Column | Doe die oude dvd’s niet weg

Verhuizen schijnt in de top drie van meest stressvolle gebeurtenissen in een mensenleven te staan. Toen ik vorige maand tussen de verhuisdozen stond in mijn oude appartement, voelde ik de bloeddruk inderdaad regelmatig stijgen. Wat moet mee? Wat moet weg? Gaat die charmant gammele kast instorten als hij trap af gaat? Een stressmomentje ontstond ook toen ik naar mijn dvd-collectie keek die verstopt lag in diezelfde kast. Ooit was die verzameling een stuk groter: tijdens een vorige verhuizing had ik veel weggedaan, alleen een doos met grote favorieten ging mee. Ditmaal besloot ik geen dvd weg te gooien. Natuurlijk, een film als The Matrix staat gemiddeld op drie streamingdiensten. Maar een klassieker als Casablanca is al lastiger te vinden. Om over meer obscure titels maar te zwijgen.

Ongeveer tegelijk met mijn beslismoment kwam het nieuws dat actrice Gena Rowlands was overleden. Ik dacht al snel: had ik nou maar een dvd van haar liggen. Een andere legale manier om haar beste films te kijken bleek er namelijk niet te zijn. Ik bekeek via mijn favoriete filmnerd-app Letterboxd haar filmografie: 81 titels, met als hoogst gewaardeerd A Woman Under the Influence en Opening Night, twee van de films die ze met haar man John Cassavetes maakte. Van die 81 titels bleken slechts een paar streambaar. Helemaal pijnlijk: van haar werk met Cassavetes was niks te vinden.

De belangrijke films van Gena Rowlands zijn amper te streamen

Aan streamingdiensten geen gebrek, van reus Netflix tot arthouseplatform Mubi, maar het aanbod blijft beperkt, zeker als het om oudere films gaat. Dvd’s vinden in een winkel wordt ook steeds lastiger en duurder: een nieuw exemplaar van The John Cassavetes Collection, met films waarin Rowlands’ beste rollen te zien zijn, staat voor 350 euro op Bol. Iemand die nieuwsgierig is geworden na het lezen van de necrologie moet zonder grote moeite een film als A Woman Under the Influence kunnen opsnorren. De cinefielen onder ons vinden altijd wel een oplossing, zoals een abonnement op het Amerikaanse Criterion Channel (met behulp van een VPN), een piratenkanaal of een vriend met een fysieke collectie. Maar je wilt juist dat belangrijke films voor iedereen beschikbaar zijn. Voor de meeste diensten hebben oude films echter geen prioriteit, abonnees worden binnengehaald met nieuwe titels.

Het probleem geldt ook voor series: streamers zijn genadeloos en verwijderen zelfs eigen ‘originals’ als het te duur wordt om ze op de dienst te houden. Simpel samengevat moet een streamer namelijk royalty’s blijven betalen aan makers en acteurs als een serie online staat. Zelfs Westworld, een blockbusterserie die de status van Game of Thrones moest krijgen, is om die reden van HBO Max verdwenen. Vier seizoenen, opeens weg. Poef! Heb je een fysiek exemplaar van Westworld? Niet weggooien. Net als die Cassavetes-collectie.

Zelf heb ik mazzel: sinds mijn verhuizing (de kast heeft het overleefd, de dvd’s staan erin) woon ik op loopafstand van een filmhuis waar ze constant (cult)klassiekers programmeren. Ze hebben momenteel ook een Gena Rowlands-retrospectief, net zoals andere filmtheaters in het land. Daarom kon ik afgelopen weekend alsnog A Woman Under the Influence kijken. De zaal zat vol.

Thijs Schrik is film- en serierecensent.