Schattige springgame ‘Astro Bot’ is visueel sterk, maar wel een beetje simpel

Sony’s nieuwste grote game wijkt af van de vertrouwde formule. Waar het bedrijf normaliter specialiseert in Hollywood-achtige ervaringen op je spelcomputer, is Astro Bot een kleinere, schattige ervaring die vooral doet denken aan Nintendo’s Super Mario.

Het is in de kern een klassiek platformspel. Je reist van planeet naar planeet – levels met ieder een eigen visuele identiteit en een unieke gimmick. Zo kun je op de casino-planeet tijdelijk de tijd vertragen om over rondvliegende fiches te springen en de fruitmachines te manipuleren. In een ander level verklein je jezelf om in muizenhollen rond te lopen, terwijl je in weer een ander tussen wolkenkrabbers springt met een jetpack. Deze variatie houdt Astro Bot fris.

Het is een game die ontzettend veel baat heeft bij zijn presentatie. Levels zien er spectaculair uit, met rondvliegende auto’s, dansende dolfijnen en andersoortige gekkigheid. Al dat wordt visueel fraai in beeld gebracht door de krachtige hardware van de PlayStation, wat het gevoel geeft alsof je rondhopt in een actiescène van een Pixar-animatiefilm.

De game zit ook vol verwijzingen naar Sony’s eigen geschiedenis. Je vliegt van planeet naar planeet op een ruimteschip in de vorm van een PlayStation-controller, de robotjes die je vindt zijn vaak verkleed als helden uit klassieke games die op Sony-hardware verschenen. In een paar levels mag je verkleed als oude held een planeet gebaseerd op diens game verkennen, waardoor je ineens klassiekers als Uncharted, Ape Escape of God of War speelt in de stijl van Astro Bot.

Perfect uitgevoerd springwerk

Met zijn vriendelijke stijltje en kleurrijke levels voelt Astro Bot alsof het gemaakt is voor gamers van alle leeftijden, maar in de praktijk valt dat tegen. Latere levels vereisen perfect uitgevoerd springwerk, waarbij zelfs ervaren gamers een paar keer dood zullen gaan. In genregenoten als Mario Wonder kunnen jonge spelers dan onsterfelijk door een level heen springen, maar zulke functies ontbreken bij Astro Bot. Het is een game ontworpen voor oudere, nostalgische gamers – en wellicht de meest koppige, geduldige kleuters.

Prik je door de visuele pracht en praal van Astro Bot heen, dan blijft er een solide maar ook wat simpele game over. In de kern ben je vooral bezig met simpel heen en weer springen. De gimmicks in ieder level bieden variatie, maar de uitvoering daarvan komt zelden verder dan ‘druk op deze knop om de uitdaging te halen’. Het voelt na een paar levels als een trucje, een manier waarop de game je constant probeert te belonen en een goed gevoel te geven. Dat houdt je vrolijk betrokken, maar het hogere designniveau van de beste games binnen het genre ontbreekt hier.

Daar komt bij dat Astro Bot wat kort is: in een paar avonden heb je het gros van de levels wel gezien. Daarna kun je nog wat tijd besteden om wat optionele extraatjes te ontgrendelen, maar het is geen titel die je vele tientallen uren zal bezighouden. Daar staat tegenover dat de game nooit in herhaling valt: in zijn beperkte tijdsduur voelt ieder level visueel uniek en creatief. Het maakt Astro Bot een prima tussendoortje.