Na nieuw subsidieadvies: moeten de Haagse cabarettheaters Diligentia en PePijn sluiten?

De Haagse theaters Diligentia en PePijn, die sinds 2001 onder één directie vallen, dreigen hun subsidie per 1 januari 2025 te verliezen, en zouden in dat geval moeten sluiten. Komende dinsdag bespreekt het Haagse college van burgemeester en wethouders de toekomst van beide cabaretpodia. Meerdere bekende cabaretiers als Dolf Jansen en Sanne Wallis de Vries hebben inmiddels hun steun voor de theaters uitgesproken.

De Haagse ‘Adviescommissie Meerjarenbeleidsplan Kunst en cultuur 2025-2028’ adviseerde begin juni dat Diligentia/PePijn subsidie verdient, maar had veel kritiek op de aanvraag. Door een recente wijziging van het subsidiesysteem worden aanvragen nu beoordeeld met punten en gerangschikt: als de subsidiepot wordt overvraagd, krijgen eerst de hoogst scorende aanvragen geld, totdat het plafond (de zogenaamde zaaglijn) is bereikt. D66-raadslid Andrew van Esch legt uit: „Met deze wijziging proberen we het oordeel over kunst zoveel mogelijk buiten de politiek te houden.”

Diligentia en PePijn behoren tot de schaarse theaters in Nederland die bijna exclusief cabaret en comedy programmeren. Het kleine PePijn (100 stoelen) is een plek om nieuw materiaal uit te proberen of om de eerste meters te maken, terwijl het grotere broertje Diligentia (500 stoelen) een geliefd podium is voor gevestigde namen. Ondanks de constatering dat Diligentia/PePijn „dé plek is voor cabaret en comedy in Den Haag” adviseerde de commissie een lagere subsidie (750.000 euro in plaats van de gevraagde 1,1 miljoen) als „duidelijk signaal aan de organisatie”.

De gezamenlijke organisatie kreeg de laagste score (38 van de 70 punten) van de gehonoreerde aanvragen en eindigde door budgetovervraging in Den Haag onder ‘de zaaglijn’. De adviescommissie vond dat de aanvraag veel plannen en ambities bevatte, maar weinig concrete voorstellen voor de uitvoering ervan. Ook was er kritiek op de rolstoeltoegankelijkheid, een onduidelijke directiewisseling in 2023 en een voorzitter die te lang zou zijn aangebleven.

Het Theater Diligentia aan het Lange Voorhout in Den Haag.
Foto Phil Nijhuis/ ANP/ Hollandse Hoogte

Diversiteit

Directeur Hilko Folkeringa noemt de situatie „absurd”. Volgens hem zijn door de adviescommissie „onzorgvuldige en een aantal incorrecte conclusies” getrokken. Folkeringa, sinds oktober 2023 directeur van Diligentia/PePijn erkent dat de aanvraag op punten beter had gekund: „We hebben bijvoorbeeld als ambitie gesteld dat ons publiek een afspiegeling moet zijn van de Haagse samenleving, maar dat hebben we nog niet concreet uitgewerkt.” Toch vindt hij het advies op meerdere punten onterecht, zoals de vermeende ontoegankelijkheid voor mindervaliden. „Diligentia is rolstoeltoegankelijk met een invalidentoilet, lift en speciale zaalplekken. PePijn is inderdaad lastiger, maar dat komt door de beperkingen van een oud en klein pand.”

Ook is Folkeringa verontwaardigd over de lage score op diversiteit. „We hebben buitenlands cabaret en iedereen kan hier staan: diverser kan bijna niet.” Intern is er ook veel veranderd, aldus Folkeringa: „Vier jaar geleden was er een wittemannencultuur met één vrouw in het bestuur. Nu zit er nog maar één man tegenover vier vrouwen met verschillende achtergronden.” Ook kritiek over een te lang aangebleven voorzitter („aantoonbaar onwaar”) en een niet toegelichte directiewisseling („ook niet waar”) wijst Folkeringa van de hand.

Volgens Folkeringa wordt tweederde van de begroting gedekt door eigen inkomsten, terwijl de overige 33 procent uit subsidie moet komen: „Dat is voor culturele instellingen relatief weinig.” Maar zonder subsidie moeten Diligentia en PePijn in 2025 hun deuren sluiten, stelt Folkeringa. Alternatieve scenario’s zoals fors schrappen in de programmering – „dan kunnen alleen cabaretiers die altijd volle zalen hebben geprogrammeerd worden” – of een ontkoppeling van de twee theaters ziet hij niet zitten.

Plaatsen waar exclusief cabaret te zien is, moeten we koesteren

Sanne Wallis de Vries
cabaretier

Afgelopen week werden de Haagse gemeenteraadsleden door Folkeringa getrakteerd op een werkbezoek in de vorm van een matinee in Diligentia. Onder anderen cabaretier Dolf Jansen hield een fel pleidooi voor de verbindende kracht van cultuur: „Plekken zoals PePijn en Diligentia krijgen inderdaad subsidie. Maar dat geldt natuurlijk net zo hard, en net zo terecht, voor de zorg, het onderwijs, de snelwegen en de riolering, bibliotheken en sportcomplexen. Al die dingen samen maken een beschaving.”

Een paar dagen later benadrukt Jansen telefonisch nog eens het belang van kleine theaters als PePijn: „Het is de broedkamer van cabaret.” Ook vindt hij het „volstrekt onverdedigbaar als Den Haag geen mooie middenzaal zoals Diligentia heeft.” Cabaretier Sanne Wallis de Vries sluit zich hierbij aan: „Het zou zó stom zijn als deze theaters dichtgaan. Het cabaret in Nederland is echt uniek. Plaatsen waar exclusief cabaret te zien is, moeten we koesteren.” Als het gaat over het belang van kleine podia zoals PePijn, verwijst ze naar een uitspraak van Freek de Jonge: „Niemand is ooit in de Ziggo Dome begonnen.”

De mening van Jansen en Wallis de Vries wordt breed gedragen binnen de cabaretwereld. Een noodkreet, ondertekend door zo’n beetje elke bekende cabaretier, is naar de Haagse raad gestuurd. In de brief benadrukken de ondertekenaars het belang van de combinatie PePijn („eerst uitproberen en schaven”) en Diligentia („daarna oogsten en trakteren”).

Tijdens een steunbetuiging op 27 augustus in theater Diligentia traden cabaretiers, onder wie Sanne Wallis de Vries en Dolf Jansen op en er werd een petitie aangeboden aan de Haagse cultuurwethouder.
Foto Judith van Tartwijk

Onderzoek

De afgelopen maanden heeft het college van B en W hun ‘vergewisplicht’ vervuld: het onderzoeken of het gekregen advies zorgvuldig tot stand is gekomen. Coen Bom, gemeenteraadslid van Hart voor Den Haag, verwacht dat het college het advies overneemt. Hij pleit voor een structurele verhoging van het Haagse cultuurbudget met 1,5 miljoen euro, zodat Diligentia/PePijn (en ook KOO, dat kunstonderwijs geeft) niet onder een zaaglijn kunnen vallen. „Er is altijd ergens geld te vinden. En anders halen ze het maar uit de ‘incidentele pot’. Je wil toch niet bekendstaan als het college dat Diligentia en PePijn heeft gesloopt?” Ook D66-collega Van Esch hoopt dat de theaters kunnen blijven bestaan en stelt dat het budget structureel omhoog moet: „In Den Haag ligt het cultuurbudget aanzienlijke lager dan in Utrecht, Rotterdam en Amsterdam.”

Verantwoordelijk wethouder Saskia Bruines (D66) zegt inhoudelijk nog niets te kunnen zeggen over de situatie rondom Diligentia/PePijn. Bruines: „Het liefst zou ik overal meer geld voor willen. Maar er zijn natuurlijk meer zaken te bedienen dan alleen cultuur.” Ze legt uit dat bij dit soort subsidies altijd meer aanvragen zijn dan dat er budget beschikbaar is. De wethouder vindt het huidige systeem met een onafhankelijke adviescommissie en puntensysteem „op dit moment dan ook de beste manier” om de subsidies te verdelen. „Hoewel dat pijnlijk is, kan het dus voorkomen dat een organisatie een positief advies krijgt dat ook weer niet zó positief is en eindigt zonder geld.”

Nadat het college dinsdag heeft vergaderd over de subsidieaanvragen, zal het naar verwachting nog enkele weken duren voordat een besluit valt. In de weken daarop volgen nog een commissievergadering met de cultuurwoordvoerders en een debat binnen de gemeenteraad. Saillant detail: komende dinsdag is de verjaardag van Paul van Vliet, de vorig jaar overleden cabaretier die in 1964 oprichter was van het kleine theater PePijn.