

Daar deden jullie ook aan mee.

David van Doesburg: „Ja, je wordt meegenomen in een slipstream.”

Sara Lang: „Het zijn rekensommen. Als ik op een stand sta van 7.000 euro, kan ik andere keuzes maken dan wanneer ik een stand heb voor 50.000. In de kunstenaars die ik kies, in het werk dat ik ermee naartoe neem.”

David van Doesburg: „En wij wilden ook graag terug naar hoe het ooit begon: een paar galeries die met elkaar een beurs beginnen, waar ze iets laten zien dat ze op de kaart willen zetten, of waar ze zelf geen ruimte voor hebben – die feel. Collega’s misten dat ook.”

Droom of niet, het begon met een bedrag van 3.500 euro. Geen 7.000, laat staan 50.000. Wat voor keuzes maak je dan?

David van Doesburg: „Dan kijk je naar wat voor soort ruimte je huurt. En voor hoe lang, dus naar de tijd die je hebt om in te richten.”

Sara Lang: „De locatie is niet gepolijst, het is een industriële ruimte. Er is geen vip-desk, er staan geen bossen bloemen, geen designmeubelen. Het is niet gelikt.”

David van Doesburg: „En dan zijn er nog genoeg kosten over: beveiliging, vergunningen, de opbouw van de stands. Maar je denkt ook: het valt mee.”

Wat ook belangrijk was, zeggen ze: dat de galeries het samen doen. Sara Lang: „We hebben gekeken welke collega’s de schouders eronder wilden zetten. En met die galeries zijn we het op gaan zetten. Er is een grote commitment bij het geheel. Dat is anders dan anders.” David van Doesburg: „En elke stand is even groot. Er is niet het gevoel: ik had meer geld voor een stand, daardoor ben ik groter dan jij. Iedereen krijgt twee muren van zes bij zes meter.”

Wat verwachten jullie van de beurs?

Sara Lang: „Hele blije mensen.”

David van Doesburg: „Daar staat of valt het mee.”

Sara Lang: „En dat de galeries zeggen: volgend jaar weer.”

NAP+, do 12 t/m zo 15 sept, Donauweg 11, Amsterdam. Er zijn 38 deelnemende galeries (ruim 100 kunstenaars). Ook is er een groepstentoonstelling van 22 opkomende kunstenaars van KABK Den Haag, Rietveld Academie, Rijksakademie en de Ateliers. Echobox Radio zendt ter plekke live uit. Tickets: €12,50. Info: napplus.nl