Vernieuwd Oranje kan doorbouwen, na vermakelijke 2-2 tegen Duitsland

Het vernieuwde Nederlands elftal krijgt steeds meer vorm, is de belangrijkste conclusie na het gelijkspel tegen Duitsland dinsdagavond. In een boeiend, aantrekkelijk duel in de Johan Cruijff Arena werd het 2-2, in de groepsfase van de Nations League, een competitie die de oefenduels vervangt. Het is een prima vervolg na het goede optreden afgelopen zaterdag tegen Bosnië en Herzegovina.

In de wisselvallige tweede periode van bondscoach Ronald Koeman, was het misschien het beste wat het Nederlands elftal liet zien tegen een topland. Spits Brian Brobbey toonde zijn enorme potentieel, Cody Gakpo zijn gevaarlijke rushes en er waren de zuivere passes van Ryan Gravenberch, de acties van Xavi Simons en het collectieve verdedigen tegen het soepel combinerende Duitsland.

Leep puntertje

Na een lichtshow zit iedereen nog maar net in de Johan Cruijff Arena, als doelman Bart Verbruggen een lange bal door de as speelt op Brobbey. Die zakt rond de middenlijn een beetje door zijn knieën, gebruikt zijn lichaam handig wanneer hij de bal op zijn borst laat vallen en zo perfect in de loop meegeeft aan Ryan Gravenberch. Die stuurt met een leep puntertje Tijjani Reijnders diep, wanneer het helemaal open ligt bij Duitsland. Reijnders blijft rustig, speelt onder doelman Marc-André ter Stegen door: 1-0, na 99 seconden.

Nederland heeft minder balbezit, maar is wel gevaarlijker via enkele spectaculaire aanvallen. Het zoekt snel de diepte door vaak lange, diagonale ballen te spelen. Want daar ligt de ruimte, achter de Duitse vleugelverdedigers, zo heeft de staf van Oranje geanalyseerd.

Dat directe spel is terug te zien in de fenomenale pass halverwege de eerste helft van Gravenberch, die met buitenkant rechts Simons wegstuurt – in een keer, vol genomen, met perfect effect, snijdend door de Duitse verdediging, van rechts achterin naar links voorin. Het publiek gaat al staan als Simons op weg naar een doelpunt lijkt, maar zijn schot mist kracht.

Even daarvoor heeft Denzel Dumfries al een enorme kans op een verdubbeling van de voorsprong laten liggen. Bij een vrije trap van Simons, springt hij hoog boven iedereen uit, volledig vrij, maar hij kopt naast. Aan de andere kant is er een hoogstandje van keeper Verbruggen, die de bal rustig op zijn hoofd controleert – bijna als een dolfijn – bij een Duitse uitbraak.

Brobbey profileert zich nadrukkelijk, is zeer overtuigend in de fysieke gevechten met centrale verdediger Jonathan Tah. Hij is bijna niet van de bal te zetten. Op die manier is hij de kapstok van waaruit veel aanvallen kunnen worden opgezet. Brobbey schreeuwt het uit als Tah hem met beide handen een keer naar de grond trekt. Tah krijgt geel, waar Brobbey op meer had gehoopt.

Terugval

Maar zo sterk als het Nederlands elftal opent, zo groot is de terugval tegen het einde van de eerste helft. Er lijkt weinig aan de hand voor Oranje, dat kort ervoor nog een geweldige aanval heeft opgezet, snel combinerend van rechts naar links. Maar achterin twijfelt Matthijs de Ligt vervolgens te lang bij een pass, die in de voeten van Jamal Musiala belandt. Duitsland slaat meteen toe, via Deniz Undav: 1-1. Opnieuw een fout van De Ligt – zaterdag was hij ook schuldig aan een tegengoal van Bosnië en Herzegovina.

Het zijn de moeilijkste minuten van Oranje. Want even later is er de pijnlijke aftocht van linksback Nathan Aké. In een sprintje stopt hij opeens met lopen en lijkt hij naar zijn hamstring te grijpen. Met een brancard wordt hij weggedragen. Duitsland profiteert van de wanorde. Een fraaie opening van Robert Andrich, van rechts naar links, wordt subtiel verwerkt door David Raum, die Joshua Kimmich lanceert: 1-2, op slag van rust.

Nederland zet meteen na de rust aan, met debutant Jan Paul van Hecke, die is ingevallen voor De Ligt. De power en druk van Oranje is overtuigend wanneer Duitsland achterin wordt vastgezet. Simons geeft een gevoelig passje op Brobbey, die goed de bal afschermt en hem voor de goal trekt. Daar kan Dumfries de bal in open doel tikken: 2-2.

Daar blijft het bij. Het is een prima afspiegeling van een vermakelijke wedstrijd waar het verjongde Oranje de komende maanden op door kan bouwen. Er werd weliswaar opnieuw niet gewonnen van een topland – dat lukte Koeman nog niet in zijn tweede termijn – toch klonk er applaus laat op de avond in de Johan Cruijff Arena.