‘No make-up’? En die permanente eyeliner en zelfbruinende crème dan?

Zouden haar lippen nou écht zo roze zijn? Gewoon, van zichzelf? Onwaarschijnlijk – maar niet onmogelijk. Net zoals die egale huid best aangeboren kan zijn; en die volle wimpers, die gezonde blos, die… wacht even. Wácht eens even. Inzoomen op dat ooglid… há! Daar heb ik d’r: niemand komt ter wereld met een keurig laagje eyeliner.

De hashtag #nomakeup maakt een vreemde reflex in me los. Met samengeknepen ogen speur ik de bijbehorende beelden af als een afgunstige detective, zoekend naar bewijs om de puur-natuur-claim te ontkrachten. Een gênante gewoonte, maar ik ben niet de enige. Toen tijdschrift LINDA deze zomer een #nomakeup-themanummer uitbracht en foto’s van onopgemaakte sterren (Linda de Mol incluis) op Instagram plaatste, vulde de commentsectie zich met scepsis: „Roze lippenstift, mascara en een lijntje om je ogen is niet make-uploos”, bijvoorbeeld. En: „Wij zijn niet blind hoor.”

Uiteindelijk plaatste De Mol zelf maar een disclaimer. Het „beetje zwart” rond haar ogen was „een restantje van een semi-permanente eyeliner die ik twee jaar geleden liet zetten om ‘make-uploos’ de zomervakantie te kunnen doorbrengen.”

De #nomakeup-beweging kennen we sinds 2016, toen zangeres Alicia Keys verklaarde geen enkel aspect van zichzelf meer te willen verbergen, maar „brutally honest” – en dus make-uploos – door het leven te willen gaan. Dat besluit bracht een golf aan #nomakeup-foto’s teweeg op sociale media. In oktober 2023 blies Baywatch-icoon Pamela Anderson de hashtag nieuw leven in toen ze voor het eerst au naturel op de Paris Fashion Week verscheen.

Je bent mooi zoals je bent: in principe natuurlijk een nobele boodschap. Maar wanneer de zoveelste schoonheid schijnbaar kreukloos uit bed rolt, kun je haast gaan hopen dat er bedrog in het spel is. Want waar zijn de pukkels? De rimpels? De donkere kringen? Die lijken in de miljoenen #nomakeup-posts aardig in de minderheid. Waardoor die innerlijke detective om de hoek komt kijken, en de permanente eyeliner nurks aanwijst als valsspelerij.

Het kost nou eenmaal tijd, geld en moeite om een #naturalbeauty te zijn

In 2016 dook beautyjournalist Jane Larkworthy voor het Amerikaanse modetijdschrift W al dieper in de casus-Keys. Ze achterhaalde haar make-up-artist, Dotti, die in een telefoongesprek Keys’ beautyroutine uiteenzette. Daar kwamen facials aan te pas, acupunctuur, Jojoba-olie, zelfbruinende anti-aging-serums – allemaal verwerkt in een op maat gemaakt regime. Want wie de no-make-up-look wil rocken, heeft wel een stralend velletje nodig. Niet zo gek dus dat Keys er tegenwoordig een eigen huidverzorgingslijn op nahoudt, en ook Anderson zich nu aan de skincarebusiness waagt.

Helemaal make-upvrij verscheen Keys zelden op tv, liet Dotti ook nog weten (ahá!). Maar de look bleef ‘naturel’.

De #nomakeup-beweging is nauw verwant met de de ‘no-make-up-make-up’, die al langer bestaat: een manier van opmaken die erop gericht is het te doen líjken of je je niet hebt opgemaakt.

Die is nog een stuk bewerkelijker dan de #nomakeup-trend. Om te beginnen heb je er een boodschappentas aan cosmetica van bij elkaar rond de 300 euro voor nodig, als je de officiële handleiding van Vogue volgt. Maar met B-merkvarianten kom je een heel eind: serum, moisturizer, primer, lichtdekkende foundation, concealer, blush, highlighter, wenkbrauwmascara, gewone mascara, setting powder, getinte lippenbalsem en een klein beetje lipstick. Als nieuwbakken no-make-up-make-upper kan ik aanbevelen dertig à veertig minuten te reserveren om het allemaal netjes op te brengen. Het kost nou eenmaal tijd, geld en moeite om een #naturalbeauty te zijn.