Column | Geestelijk verval

Ik had zo lang in Wormer gewoond dat ik de afstanden in Amsterdam niet meer goed kon inschatten. Een fietstocht naar de Baarsjes waar ik een podcastafspraak had met mijn vrienden Roelof de Vries en Noortje Veldhuizen liep uit op een catastrofe. In mijn herinnering deed ik die afstand zeven jaar geleden met dezelfde fiets in een kwartier. Er waren gisteren zoveel werkzaamheden en afgezette straten tegelijkertijd dat ik vastliep in omleidingen in nieuw gecreëerde straten van nieuwe wijken. Tegelijkertijd raakte de batterij van mijn iPhone leeg, een probleem dat zich steeds vaker en sneller voordoet, wie ik er ook over spreek: ze hebben het allemaal over een complot. Op een gegeven moment hoorde ik mezelf ter hoogte van het Amstelstation vragen naar de kortste weg naar Amsterdam-West.

Een half uur later, in de Kinkerstraat, werden de tramrails vervangen, ik was al meer dan twintig minuten te laat. Ik besloot om de afzetting heen te fietsen, voor me was er ook een die dat deed. Omdat ze heel slim hekken voor de stoepen hadden geplaatst, reden we in een fuik. Ik telde drie mannen in fluorescerende hesjes die op ons afkwamen. De man voor me was op een vouwfiets. Hij gooide zijn vervoermiddel over de hekken en wurmde zich er daarna zelf overheen of tussendoor. Hij ging verder over de stoep. Heel even overwoog ik hetzelfde te doen, maar ik ben een stramme man, het kinderzitje achterop hielp ook niet.

Ik gaf me over.

Het gezag stond tegenover me in een fluorescerend hesje, hij zei dat hij bevoegdheden had. We keken beiden naar de man op de vouwfiets die nu rustig over de stoep reed en zijn middelvinger opstak. Na een korte uiteenzetting wat er met me gebeurd zou zijn als er een stuk tramleiding op mijn kop was gevallen, zei de man: „Je mag gaan Rob Goossens, maar ik zou het prettig vinden als je die vent klemrijdt.”

Samen tilden we mijn fiets over de hekken.

Voor de vorm deed ik even alsof ik op de vouwfiets joeg, maar toen ik de man passeerde deed ik natuurlijk niets.

„Dat hadden we niet afgesproken Rob Goossens!”, riepen ze vanaf de tramrails.

Het was voor het eerst en hopelijk voor het laatst dat ik werd verwisseld met de medewerker van RTL Boulevard, tegen wie ik verder niets heb.

Ik had andere, grotere problemen.

Ik had meer dan veertig minuten gedaan over een fietstocht van Amsterdam-Oost naar West. Die stad is of nog groter geworden, of ik nog trager. In het ergste geval is er niets veranderd en is het mijn geheugen.

Marcel van Roosmalen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Ellen Deckwitz.