Democratische oefen-Trump Philippe Reines doet alles om presidentskandidaten op stang te jagen

Hillary Clinton moest als presidentskandidaat acht jaar geleden een omhelzing zien te ontwijken van een man met een rode das, een te groot pak, en nog grotere handgebaren. Het was onderdeel van een nepvoorstelling: het echte debat zou pas een aantal dagen later plaatsvinden. In een lege hotelzaal met blauwe gordijnen trok de presidentskandidaat zich terug om te oefenen met Philippe Reines, de bekendste Trump-imitator van de Democraten. Reines deed al het mogelijke om haar „te provoceren, op stang te jagen en woedend te maken”, aldus Clinton in een terugblik. Deze week stoomt Reines op dezelfde manier Kamala Harris klaar.

Philippe Reines was essentieel voor haar intensieve voorbereiding op de debatten, schreef Clinton eerder deze zomer, toen Biden nog in de race was, in een opiniestuk voor The New York Times. Reines hielp haar „het hoofd koel te houden bij moeilijke vragen en regelrechte leugens over mijn achtergrond en karakter”. Reines begon in 2002 als assistent van Clinton, bleef haar bijstaan in haar rol als minister van Buitenlandse Zaken en heeft ook president Joe Biden ‘geprept’ tijdens de verkiezingen in 2020.

Met de onverwachte terugtrekking van Joe Biden is de situatie voor de Democraten veranderd. Biden heeft al meerdere keren tegenover Trump gestaan, Harris nog nooit. Kiezers kenden Biden, Harris nog niet. Harris is flink jonger dan Trump en bovendien een vrouw. In 2019 schreef Reines al dat dit een debat met Trump kan compliceren.

Hard, onaardig en venijnig

Harris, oud-officier van justitie, heeft haar inhoudelijke argumenten klaar. Maar spektakel is in de televisiedebatten belangrijker dan inhoud. Hij is met Harris al vijf dagen bezig met de voorbereiding op het debat dat vannacht om 03.00 uur Nederlandse tijd gehouden wordt. Ze oefenen vooral op Trumps beduchte stijl van debatteren. „Ik kan hard zijn, ik kan onaardig zijn, ik kan venijnig zijn”, zei Reines vier jaar geleden in The Daily Show over zijn eerdere voorbereidingen met Clinton. „Het punt is om Clinton te laten wennen aan deze idioot die een hoop lawaai maakt, dat deels gewoon volstrekt belachelijk is.”


Lees ook

Zal Harris zich staande houden tegen de aanvallen van Trump in hun eerste debat?

Donald Trump in New York City op 5 september.

Door alle debatten met Trump uitvoerig te bekijken, heeft Reines zich de belangrijkste eigenschappen van Trump eigen kunnen maken: de handgebaren, de houding, het mondje. Wel is hij met zijn 54 jaar flink jonger dan Trump, en iets korter: hij draagt plateauzolen, om Trumps lengte te evenaren.

Trump staat erom bekend zijn tegenstanders in debatten te overspoelen met monologen en persoonlijke aanvallen. „Hij onderbreekt en treitert”, schreef Clinton in het eerdergenoemde opiniestuk. „Hij stalkte me op een gegeven moment zelfs op het podium, omdat hij dominant wil overkomen en zijn tegenstander uit balans wil brengen.” Dat was te zien in het debat in oktober 2016, toen Trump tijdens Clintons spreektijd opzichtig achter haar ging staan.

In 2019 schreef Reines in een opiniestuk voor Politico dat het belangrijk is om door Trump verkondigde onwaarheden tijdens debatten expliciet te benoemen. Kandidaten moeten volgens Reines vooral dicht bij de waarheid blijven.

Even direct en grof als Trump

Reines dankt zijn status als ‘de beste Trump-imitator’ van de Democraten niet alleen aan zijn kennis, hij was ook de grootste dick die de Democraten tot hun beschikking hadden, zo bevestigde hij lachend in The Daily Show. Net als Trump komt hij uit New York, en volgens Democraten is hij even direct en grof.

Het grote „probleem” van veel Democraten, schreef Reines nog voor Joe Biden president werd, is dat ze te veel als politici klinken. „Democraten moeten in staat zijn om aan te vallen in hetzelfde soort botte taal die tot nu toe ongepast was in de nationale politiek – of in ieder geval niet op het verkeerde been gezet worden wanneer Trump een typisch onbeschofte of grove opmerking maakt.”