Horrorfilm ‘The Substance’: een surrealistisch splatterfestijn over seksisme waar Cronenberg en Verhoeven nog van kunnen leren

Wat als Sneeuwwitje en haar boze stiefmoeder één persoon zijn? In The Substance slaat vrouwelijke rivaliteit naar binnen voor het spiegeltje aan de wand. Het levert groteske, vaak hilarische bodyhorror op. Een bewust onfrisse metafoor voor de zelfhaat die het ideaal van eeuwige jeugd met zich meebrengt.

Française Coralie Fargeat schaart zich met deze vuige grand guignol in de rij vrouwen die interessante dingen zeggen via horror. Dat valt in de smaak in Cannes: na de Gouden Palm voor Julia Ducournaus Titane in 2021 won Fargeat dit jaar de prijs voor beste scenario. Na haar rauwe debuut – rape-revenge-thriller Revenge (2017) – is The Substance een stap vooruit: stijlvol gelikt, luguber én sardonisch.

Actrice Demi Moore speelt een ‘dappere rol’ als Elisabeth Sparkle. Ofwel: ze toont haar hele 61-jarige lijf, afgetraind, maar de jaren tellen. En het lokt autobiografische interpretatie uit. In de film is ze een filmster wier ster op Hollywood Boulevard we letterlijk zien vervagen. Als een soort Jane Fonda heeft ze haar loopbaan voortgezet met een fitness-show op tv, maar ook daar is haar uiterste houdbaarheid inmiddels bereikt, vertelt zenderbaas Harvey haar tijdens een slecht-nieuwslunch. Na de vijftig is het immers voorbij voor vrouwen, legt hij wapperend met een slappe garnaal uit. Elisabeths blik fixeert zich dan op een stervende vlieg in haar Martini. Niet de subtielste visuele humor, maar het landt wel.

Na een auto-ongeluk brengt een verpleger ‘de substantie’ onder Elisabeths aandacht, een gifgroen middel van een anoniem concern dat IKEA-branding paart aan de distributiemethoden van een drugskartel. Een injectie dupliceert uit Elisabeths lijf de jonge, perfecte Sue (Margaret Qualley), maar na een week in haar gladde lijf moet Elisabeth weer een week terug in haar oude lijf, anders zijn er ‘gevolgen’. „Vergeet niet: jullie zijn één”, leggen de instructies uit.

Als Sue neemt Elisabeth haar oude ochtendshow over onder de naam Pump it Up: absurd geseksualiseerde fitness van in close-up draaiende billen en heupen. Sue blijkt een sensatie; de verleiding om iets langer in haar lichaam te verpozen wordt al snel onweerstaanbaar, maar gaat ten koste van Elisabeth. Zo raken de dames – of lichamen – op voet van oorlog. Het oude lijf sluit zich rancuneus op, vreet zich vol, verslonst, takelt af.

Ondanks memory sticks, hippe branding en hulplijn is de maker van ‘de substantie’ natuurlijk gewoon de duivel, die in sprookjes zo vaak geweldige dingen belooft omdat hij onze zwaktes kent. Elisabeth is een onzekere narcist, in haar appartement domineert een enorme foto uit haar glorietijd. Dat onhaalbare ideaal wakkert haar zelfhaat aan, zeker als het de gedaante van Sue aanneemt. Dat schoonheidsideaal vreet haar van binnenuit op.


Lees ook

een interview met regisseur Coralie Fargeat: ‘Voor mij is de film 300 procent feministisch’

De jonge versie van actrice Elisabeth Sparkle (Margaret Qualley), die is afgesplitst na het inspuiten van ‘de substantie’.

Coralie Fargeat steekt vrolijk de draak met Hollywood, het ideaal van eeuwige jeugd en cosmetische industrie. Over het feministische gehalte van al die vrouwelijke zelfdestructie valt te twisten; promoten de fraai schuddende billen niet wat de film verwerpt? Maar die beelden zijn zo grotesk dat ze eerder lachwekkend dan sexy zijn. Wat evenzeer geldt voor de horror: zo overdreven dat het grappig wordt.

Fargeats methode bestaat uit stelselmatig inzoomen en uitvergroten. Snoepwinkel Los Angeles heeft een weelderige eenvoud van felle, diepverzadigde kleuren. Het is een stad van kunststof waarin niets groeit behalve lugubere, olieachtige palmen. Het acteren is over the top, alles oogt net iets te scherp gedefinieerd, met Elisabeth in primaire kleuren en Sue in roze, groen en oranje. Die schematische kaders met extreme close-ups van lijven én dingen – bruistablet, diepvrieskip, injectienaald – wordt gecompleteerd door een extreme soundscape. Hoor hoe obsceen Dennis Quaid als lawaaiige Hollywoodproleet Harvey smakt – Fargeats camera zoomt vaak in op zijn rokende of kauwende muil terwijl die speeksel en platitudes spuwt. Het lijkt een goed gelubriceerde anus.

The Substance is een vrij lange film; als je uitgekeken dreigt te raken op het wrede sprookje gooit Fargeat er nog eens een schep bovenop in een surrealistisch splatterfestijn. David Cronenberg, Paul Verhoeven en Gaspard Noé kunnen er een puntje aan zuigen.