Waarom steeds meer vrouwen voetbalshirts dragen en wat mannen daarvan vinden

Lisa Korver (26) draagt al haar hele leven voetbalshirts. Haar vader gaf haar haar eerste toen ze nog een baby was. Op vakantie kreeg ze altijd een voetbalshirt van hem cadeau: als ze in Spanje waren een FC Barcelona-shirt. Op haar vijftiende kocht ze er voor het eerst zelf een: een roze-zwart trainingsshirt van Ajax uit 2013. Inmiddels heeft de dj, influencer en voetballiefhebber een stuk of vijftig voetbalshirts, „en dan houd ik me nog in”. „Als ik een jongen leuk vind geef ik een van mijn shirts cadeau, dat is mijn love language”, zegt ze.

Alleen haar favoriet, een shirt van Inter Milan uit 2007/2008, zwart-blauw met een kraagje, zal ze nooit wegdoen. „Alle shirts uit Italië zijn heel hard, omdat ze vaak strepen hebben. Het is ook interessant om te zien hoe de designs zich ontwikkelen. Onlangs heeft Ajax opeens een knoopje aan de kraag toegevoegd, dat vind ik zo grappig. Wie bedenkt dat?”

Twee jaar geleden viel het Korver voor het eerst op dat ook andere jonge vrouwen voetbalshirts begonnen te dragen. Sinds dit jaar, zegt ze, is het „echt een trend”. En dan bedoelt ze niet op het voetbalveld. „Ik zie ze overal, in de stad, op festivals.”



‘Vroeger droeg je
echt geen voetbalshirt
in het dagelijks leven’

Martine Prange, hoogleraar filosofie aan de universiteit van Tilburg, en tussen 1985 en 1995 professioneel voetballer in Nederland, België en Turkije

Tijdens de modeweken in Parijs, Kopenhagen en Milaan zijn jonge vrouwen in voetbalshirts een geliefd onderwerp van straatfotografen. De kleurrijke shirts – soms verknipt tot croptop – worden door influencers gecombineerd met transparante panty’s, tabi-schoenen of dikke gouden kettingen. Ook Korver – „als ik een voetbalshirt draag, voel ik me gewoon echt een baas” – draagt haar shirts „niet heel voetbalachtig”. Ze combineert ze met een baggy broek en loafers, of een kort rokje en laarzen, dat maakt het „een beetje girly”. „Af en toe draag ik ze met een sportbroekje, maar dan lijkt het al snel alsof ik naar het voetbalveld loop. Dat kan ik rechttrekken met accessoires, zoals een riem of een pet.”

Nederlands elftal

„Vroeger droeg je echt geen voetbalshirts in het dagelijks leven”, zegt Martine Prange (54), hoogleraar filosofie aan de universiteit van Tilburg, en tussen 1985 en 1995 professioneel voetballer in Nederland, België en Turkije. „Maar de afgelopen jaren heb ik dat langzaam zien veranderen. Eerst onder mannen, nu ook bij vrouwen. Vooral vintage voetbalshirts gaan soms voor enorme bedragen over de toonbank.”

Mitchell Woolsley (31), eigenaar van vintagewinkel Stax in Utrecht, besefte twee jaar geleden, toen hij het voetbalshirt steeds meer in het straatbeeld terugzag, dat er geld in zat. Voetbalshirts zijn natuurlijk al heel lang gigantisch populair. In 2010 schreef de Portugese sportkrant A Bola dat Real Madrid in één jaar al voor 100 miljoen euro aan Cristiano Ronaldo-shirts had verkocht, meer dan het aankoopbedrag van de voetballer. „Maar toen zaten ze nog niet op de radar van de mode”, zegt Woolsley. In 2022, toen de trend begon, „kon ik ze nog heel makkelijk inkopen”, zegt hij. „Er zijn er zó veel van gemaakt. Ze zijn heel goedkoop om te maken, hè? Het is synthetisch, dat is gewoon plastic.”

Woolsley koopt de tweedehands shirts, waarvoor hij prijzen vraagt tot 45 euro, altijd in grote hoeveelheden in, zonder te weten om welke clubs of jaartallen het gaat. Sinds dit jaar verkopen ze steevast uit en wordt het ook lastiger om ze in te kopen. „Alle vintagewinkels willen nu voetbalshirts hebben, zoals dat eerder ging bij sweatshirts met grote Nike-, Fila- of Umbro-logo’s.” Hij denkt dat de trend nu „een piek” doormaakt, deels door het Europees kampioenschap van dit jaar, waardoor mensen massaal in Nederlandsse shirts uit 1988 gingen lopen. „Ik zie soms puristen met een hart voor voetbal, maar 75 procent koopt het nu omdat het mode is – vooral jonge mensen tussen de 18 en 25 jaar.”

The Athletic, de sporttak van The New York Times, zag de trend al langer aankomen. Toen hiphopartiest Drake in 2015 een zuurstokroze shirt van Juventus droeg werden voetbalshirts opeens „cultureel kapitaal”, schreef het in 2021. Ook een grote aanjager was volgens The Athletic Paris Saint-Germain, dat zich rond die tijd als lifestyle-merk begon te positioneren. Beyoncé en topmodellen Kendall Jenner en Gigi Hadid werden in 2016 gefotografeerd in shirts van de Franse club.

De Engelse voetbalclub Crystal Palace heeft sinds eind 2023 een ‘creative director’, Kenny Annan-Jonathan, die zich over de productlijn en merksamenwerkingen buigt. Crystal Palace speelt sinds 2013 in de Premier League, het hoogste niveau van het Engelse voetbal. Volgens modesite The Business of Fashion zal Annan-Jonathan producten gaan ontwerpen „die veel verder gaan dan de typische merch van een sportteam en zo de fanclub kan laten groeien”.

Van links naar rechts en van boven naar beneden Vintage Messi-shirt van het Argentijnse elftal, Parijs, 2024; Baum und Pferdgarten, collectie voorjaar 2025; Shirt van modemerk Comme des Garçons op de modeweek in Parijs, 2023; Shirt van Balenciaga, Paris Fashion Week, 2023; Conner Ives-jurk gemaakt van een vintage shirt van Inter Milan op London Fashion Week, 2024; Vintage shirt van het Italiaanse elftal op Parijse modeweek, oktober

Foto’s Getty Images, Baum und Pferdgarten, Louis Vuitton, Studio Panenka

Daily Paper

Voetbalclubs hebben niet alleen mode ontdekt, steeds meer modemerken hebben ook voetbal ontdekt. De Britse ontwerper Grace Wales Bonner ontwierp in 2020 voor Adidas onder meer een botergele ‘football jersey’ met chocoladebruine strepen. Het Nederlandse Daily Paper bedacht in 2022 een shirt met een op Oost-Afrikaans kralenwerk geïnspireerde print voor Ajax, door het elftal gedragen tijdens warming-ups en te koop via zowel de club als het streetwearmerk zelf.

Inmiddels gaan ook modemerken die helemaal niets met voetbal te maken hebben aan de haal met de sport. In 2021 had H&M al tops gebaseerd op klassieke voetbalshirts. De Amerikaanse modeontwerper Conner Ives kwam dit voorjaar met gesmokte voetbalshirts, gemaakt van vintage Engelse shirts, Acne Studios met een roze-witte voetbal-longsleeve met hun eigen logo als ‘clubembleem’ erop, voor 750 euro kon je deze zomer als Balenciaga-supporter rondlopen.

De trend lijkt nog lang niet aan zijn einde: Het Nederlandse Filling Pieces heeft dit najaar voetbalshirts, in de show van Louis Vuittons mannencollectie voor voorjaar 2025 droegen twee modellen ‘voetbalshirts’, het Scandinavische Baum und Pferdgarten ontwierp voor komend voorjaar een hele serie ‘voetbalshirts’ voor vrouwen, een samenwerking met het vrouwenteam van het Deense B.93.

Tribal instinct

Waarom zijn voetbalshirts opeens zo populair? Mitchell Woolsley van vintagewinkel Stax denkt dat de voetbaltrend inspeelt op het „tribal instinct”: „Zo’n shirt representeert natuurlijk een club, stad of land. En je kunt er ook een beetje je eigen identiteit mee tonen, zeker met vintage shirts die bijna niemand heeft.” Maar volgens Woolsley is „alles rondom voetbal nu gewoon trending”.

Toen Kim Kardashian in 2023 een rood-oranje shirt van A.S. Roma uit de jaren negentig droeg, zorgde dat voor een enorme zoekpiek op Google. Ye (Kanye West) liet hooligans begin dit jaar nog de achtergrondvocals van een van zijn nummers zingen, zangeres Dua Lipa bezegelde haar nieuwe album Radical Optimism in mei met een rood-roze voetbalshirt. De modebewuste voorhoede (m/v) van generatie Z plaatste al tienduizenden ‘blokecore’ video’s op TikTok, gebaseerd op de Britse hooligancultuur. Denk: supporterssjaal, baggy Levi’s broek, Adidas Samba-sneakers en een retro voetbalshirt, soms een pul bier in de hand.

Woolsley verkoopt iets meer shirts aan jongens, „zo’n 60 procent”, de rest wordt gekocht door meiden. Het wereldwijde betaalplatform Klarna meldde in juni dat de verkoop van damesvoetbalshirts die via hun platform werden afgerekend met 17 procent is gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, een dubbel zo grote groei als die van de herenshirts.

Rolmodellen

Dat het nu ook voor vrouwen normaal is om voetbalshirts te kopen, is volgens hoogleraar en oud-voetballer Martine Prange deels te danken aan de toename van actieve voetballers in het vrouwenvoetbal. In 2019 had de KNVB 69 duizend vrouwelijke amateurvoetballers van 18 jaar of ouder, in 2022 was dit met ruim een kwart gestegen naar 88 duizend. „Het Nederlands elftal is ook zichtbaarder, zeker sinds hun succes tijdens het EK van 2017”, zegt ze. „Zij zijn rolmodellen voor meisjes, zeker sportieve meisjes. Ik hoop dat deze trend wat zegt over verschuivende genderrollen.”

Links Charlotte Molenaar in een Palestina-shirt dat Studio Panenka verkocht voor het goede doel Rechts Lisa Korver in een vintage shirt van het Nederlands elftal

Toch lijken die nog niet helemaal te zijn waar ze moeten zijn. Als influencer Lisa Korver een outfit met een voetbalshirt op TikTok plaatst, krijgt ze daar andere reacties op dan gewoonlijk. „Er zitten veel nare opmerkingen tussen, vooral van mannen. Zo van: weet je wel wat buitenspel is, wat zijn de beste spelers van deze club? Of ze zeggen dat ik een aandachtszoeker ben. Toen ik daar een keer een video over maakte, bleken veel meiden in voetbalshirts dezelfde soort reacties te krijgen. Sommige mannen hebben het idee dat voetbal van hen is, dat vrouwen daar niet bij mogen. Een soort gatekeeping, net als bij bandshirts. Ik ken genoeg genoeg meiden die geen foto’s van zichzelf in voetbalshirts meer delen vanwege de vragen die ze krijgen. Ik dacht: hier moet ik iets mee doen.”

Afgelopen mei begon ze samen met beste vriendin Charlotte Molenaar (24) Studio Panenka, een webshop met vintage voetbalshirts. Bij elk verkocht shirt geven ze „een stukje informatie” over de club mee, bijvoorbeeld over de vijf beste spelers. „We willen je gewoon gereedschap geven om voor jezelf op te komen tegen misogyne en seksistische voetbalfans”, schrijven ze op Instagram, waar hun motto ‘all genders love football’ is.

Als voetbalkenner zou ze het leuk vinden als mensen zich door deze trend meer zouden inlezen over voetbal, zegt Korver, al was het alleen maar „omdat het interessant is om te weten wat er achter een shirt zit”. „Maar als het je niet boeit: ook prima. Je moet gewoon een shirt kunnen dragen zonder dat mensen je er kut over laten voelen.”