Zal Harris zich staande houden tegen de aanvallen van Trump in hun eerste debat?

Op inhoud en argumenten zal Kamala Harris het debat wel winnen. Ze zal dinsdagavond ongetwijfeld coherenter overkomen dan Donald Trump. En toch kan ze door zijn ontregeling, bombastische stijl en persoonlijke aanvallen verpletterd worden en haar eerste debat als presidentskandidaat verliezen. Spektakel is daarbij immers belangrijker dan inhoud.

Aan haar voorbereiding zal het niet liggen. Vijf dagen lang, zo melden Amerikaanse media, heeft de Democratische kandidaat Harris zich in een hotel afgezonderd met adviseurs, onder wie een consultant die haar Republikeinse rivaal Donald Trump imiteert. Hij draagt niet alleen stevige schoudervullingen en een uiterst lange das, maar ook plateauzolen van tien centimeter om even groot te lijken als de oud-president. Deze Philippe Reines hielp eerder Hillary Clinton bij haar drie confrontaties met Trump en bestudeerde alle debatten waar Trump ooit aan deelnam: van de Republikeinse voorverkiezingen in 2016 tot en met het voor Joe Biden fatale debat afgelopen juni.

Harris weet hoe cruciaal een televisiedebat kan zijn, want het is precies dat fatale debat waar zij haar kandidatuur aan te danken heeft. Zonder Bidens rampzalige optreden had de president zich niet hoeven terugtrekken en was vicepresident Harris bijzaak geweest in deze campagne. Bidens eigen aftakeling en gestamel kostten hem de kop , niet Trumps overmacht of leugens. Toch is Harris er vooral „op bedacht dat hij zich niet belast voelt met het vertellen van de waarheid”, zei ze vrijdag in een radio-interview.

Trump heeft altijd gedaan alsof hij vies is van voorbereiding en liever improviseert. „Je kunt wel allerlei strategieën bedenken, maar je moet het soort van aanvoelen tijdens het debat zelf”, zei hij op Fox News. Toch heeft hij zich, in zijn resort Mar-a-Lago, laten klaarstomen, onder anderen door Tulsi Gabbard. In 2020 deed deze politica uit Hawaii een wilde gooi naar de Democratische presidentskandidatuur, maar recent bekeerde ze zich tot het trumpisme. Ruim vier jaar geleden confronteerde Gabbard Harris in een debat in aanloop naar de voorverkiezingen succesvol met de hypocrisie dat ze als officier van justitie mensen opsloot voor wietbezit, maar toegaf zelf ook geblowd te hebben.

Kamala Harris heeft twee minuten per vraag om zich aan het land te presenteren

Stevige redetwister

Dat was misschien wel Harris’ moeilijkste debatmoment ooit, want zij wordt gezien als een stevige redetwister. In 2020 was ze effectief tegenover toenmalig vicepresident Mike Pence door „ik ben aan het woord” te zeggen toen hij haar onderbrak – een signaal dat zij zich niet de mond laat snoeren door een man. In 2018 maakte ze als senator indruk tijdens de ondervraging van kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh, die geen antwoord wist op de vraag of hij „wetten kent die de overheid macht geven over het lichaam van een man” – een verwijzing naar de Republikeinse pogingen om abortus te verbieden.

Dergelijke scènes van prikken, pareren en ondervragen zal Harris in het debat met Trump niet kunnen reproduceren. De kandidaten mogen elkaar namelijk niet onderbreken en geen vragen stellen. Deze regels, plus de afwezigheid van publiek en spiekbriefjes, had Biden bedongen in onderhandelingen met Trump en omroep ABC. Zowel Trump als de omroep wilde daar niet van afwijken nu Harris de kandidaat is.

Zij heeft haar eigen spreektijd van twee minuten per vraag van de debatleiders om zich aan het land te presenteren. Daarin moet ze zowel kiezers bedienen die het debat integraal bekijken, als korte tikken uitdelen die zich goed lenen voor online verspreiding gericht op een jonger publiek.

Ondanks haar jaren als vicepresident, haar toespraak op de Democratische Conventie en een interview bij CNN, geven veel kiezers aan Harris nog nauwelijks te kennen. Dit debat kan, minder dan twee maanden voor de verkiezingsdag, wellicht niet hun eerste, maar wel belangrijkste indruk van haar geven.

Trump hoeft het debat niet inhoudelijk te winnen om er toch sterker uit te komen.

Het debat komt bovendien op het moment dat Harris’ wittebroodsweken als kandidaat voorbij lijken te zijn. Na een gestage opmars in de peilingen in augustus, waarin ze het in verschillende staten die Biden waarschijnlijk zou hebben verloren weer spannend maakte, stagneert ze nu. De na een partijconventie gebruikelijke piek in de peilingen is uitgebleven. Een slecht debat kan het plezier én enthousiasme uit haar campagne zuigen.

‘Kameraad Kamala’

Voor Trump staat dinsdagavond in Philadelphia ogenschijnlijk veel minder op het spel. Amerikanen weten wel wat ze van hem kunnen verwachten, nu hij voor de derde keer kandidaat is. Trump hoeft het debat niet inhoudelijk te winnen om er toch sterker uit te komen. Dat lukt al als hij erin slaagt zijn omschrijvingen van Harris te laten beklijven in plaats van die van haarzelf.

Hij zal zijn spreektijd grotendeels gebruiken om Harris verantwoordelijk te houden voor het beleid van Joe Biden dat impopulair is, vooral wat betreft migratie en de economie. Ook worden grove persoonlijke aanvallen verwacht. Niet alleen noemt hij Harris „kameraad Kamala”, om haar als radicaal-links weg te zetten, recent heeft Trump ook haar raciale identiteit in twijfel getrokken. Hij beweerde dat zij zich pas recent als zwart profileert en verstuurde seksistische tweets over haar.

Te veel publiekelijke minachting voor een vrouwelijke tegenstander kan kiezers afschrikken. Maar het feit dat zijn microfoon uitstaat tijdens haar spreektijd behoedt Trump voor de meest impulsieve oprispingen. En wetend hoe weinig zijn gedrag tegenover vrouwen zijn populariteit tot nu toe beschadigd heeft, kan hij zich veel permitteren. Hoe Harris met zijn aanvallen omgaat, zal relevanter zijn.