Column | De feiten spreken weer eens niet voor zichzelf

Eerste feit: op vrijdagavond 23 augustus stak een man in het Duitse Solingen drie mensen dood en verwondde acht anderen. De vermoedelijke dader bleek een Syriër te zijn, wonend in de nabijgelegen asielopvang. Terreurgroep IS eiste de aanval bij volmacht op.

Tweede feit: afgelopen vrijdag stak een vrouw in het Duitse Siegen zes mensen neer, waarvan ze er drie levensgevaarlijk verwondde. Volgens de politie ging het om een vrouw met de Duitse nationaliteit, met psychische probleem. Er zou geen sprake zijn van een terreuraanval.

Dat zijn twee feitjes, die niet zelfstandig kunnen overleven buiten de couveuse: ze moeten gevoed worden, verbonden met een groter verhaal, willen ze dienen als illustratie van een politieke boodschap.

De Solingen-zaak is bij uitstek geschikt om een stringenter asielbeleid te bepleiten, zoals ook de Duitse bondskanselier Scholz al heeft gedaan. Extreemrechts eist een volledige asiel- en migratiestop, en zelfs deportaties. De redenatie is simpel: als de Syriër niet als vluchteling was toegelaten, had hij ook niet zo dodelijk om zich heen kunnen steken. Althans, niet in Duitsland.

De steekpartij in Siegen laat zich minder gemakkelijk kneden tot politieke propaganda. Duitse vrouw, psychische problemen, zou niet met mes moeten rondlopen, maar hoe dat te voorkomen? Alle Duitsers met psychische problemen preventief opsluiten? Inrichtingen, kampen? Zelfs extreemrechts denkt hier niet een winnend lot in handen te hebben.

Er zijn nu twee methoden om het probleem te benaderen.

Bagatelliseren: niet alle asielzoekers steken mensen neer, integendeel, dat zijn uitzonderingen. De kans dat iemand slachtoffer wordt van zo’n aanval is vele malen kleiner dan een verkeersongeluk, et cetera. Nooit echt overtuigend.

Dramatiseren: dat krijg je ervan als je oeverloos mensen binnenlaat uit de minst ontwikkelde islamitische gebieden uit het Midden-Oosten. U kan morgen de volgende zijn. Deze Duitse regering maakt haar eigen bevolking tot onwetende proefpersonen in een multicultureel, multireligieus mensenexperiment.

Beide verhalen zullen worden uitgeserveerd, ook vanwege de verkiezingen gisteren in de oostelijke Duitse deelstaten, waarbij de extreemrechtse AfD grote winst boekte. Lees net op de website van het Duitsland Instituut dat er in de afgelopen week meerdere mesaanvallen plaatsvonden in Duitsland. Het lijkt een rage.

Veel is er te doen om de ‘aanzuigende werking’ die een humaan asielbeleid zou hebben op vluchtelingen wereldwijd. Maar vergeet ook niet de ‘aanzuigende werking’ van zo’n mesaanval zelf; copycatgedrag, de aandacht die het oplevert, de invloed op de verkiezingen, de stemming in het land.

Een strikt, wettelijk verbod op imitatie? Nadeel: dat legt de complete, menselijke interactie lam. Alle risico’s uitbannen? Dat staat gelijk aan het leven zelf uitbannen.

Stephan Sanders schrijft elke maandag op deze plek een column.