Musicalcollectief Club Satelliet: ‘Er zijn zo veel ongeschreven regels waar je als moderne vrouw aan moet voldoen’

‘Dat moet ik even met mijn man overleggen”, was het tekende antwoord van een van de tradwives die musicalmakers Judith Boesen (27), Sterre Verschoor (26) en Elaine Hakkaart (24) van musicalcollectief Club Satelliet benaderden voor een interview. Ter inspiratie voor hun debuutvoorstelling TRADWIVES de musical, die maandag op het Amsterdamse Fringe Festival in première gaat, sprak het trio met zeven tradwives over hun overtuigingen. Overtuigingen die mijlenver af liggen van die van hen – maar juist dat trok de drie erin aan.

Tradwives (traditionele echtgenotes) zijn westerse vrouwen die bewust kiezen voor een leven ‘achter het aanrecht’. Het is een uit Amerika overgewaaid fenomeen dat de afgelopen jaren op sociale media, met name TikTok, razend populair is geworden. Tradwives verkiezen een leven als huisvrouw en moeder boven een carrière en onderwerpen zich vrijwillig aan de wensen van hun man. „De man beschermt het gezin”, zo verklaarde een van de vrouwen die ze spraken. „Hij is jouw koning en het huis is zijn kasteel.”

Zelf zijn de drie actrices juist fanatiek met hun carrières bezig. „We werken negen dagen in de week”, zegt Hakkaart die de muziek voor de musical componeerde. Voor Verschoor is onafhankelijkheid zo belangrijk, vertelt ze, dat ze weigert in de nieuwe auto van haar vriend te rijden, omdat ze hem niet zelf heeft betaald. Juist omdat hun eigen waarden zo lijnrecht tegenover die van de tradwives staan, besloot het trio zich in het fenomeen te verdiepen. We spreken elkaar in restaurant East in Amsterdam, de plek waar ze hun eerste brainstormsessies hielden.

„Toen we hier voor het eerst met z’n drieën zaten om plannen te maken voor een voorstelling, waren de verkiezingsuitslagen net bekendgemaakt”, vertelt Boesen. „We waren in shock. We zijn alle drie hartstikke links en iedereen die we kennen ook. We begrepen gewoon niet hoe het kon dat er zo massaal op rechtse partijen was gestemd. Kennelijk zaten we enorm in een ‘bubbel’.”

Rechts denken

De drie bedachten dat interesse meer oplevert dan verontwaardiging en namen zich voor buiten de eigen kennissenkring op onderzoek te gaan naar wat de verschillende redenen kunnen zijn om zo rechts te denken. „We wilden uitzoomen”, zegt Verschoor, „Het systeem van bovenaf bekijken.” Het verklaart de naam van hun collectief: Club Satelliet. Boesen: „Zicht op de hele aarde. We willen uit ons eigen referentiekader losbreken en de andere kant proberen te begrijpen en zo kwamen we bij de tradwives terecht, en daar is deze musical het resultaat van.” Hakkaart: „We zijn uiteindelijk niet van mening veranderd en vinden nog steeds wel dat wij in ‘de juiste bubbel’ zitten, maar je schiet er niets mee op te blijven hangen in verontwaardiging. Als je naar iemand met andere principes durft te luisteren, creëer je meer ruimte voor elkaar. Dan kunnen verschillende visies naast elkaar bestaan.” Verschoor: „Dus we hebben ons niet gericht op de verschillen, maar op de vraag: wat verbindt ons met deze vrouwen?”

In TRADWIVES de musical neemt het trio de kijker mee naar Dollywood, een ogenschijnlijk idyllisch stadje waar iedereen continu glimlacht. De mannen hebben er de leiding, de vrouwen doen de was en zorgen voor de kinderen. Tot de inwoners een ontdekking doen die alles op losse schroeven zet en de tradwives ontdekken dat er meerdere levenspaden mogelijk zijn voor vrouwen.

Hakkaart: „Het is satire. Een comedy waarin we iedereen op de hak nemen, zowel de tradwives als onszelf.” Verschoor: „De overeenkomst tussen ons en hen is dat we allemaal zoeken naar manieren om ons leven, als vrouw, vorm te geven binnen een systeem dat in de eerste plaats door en voor mannen is ingericht, en waarin het voor vrouwen verdomd moeilijk is succesvol te zijn. Je mag niet te veel werken, want dan ben je geen goede moeder. Je mag niet weinig werken, want dan ben je niet feministisch genoeg. Er zijn zo veel ongeschreven regels waar je als moderne vrouw aan moet voldoen. Je doet het nooit goed.”

Boesen: „Dat maakt een bestaan als tradwife aantrekkelijk: het geeft houvast. Je weet precies wat er van je verwacht wordt. Dat moet heel geruststellend zijn.”

Geuzennaam

De partners van de drie musicalmakers hebben intussen de geuzennaam ‘tradmen’ verworven. „Zonder hen hadden we deze voorstelling niet kunnen maken”, lachen de drie. De vriend van Hakkaart ontwierp de poster, Verschoors vriend hielp met de teksten en Boesens vriend werd dankbaar ingezet als chauffeur. Het huishouden? Dat stond door de drukte even op een lager pitje. „Daar kijk ik eerlijk gezegd enorm naar uit”, lacht Verschoor. „Naar hoe ik me, als het Fringe Festival straks voorbij is, even helemaal nergens anders mee bezig ga houden dan het schoonmaken van mijn huis.”

TRADWIVES de musical van Club Satelliet. Concept en spel: Judith Boesen, Sterre Verschoor en Elaine Hakkaart. Eindregie: Ellen Parren. Onderdeel van het Amsterdam Fringe Festival. Te zien op 9/9 en 10/9 in De Kleine Komedie en op 11/9 in Theater Bellevue. Info: amsterdamfringefestival.nl