CNN-factcheckers weerleggen ruim dertig onwaarheden van Trump tijdens debat met Harris

Donald Trump heeft tijdens het presidentiële debat met zijn Democratische tegenkandidaat Kamala Harris meer dan dertig valse beweringen gedaan. Dat blijkt uit een reeks factchecks van CNN. Volgens de Amerikaanse zender deed Trump, net als tijdens zijn debat in juni met president Joe Biden, een „verbijsterende hoeveelheid” aan valse beweringen, waaronder „flagrante leugens” over kwesties als abortus, immigratie en de economie. Daartegenover kwam Harris met één valse bewering. Al benadrukken de factcheckers wel dat sommige van haar claims misleidend waren of niet in de juiste context werden geplaatst.

Een van de opmerkelijkste claims die Trump maakte was dat sommige Amerikaanse staten abortus na de geboorte toestaan. Daarbij wees hij met de vinger naar meerdere Democratische gouverneurs, waaronder Harris’ running mate en gouverneur van Minnesota Tim Walz. Volgens Trump zou Walz „oké zijn” met „executie na de geboorte”. In de VS is elke vorm van moord op kinderen echter illegaal. CNN citeert bij deze factcheck een Amerikaanse jurist en professor aan de University of California die stelt dat „elke staat kindermoord expliciet criminaliseert”.


Lees ook

Weinig inhoud in vinnig eerste debat, waarin Harris haar rivaal Trump in verdediging weet te drukken

Het debat tussen vicepresident Kamala Harris (Democraten) en oud-president Donald Trump (Republikeinen) begon positief met een handdruk. Daarna was het snel gedaan met de beleefdheden.

Daarnaast beweerde Trump dat onder president Joe Biden en vice-president Harris de VS de „hoogste inflatie” uit zijn geschiedenis ervaart. Ook dat wordt tegengesproken: het dieptepunt uit Bidens ambtstermijn, gemeten in juni 2022 – toen 9,1 procent – ligt ver verwijderd van de vijftien procent die in 1980 werd vastgesteld. Tegelijk beweerde Trump dat er tijdens zijn ambtsperiode (2016-2020) geen sprake was van inflatie, terwijl de cumulatieve inflatie tijdens Trumps presidentschap volgens CNN zo’n 7,8 procent bedroeg.

Ook over migratie verspreidde de oud-president dinsdag onwaarheden. De CNN-factcheckers weerlegden zijn uitspraak dat „miljoenen migranten opzettelijk uit gevangenissen en psychiatrische instellingen worden gehaald” en naar de VS worden gestuurd. Die bewering, vaker door Trump opgeworpen, is nergens op gebaseerd, aldus CNN, die hiervoor meerdere experts sprak. Ook het aantal van „21 miljoen mensen”, die volgens Trump maandelijkse illegaal via grenslanden de Amerikaanse grens zouden oversteken, klopt niet. Tussen februari 2021 en juli 2024 bereikten volgens CNN zo’n tien miljoen mensen de noordelijke en zuidelijke grenzen van het land, maar dat betekent niet dat deze personen daadwerkelijk de VS in kwamen.


Lees ook

Donald Trump factchecken is ‘bad for business’, zei de directeur van Fox News. Gaat de zender hiervoor boeten?

Protest buiten het hoofdkantoor van Fox News. Het bedrijf van Rupert Murdoch staat terecht omdat presentatoren in 2020 meegingen met Trumps onbewezen stelling dat de verkiezingen frauduleus verliepen.


Liveblog
race naar het witte huis


Megaster Taylor Swift uit steun voor Kamala Harris in aanloop naar presidentsverkiezingen