Haperende Starliner zonder bemanning onderweg naar de aarde

Het door technische mankementen geplaagde ruimteschip Starliner van Boeing is zonder bemanning onderweg naar de aarde. Dat meldt NASA vrijdag. Het schip koppelde om 00.04 Nederlandse tijd op zaterdag los van ruimtestation ISS. De reis zal ongeveer zes uur duren.

Het ruimteschip arriveerde in juni bij het ruimtestation ISS en zou daar acht dagen blijven. Aan boord waren twee astronauten, Suni Williams en Butch Wilmore. Het was de eerste bemande vlucht naar het ISS van Boeing.

Tijdens de vlucht naar het station kwam een heliumlek aan het licht, een probleem dat ook al voor de lancering van het schip speelde. Ook hoorden Williams en Wilmore vreemde geluiden uit de capsule komen. Door alle problemen zitten ze nu tot februari in het ISS, ze worden dan met een capsule van SpaceX, de concurrent van Boeing, opgehaald.

De gehavende Starliner moet vanaf 430 kilometer hoogte terugkeren naar de aarde. Bij het binnendringen van de dampkring krijgt het ruimteschip te maken met enorme temperaturen en krachten. Als het schip dat overleeft, zal het rond 06.03 uur Nederlandse tijd landen in een militair testgebied in de Amerikaanse staat New Mexico.

Astronaut Williams liet weten gemengde gevoelens te hebben bij het klaarmaken van de Starliner, zonder haar en Wilmore aan boord. „Het was bitterzoet om de simulatiepakken op onze plekken te zetten, maar we willen dat Starliner veilig thuiskomt en goed landt in de woestijn.”


Lees ook

Acht maanden in de ruimte in plaats van acht dagen, hoe erg is dat? ‘Dat vinden ze geweldig’

Sunita Williams en Barry ‘Butch’ Wilmore poseren in ruimtestation ISS.