Evenveel vrouwen als mannen in de Europese Commissie blijkt een lastige opgave voor Von der Leyen

Alleen België haalde de deadline van eind augustus niet, maar Ursula von der Leyen zal het niet zo erg hebben gevonden. Want het demissionaire Belgische kabinet schoof maandag een vrouw naar voren als kandidaat-commissaris, de vertrekkend minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib. En nog een meevaller voor Von der Leyen was dat Roemenië op het laatste moment bereid was een man in te ruilen voor een vrouw: Europarlementariër Roxana Mînzatu gaat nu op voor een plek in de nieuwe Europese Commissie.

Hoewel het nog relatief stil is in Brussel zijn het belangrijke weken: achter de schermen wordt onderhandeld over de verdeling van de portefeuilles in de Europese Commissie. Wie wordt de komende vijf jaar verantwoordelijk voor belangrijke onderwerpen als de Europese begroting, handel, mededinging en, nieuw in deze periode, defensie-industrie? En: welk land krijgt wel een invloedrijke, vooruitgeschoven post in de Commissie en welk land niet?

De afgelopen twee maanden hebben 25 landen hun kandidaat voorgedragen. Dat Duitsland met Von der Leyen weer de Commissievoorzitter levert, stond na een stemming in het Europarlement al sinds juli vast. En dat de voormalig Estse premier Kaja Kallas EU-buitenlandchef wordt, is ook al zeker. Von der Leyen overtuigde een meerderheid van het Europees Parlement onder meer met de belofte dat haar ploeg opnieuw uit evenveel vrouwen als mannen zal bestaan.


Lees ook

Kaja Kallas: Europese hardliner tegenover Vladimir Poetin

Premier Kaja Kallas bij een EU-bijeenkomst in Praag in 2022.

Maar de lidstaten werken nog niet mee. Von der Leyen had alle landen die niet met een huidige commissaris op de proppen komen, gevraagd een man én een vrouw voor te dragen. Alleen Bulgarije deed dat. Zo komt ze nog zeker drie vrouwen te kort. Nederland hoefde geen vrouw voor te dragen, omdat de huidige klimaatcommissaris Wopke Hoekstra opnieuw kandidaat is.

Onvrede over de kandidatenlijst

Von der Leyen wil volgende week haar ploeg met de portefeuilles presenteren. Omdat er nog weinig definitief besloten is, zijn Europarlementariërs terughoudend over de legpuzzel. Duidelijk is dat er onvrede is over de onevenwichtige kandidatenlijst. Gevreesd wordt dat het Europees Parlement via de hoorzittingen die elke kandidaat in het najaar moet ondergaan, het vuile werk voor Von der Leyen moet opknappen en enkele mannen zal afwijzen. Ook vragen parlementariërs zich af of Von der Leyen lidstaten voldoende onder druk heeft gezet om aan haar wens te voldoen. Ze zou dat deze week alsnog gedaan hebben met Malta en Zweden, maar of die haar tegemoetkomen moet nog blijken.

In Brussel zingen de namen rond van vier potentiële vicevoorzitters, onder wie Raffaele Fitto van Fratelli d’Italia

Hoewel niets zeker is tot de hele verdeling duidelijk is, zingen in Brussel de namen van vier vicevoorzitters rond. Bronnen bevestigen een bericht van Die Welt hierover. Opvallend is dat Von der Leyen de Italiaan Raffaele Fitto zo’n plek wil geven. Fitto is van het rechtspopulistische Fratelli d’Italia, de partij van premier Meloni. Zij steunde de kandidatuur van Von der Leyen niet. Het lijkt erop dat Von der Leyen zo de relatie met Meloni wil verbeteren. Fitto zou een van de economische portefeuilles krijgen en verantwoordelijk worden voor het coronaherstelfonds, ter waarde van 724 miljard euro. De uitbetaling van dat geld verloopt uiterst moeizaam, meldde de Europese Rekenkamer deze week.

De andere namen die als vicevoorzitters worden genoemd zijn de Spaanse socialist Teresa Ribera en de ervaren Fransman Thierry Breton, de huidige commissaris voor de interne markt. Ook de huidige Letse commissaris Valdis Dombrovskis is een veelgenoemde kandidaat voor het vicevoorzitterschap. Hij zou nog kunnen worden ingewisseld voor de Kroatische Dubravka Suica, zodat Von der Leyen tenminste in haar kernteam wel een goede man-vrouwverdeling heeft.

Strategische fout

Nederland doet niet mee aan het spel om deze topposities. Premier Dick Schoof zei al publiekelijk dat het niet realistisch is om op zo’n zware positie in te zetten. Doordat Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) in 2019 als Green Deal-commissaris de belangrijkste vicevoorzitterspost in handen kreeg, zou Nederland nu weinig kans hebben. In Brussel wordt gezegd dat Schoof een strategische fout heeft gemaakt: waarom niet voor het hoogste gaan? Bovendien is de christen-democraat Wopke Hoekstra van dezelfde partijfamilie als Von der Leyen en zouden ze goed met elkaar overweg kunnen.

Nederland zet in op „een belangrijke economische post” voor Hoekstra, zo zei Schoof in juli. In Brussel gaat nu rond dat hij de portefeuille Handel krijgt. Dat zou inderdaad een belangrijke post zijn, omdat Europa de komende jaren zijn positie moet bevechten in de wereldhandel en handelsovereenkomsten daarbij cruciaal zijn. Even was er sprake van dat Hoekstra Landbouw zou krijgen, maar dat wordt niet waarschijnlijk geacht. Dat zou ook niet in het Nederlands belang zijn, omdat het Nederlandse kabinet op dit terrein veel van Brussel gaat vragen, bijvoorbeeld een nieuwe uitzonderingspositie voor het storten van mest. Over dergelijke zaken onderhandelen wordt eenvoudiger geacht met een commissaris uit een ander land.


Lees ook

Met Hoekstra als Eurocommissaris kiest Schoof voor zekerheid en continuïteit

Wopke Hoekstra spreekt in Brussel met voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen.

Maar niets is nog definitief. Er wordt deze weken van vele kanten aan Von der Leyen getrokken, door alle lidstaten en door alle partijpolitieke families. Ze moet naast een goede man-vrouwverdeling ook rekening houden met een goede geografische verdeling. De Hongaren, de laatste jaren de onruststokers in Brussel, verrasten met hun soepele stellingname. Ze schoven de huidige en zeer omstreden commissaris Oliver Várhelyi naar voren, maar gaven aan dat ze wel een vrouw willen voordragen als hij niet voldoet.

Von der Leyen wil haar team volgende week presenteren. Daarna volgen hoorzittingen over de kandidaten in het Europees Parlement. Het is de bedoeling dat de ploeg van ‘VDL 2.0’ op 1 december gevormd is.