Softijs is nu ook voor volwassenen: met pistachenoten, sesamcrème of earl grey

Saint-Jean Deli, een delicatessenwinkel aan de Lindengracht in Amsterdam waarvoor heel jong en hip Amsterdam op zaterdag in de rij lijkt te staan, verkoopt sinds dit voorjaar softijs, of liever gezegd: soft serve. De ‘salted pistachio soft serve’ wordt geserveerd in een zilverkleurige coupe. Het ijs is ook verkrijgbaar als affogato, dus met een shot espresso.

Toen de zaak in mei voor het eerst een foto van het softijsje op Instagram plaatste, kreeg die post zesduizend likes – veel meer dan de andere foto’s op het account. „Dit moet wel als de hemel smaken”, luidde een van de honderd lyrische reacties.

Decennia lang was softijs alleen verkrijgbaar bij fastfoodketens, de snackbar en de speeltuin met namen als ‘reuzebeker’ of ‘oublie medium’. Maar soft serve, zoals het in Engelstalige landen altijd heeft geheten, doet het sinds kort ook goed in vooruitstrevende restaurants en delicatessenzaken in Nederland, waar het niet met discodip wordt besprenkeld of in een cacaofantasiebadje gedoopt, maar een topping heeft van pistachenoten, gefrituurde earl grey, zwarte sesamcrème of olijfolie en zout.

Klassiek softijs bestaat uit melk of melkpoeder, water, suiker (één portie bevat meestal tussen de 18 en 25 gram) en smaakstof. In een speciale machine komt er lucht bij, waardoor een luchtige, gladde textuur ontstaat. De moderne variant heeft vaak een modieuze pistachesmaak.

De rebranding van softijs begon in de Verenigde Staten, waar het softijs zo’n honderd jaar geleden werd uitgevonden. Lilia in New York, van chef Missy Robbins, bijvoorbeeld, heeft al zeven jaar zoet-hartig softijs op de kaart staan. In Nederland kreeg soft serve een zetje van havermelkproducent Oatly, die tijdens de zomer van 2023 twee maanden een softijspop-up had in Amsterdam. Het veganistische Oatly-softijs is overigens nog steeds te koop. Het ijs van Saint-Jean deli wordt bijvoorbeeld met een Oatly-mix gemaakt.

Er zijn mensen die er speciaal voor komen

Joris Bijdendijk
Zette softijs op de kaart met vijgenbladolie, karamelsaus of macademia’s

De opwaardering van softijs sluit aan bij de high-lowtrend, waarbij chefs eten uit hun kindertijd transformeren tot een hoogwaardig gerecht. Zoals sterrenchef Joris Bijdendijk (restaurant Rijks), die het „best gek” vindt dat softijs nu pas populair wordt buiten de fastfoodwereld: „Elke chef is op zoek naar manieren om ijs zijdezacht te maken. Bij softijs heb je door de machine de garantie dat dat áltijd lukt.”

In 2022 opende Bijdendijk Wils Bakery Café in Amsterdam, een kruising tussen een bakkerij en bistro. Sinds de opening staat softijs op de kaart, met vijgenbladolie, karamelsaus of macadamia’s. „Er zijn mensen die er speciaal voor komen.”