Lauren Sherman volgt nét geen 7.500 mensen op Instagram. „Een belachelijke hoeveelheid, I know”, zegt de Amerikaanse modejournalist. „Maar ik kom nu eenmaal vaak mensen tegen die ik in de gaten wil houden.” Ze gebruikt het platform vooral voor haar werk. „Ik doe veel research via dm’s en observeer waar mensen het over hebben.” Toch lukt het haar om haar tijd op Instagram te beperken tot een uur per dag. Zelf heeft ze bijna 19.000 volgers (@lapresmidi).
Sherman (42) woont in Los Angeles en schrijft sinds vorig jaar voor Puck, een in 2022 opgericht nieuwsplatform. Ze publiceert er wekelijks meerdere artikelen over de mode-industrie, vaak gefocust op de zakelijke kant. En ze maakt er een podcast: Fashion People.
Eerder werkte ze zeven jaar bij modesite The Business of Fashion en schreef als freelancer voor titels als The New York Times, The Wall Street Journal en de Amerikaanse Elle. „Ik vind het leuk dat ik bij Puck ook mensen bereik die ver buiten de modewereld staan. Ik krijg berichten van mensen die door mijn stukken voor het eerst in mode geïnteresseerd zijn geraakt. Puck geeft mode evenveel gewicht en aandacht als alle andere onderwerpen, dat heb ik nog niet eerder meegemaakt bij een medium dat voor een breed publiek gemaakt wordt.”
Op 8 oktober komt haar eerste boek uit: Selling Sexy. Over hoe lingeriemerk Victoria’s Secret uitgroeide van een paar kleine boetiekjes naar een miljardenbedrijf en vervolgens weer aftakelde. „Victoria’s Secret is zo’n fascinerend bedrijf, het heeft – zeker in de VS – de schoonheidsidealen van generaties vrouwen enorm beïnvloed. Ik schrijf normaal over high-end modehuizen, maar wilde graag eens iets schrijven dat mijn vrienden van de middelbare school ook zouden willen lezen.”
De Top 10 die ze voor NRC Magazine samenstelde bestaat uit accounts die ze voor haar plezier volgt. „Voor al deze accounts geldt dat ik kalmer word als ik ze voorbij zie komen in mijn feed, in plaats van gestrester.”
10@simplicitycity
Lauren Sherman: „Dit is een account vol modefoto’s uit de jaren negentig dat perfect bij mijn persoonlijke smaak aansluit. Veel minimalistische kleren, vooral de J.Crew-catalogi uit mid-jaren negentig die dit account vaak deelt zijn vormend geweest voor hoe ik me nu nog steeds kleed. Ik hou van dit soort moodboard-accounts, al snap ik dat er ook kritiek op is. Vroeger moest je naar de bibliotheek om inspirerende foto’s te vinden, nu heeft iedereen, zonder enige research te hoeven doen, toegang tot dezelfde referenties, waardoor alles op Instagram meer en meer op elkaar begint te lijken. Zelf word ik gewoon heel blij van deze beelden.”
9@alexandrearnault
„Alexandre Arnault is een zoon van Bernard Arnault, de ceo van luxeconcern LVMH. Alexandre is de ‘Executive Vice President of Product and Communications’ bij juwelenmerk Tiffany & Co. Meestal zijn dit soort executives ontzettend saai om te volgen op Instagram, maar zijn account is ongebruikelijk persoonlijk en voelt nooit geënsceneerd. Hij is een fanatiek hardloper en post bijvoorbeeld veel over zijn hardlooproutes, resultaten en doelen. Ik verwacht hier geen scoops te vinden, maar het is een leuke manier om iemand over wie ik veel schrijf beter te leren kennen.”
8@letiquette_magazine
„Ik ben geobsedeerd door het Franse modetijdschrift L’Étiquette. Het draait om persoonlijke stijl; de modellen dragen een realistische mix van de nieuwste mode, vintage en hun eigen kleren. Heel erg van nu en tegelijkertijd tijdloos. Ik ben blij dat dit soort bladen nog kan bestaan. In de VS staan magazines financieel zo erg onder druk dat er nog maar weinig eigenzinnigs is overgebleven. Op Instagram wisselt L’Étiquette foto’s uit het magazine af met bijvoorbeeld een iPhone-foto van een goedgeklede oude man die ze op straat zijn tegengekomen.”
7@bryanboy
„Ik ben dol op Bryan, hij was een van de eerste modebloggers. Hij begon in 2004 op Live Journal, werd groot op Instagram en is nu ook nog populair op TikTok – alleen dat is al een prestatie. Hij is kritisch op de mode-industrie en niet bang zich uit te spreken. Uniek voor een influencer die op de eerste rij bij alle shows zit en samenwerkt met grote modehuizen. Voor veel merken is hij inmiddels iemand van wie ze advies aannemen. Ik ken hem al een eeuwigheid. Toen ik mijn carrière zo rond 2005 begon als online redacteur voor verschillende titels, werd ik bij modeshows vaak naast de bloggers neergezet, dus ik heb die eerste generatie influencers goed leren kennen.”
6@leandramcohen
„Leandra Medine Cohen hoort ook bij die eerste generatie modebloggers. Ik heb in de loop der jaren vaak over haar geschreven en inmiddels is ze een goede vriendin geworden. Ik ken weinig mensen die zo eigen zijn als zij. Zelfs als ze zich voor een gesponsorde post van top tot teen in één ontwerper kleedt, voelt het nog als een intellectuele prestatie, doordat ze er een geweldige, persoonlijke tekst bij schrijft en de kleding op originele wijze stylet. Ze is niet het type stijlicoon waarvan ik complete outfits wil kopiëren, maar ik doe wel ideeën bij haar op en ze moedigt mensen aan om creatiever met styling om te gaan. Ik weet dat veel ontwerpers foto’s van haar op hun moodboards hebben hangen en ik denk dat we over 25 jaar naar haar kijken als iemand die veel invloed op de mode van deze tijd heeft gehad.”
5@1granary
„1granary is een kritisch modeplatform dat wordt gerund door studenten van de modeopleiding aan Central Saint Martins in Londen. Het heeft een eigen tijdschrift en sinds kort ook een boek. Ik bewonder de manier waarop ze allerlei misstanden in de mode-industrie – de hoge werkdruk voor jonge ontwerpers en het gebrek aan diversiteit achter de schermen bijvoorbeeld – bespreken: heel scherp, maar ook makkelijk te begrijpen als je niet zo diep in de materie zit. Ze posten veel memes, waardoor het nooit zwaar op de hand wordt. Ik volg dit account pas een jaar en vindt het een aanwinst voor mijn feed.”
4@maryam_nassir_zadeh
„Als we het hebben over Instagram-accounts die me inspireren mag die van Maryam Nassir Zadeh niet ontbreken. Ze heeft al jaren een eigen modemerk en een winkel in New York waar ik graag kom. Ze heeft een fantastische stijl en ik vind het geweldig hoe ze haar leven documenteert door middel van foto’s. Ze schrijft er niet veel bij en ze praat nooit in de camera, het is echt een visueel dagboek. Of ze nou een spiegelselfie van haar outfit post, een rommelige foto van haar huis of een emmer schepijs; alles ziet er extreem goed uit. Het is nooit gelikt en heel eigen.”
3@cabmate
„@cabmate is ook al zo’n geweldig moodboard-account. ‘For the timeless and the effortless’, staat er in de bio. De jongen die het account runt neemt het niet te serieus; het is best een rommelige feed. Er staat veel minimalistische mode op, net als bij @simplicitycity vaak afkomstig uit de jaren negentig en gedragen door stijliconen als Kate Moss, Carolyn Bessette-Kennedy en Julia Roberts. Maar op dit account draait het meer om een bepaalde nonchalante attitude dan om esthetiek. Alles wat hij post straalt plezier uit.”
2@directorfits
„Dit account is helemaal gewijd aan de kledingstijl van bekende regisseurs. Ik denk dat bovengemiddeld veel regisseurs een coole stijl hebben omdat het visueel ingestelde verhalenvertellers zijn die snappen dat je veel kunt communiceren met kleding. Iedereen die mij een beetje kent weet dat Sofia Coppola de enige persoon op aarde is die ik verafgood. Ze is de ultieme cool girl, bij elke foto die ik van haar zie denk ik: geef me alles wat zij aanheeft. Dat is al zeker twintig jaar zo en dat heb ik bij niemand anders. Uiteraard speelt ze een grote rol op @directorfits. De jongen die het account runt weet altijd foto’s van haar te vinden die ik niet al honderd keer gezien heb.”
1@rememberwillismith
„Willi Smith was een Amerikaanse modeontwerper die heel groot was in de jaren zeventig en tachtig. Voor die tijd werden er in de VS vooral kopieën gemaakt van de ontwerpen van Europese modehuizen. Hij behoort tot de eerste generatie Amerikaanse ontwerpers die echt iets nieuws lieten zien. Zijn kledingmerk Williwear was de perfecte mix van sportswear en design. Toen ik zijn ontwerpen een paar jaar geleden voor het eerst in het echt zag bij een tentoonstelling in designmuseum Cooper Hewitt in New York werd ik totaal van mijn sokken geblazen. Hij is in 1986 overleden aan aids en tegenwoordig kennen veel te weinig mensen zijn naam. Ik hoop dat dit Instagram-account daar verandering in kan brengen. Al is het iets te veel een geschiedenisles en te weinig visueel. Er zouden meer foto’s van zijn fantastische kleren op moeten staan.”