Veel nieuwe films verwijzen – direct of indirect – naar Trump en de opkomst van radicaal-rechts

Acteur Jude Law kan zijn docudrama The Order van Justin Kurzel niet los zien van MAGA en Donald Trump. „Mijn personage denkt dat het zware werk achter hem ligt en hij kan uitrusten, zoals wij de afgelopen jaren. Niets is minder waar.”

The Order is een van de vele films, documentaires en series die raken aan Trump, de opkomst van radicaal-rechts nu of van fascisme toen op het 81ste filmfestival van Venetië. Niet alleen in Amerika speelt dit thema een grote rol; naast de krachtige documentaire Apocalyps in the Tropics over Jair Bolsonaro, de evangelische beweging en hoe dicht Brazilië bij een nieuwe militaire dictatuur was, kan je ook I’m Still Here van de Braziliaanse veteraan Walter Salles niet los zien van de radicaal-rechtse ex-president van Brazilië. De film toont de impact van de verdwijning van ingenieur Rubens Pavia in 1970 tijdens de militaire dictatuur.

„Zo’n film is belangrijk, want mensen zijn dat vergeten. De jeugd weet niets over die tijd”, aldus acteur Selton Mello, die Pavia speelt. Dat lijkt ook het oogmerk van Joe Wrights (Darkest Hour) duistere, theatrale serie Son of the Century, een soort House of Cards waarin ‘het beest’, de jonge, gewelddadige en oversekste Benito Mussolini, de kijker op weg naar de absolute macht nu en dan terzijde neemt voor commentaar. Het is niet de Mussolini waarvan premier Giorgia Meloni vroeger zo’n fan was.

Acteur Jude Law in The Order.
Foto Michelle Faye

Verhuftering

In de VS gaan veel films indirect op kandidaat Donald Trump in. In de lente toonde actiethriller Civil War een Verenigde Staten verscheurd door een burgeroorlog, deze week werd bekend dat Ali Abassi’s The Apprentice nog voor de presidentsverkiezing in roulatie gaat in de VS, een biopic over de verhuftering van een jonge, onzekere Trump, die de makers van de film met rechtszaken dreigde.

The Order van Justin Kurzel gaat over de jacht op de neonazistische terreurbeweging The Order van Robert Jay Mathews (1953-1984) in het noordwesten van de VS. Jude Law speelt de fictieve FBI-agent Terry Husk, een bekend type: getroebleerd, hartaanval, alcohol, vervreemd van zijn gezin. Husk hoopt wat tot rust te komen in Colorado, maar stuit op de Aryan Nation-gemeenschap van ‘dominee’ Richard Butler: kinderen ontvangen gasten er hartelijk met de Hitlergroet. Als er een lijk opduikt, gaat Husk op onderzoek.

Dominee Butler blijkt te kampen met een gewelddadige afsplitsing van fanaticus Mathews, die uit is op een burgeroorlog naar model van The Turner Diaries, een neonazi-roman uit 1978 over een rassenoorlog die eindigt in de ‘Day of the Rope’, als ‘rassenverraders’ voor het Capitool worden opgehangen. Mathews overvalt banken, legt bommen bij synagogen en pornobioscopen, executeert de uitgesproken Joodse radio-dj Alan Berg.

Filmstill uit de documentaire Separated van Erol Morris.

Brede impact

Dit waargebeurde verhaal levert een spannende thriller vol clichés op, een opvallend conventionele film van de Australische cultfilmer Justin Kurzel, die zelf erkende dat dit het soort film is die hij als 14-jarige zou hebben gewaardeerd. Hij gaat voor het eerst voor een brede impact.

Kurzel wees tijdens een persconferentie op het Lido in Venetië op de analogie tussen de ‘Day of the Rope’ en de galg die werd opgericht voor vicepresident Mike Pence bij het Capitool op 6 januari 2021. „Mijn film gaat over de begindagen van een levensgevaarlijke ideologie die helaas wortel heeft geschoten”, zegt hij. In The Order maant ‘dominee’ Butler heethoofd Mathews tot geduld: over tien jaar heeft hij senatoren in Washington, dan is alles mogelijk.

Ook documentairemaker Erol Morris hoopt dat zijn documentaire Separated politieke impact heeft. Opnieuw zijn kiezers gevoelig voor stemmingmakerij over illegale immigranten; Morris probeert ze te herinneren aan de algehele verontwaardiging toen Trumps regering in 2017 – eerst stiekem, daarna openlijk – illegalen van hun kinderen scheidde. Na beelden van huilende kinderen in kooien kantelde de stemming. En nu is Amerika dat weer straal vergeten, constateert Morris op het Lido.

Separated dramatiseert de reis van een moeder en zoon uit Guatamala met veel sentiment – denk aan besmeurde teddybeertjes – maar daar ligt niet Morris’ kracht. Boeiend is eerder zijn analyse van bureaucratische processen: zo verbiedt een topambtenaar op jolige toon de registratie van kinderen. Ze moeten zoekraken om hereniging met ouders te bemoeilijken. Uit ideologie? „Niks ideologie”, snuift Morris. „They’re just mean sons of bitches.” Maar dat is alweer vergeten.