‘Onder strikte bescherming leven twee geheime zoons van Poetin, die hij kreeg met voormalig olympiër, een luxeleven’

Hoera! Eindelijk! Een zoon!.” Dat waren de woorden die de Russische president Vladimir Poetin in 2015 zou hebben uitgesproken toen Ivan, zijn eerste zoon, het levenslicht zag. Bekend was al dat Poetin twee dochters heeft, Maria Vorontsova (39) en Jekaterina Tichonova (38). Maar dat Poetin ook twee zoons zou hebben, daarover bestonden voorheen enkel speculaties.

Tot afgelopen woensdag. The Dossier Center, een Russisch onderzoeksplatform, publiceerde op basis van bronnen dicht bij Poetin het lange artikel The Secret Lives of Vladimir Putin’s Sons: een uitvoerige omschrijving van het leven van zoons Ivan (geboren in 2015) en Vladimir (geboren in 2019), die een geïsoleerd leven zouden leiden in verschillende landhuizen, waar ze per privévliegtuig en jacht tussen heen en weer bewegen.

Het is uitzonderlijk dat details over Poetins privéleven naar buiten komen. De president doet notoir geheimzinnig over zijn familie en Russische media die toch verhalen hierover publiceren kunnen repercussies verwachten. 

Zo bestonden er al langer geruchten over Poetin en de vermeende moeder van zijn zoons: de Russische ex-olympiër Alina Kabaeva (41). Maar toen de Moskovski Korrespondent hier in 2008 voor het eerst over publiceerde, werd de krant kort nadien opgedoekt. Destijds was Poetin nog getrouwd met Ljoedmila Sjkrebneva, met wie hij twee dochters kreeg. 

Poetin heeft de romantiek met Kabaeva altijd ontkend. De dertig jaar jongere Kabaeva deed in 2000 en 2004 als gymnast mee aan de Olympische spelen. Van 2007 tot 2014 was ze lid van het Russisch parlement namens het regeringsgezinde Verenigd Rusland. De Britse regering plaatste haar in 2022 op een sanctielijst.  

iPads en Disney

Volgens The Dossier Center, in 2017 opgericht door Poetincriticus en miljardair Michaïl Chodorkovski, leven de zoons Ivan en Vladimir jr. sinds hun geboorte in Poetins luxe villa’s en landhuizen. Ze worden hier omringd door oppassen, privédocenten en sportcoaches.

Met de woensdag verschenen publicatie treedt Chodorkovski in de voetsporen van oppositiepoliticus Aleksej Navalny, die ook regelmatig privédetails over het luxeleven van de president en zijn familie onthulde om Poetins machtsmisbruik te illustreren. Zo publiceerde Navalny, voordat hij in een Russisch strafkamp overleed, in 2021 een documentaire over ‘Poetins paleis’, een persoonlijk luxecomplex aan de Zwarte Zee. Dat leidde tot een hoop opschudding in Rusland. In korte tijd werd de video meer dan honderd miljoen keer bekeken.


Lees ook

Gevangen Navalny slaat terug met onthulling over ‘Poetins paleis’

Beeld uit de documentaire die het team van Navalny dinsdag uitbracht laat Poetins nieuwe paleis aan de Zwarte Zee zien.

Het is niet alleen maar luxe voor de jongens. Net zoals hun vader leven ze onder een strikt veiligheidsregime, aldus het artikel. Transport gaat via gepantserde treinen en privéjets, hun verblijfplaatsen worden beschermd door de Russische veiligheidsdienst. De jongens drinken uit een eigen mok en hebben een persoonlijke chef-kok. Leeftijdsgenoten zien ze niet.

Poetins kinderen doen ook ‘normale’ jongensdingen. Zo spenderen Ivan en Vladimir tijd met hun hond, spelen ze games op hun iPads, en bouwen ze aan legosets. Maar geen enkele activiteit kan het winnen van de zeldzame avonden die ze met hun vader doorbrengen, aldus het artikel. Ivan krijgt regelmatig presentjes van zijn vader en samen met stafleden spelen ze in Poetins aanwezigheid ijshockey. „De Poetins zitten altijd in hetzelfde team”, schrijft The Dossier Center.

Niet in alles lijken de jongens op hun vader. Zo is Ivan, aldus The Dossier Center, groot fan van Disney-cartoons. Ivan zou zichzelf zelfs regelmatig verkleden als zijn favoriete personages. Dit tot grote ergernis van zijn vader die in toespraken regelmatig zijn ongenoegen uit over de invloed van westerse cartoons op de Russische samenleving.