In neo-noirthriller ‘Hwaran’ gaat geld voor gevoelens binnen de Koreaanse onderwereld

Scholier Yeon-gyu droomt van Nederland. Hij bezoekt websites met foto’s van de Amsterdamse grachtengordel en door tulpen omgeven molens. Op het kistje waarin hij zijn geld bewaart, zit een ansichtkaart van Nederland: het beloofde land, waar iedereen het goed heeft. Ooit wil hij er met zijn moeder naartoe emigreren, zodat ze gelukkig kunnen worden. Dat is nu nog niet het geval. Yeon-gyu wordt geterroriseerd door zijn alcoholistische, gewelddadige stiefvader.

De Koreaanse gangsterfilm Hwaran (‘hopeloos’) begint met een scène waarin Yeon-gyu met een steen een klasgenoot vol in het gezicht slaat. Het is het begin van een neerwaartse spiraal. Hij moet de jongen smartengeld betalen, geld dat zijn gezin niet heeft. Als de plaatselijke gangster Chi-geon, die sympathie opvat voor de tiener, hem het geld geeft, is dat het begin van een carrière als gangsterhulpje. Wat onschuldig begint met het stelen van scooters wordt al snel een zaak van leven en dood.

Hwaran, dat in 2023 op het filmfestival van Cannes in première ging, behoort tot de Zuid-Koreaanse neo-noir, zoals sombere, gewelddadige films Oldboy en meesterwerk Decision to Leave. Kim Chang-hoons bijdrage aan het populaire genre is verdienstelijk maar niet geheel overtuigend. Zo raken de gangsters, met steevast een sigaret bungelend in de mondhoek, aan karikaturen. Ook het gegeven dat uiterlijke littekens gepaard gaan met innerlijke littekens is niet heel vernieuwend. De gesprekken van Yeon-gyu en Chi-geon, die altijd op fluistertoon spreekt, over hun traumatische verledens voelen uitleggerig, al treffen ze voor een deel ook doel. Beiden willen wanhopig uit de cirkel van geweld ontsnappen waar ze in terecht zijn gekomen, maar dat blijkt lastig.

Hwaran schetst een grimmig beeld van de Koreaanse samenleving, waar geweld en corruptie aan de orde van de dag zijn. Geld gaat voor gevoelens, en wie mededogen met een ander heeft, is een zwakkeling. Dat Yeon-gyu wel deugt, laat Kim Chang-hoon vroeg in de film zien middels een scène waarin hij een straathondje eten geeft. Hij is de beroerdste niet.