Column | Goed dat de Fransen Telegram de oren wassen

Toen Franse politieagenten vorige week Telegram-oprichter Pavel Doerov oppakten op een vliegveld bij Parijs, zei hij volgens het blad Le Canard Enchaîné dat hij een eetafspraak had in het Elysée. Ofwel, met president Macron. Slim. Behalve dat Macron helemaal niet thuis bleek te zijn. Die zat in Le Touquet, aan de Normandische kust.

Maar Doerovs uitspraak voedde het gerucht dat deze arrestatie ‘politiek’ was. Dat kwam allerlei mensen heel goed uit. De arrestatie was een poging „om de vrijheid van meningsuiting te beknotten”, zei een woordvoerder van het Kremlin. Ook Elon Musk van X, die digitale regulering afdoet als orwelliaanse censuur, sprong voor Doerov in de bres. Musk heeft constant aanvaringen met Europese autoriteiten, nu X volloopt met gewelddadige clips en trumpiaanse samenzweringstheorieën. Hij postte onmiddellijk berichten met hashtag #freedurov om de man-met-de-vier-paspoorten (Rusland, de Emiraten, Frankrijk en Saint-Kitts), die pocht dat hij honderd kinderen heeft, neer te zetten als martelaar van het vrije woord. Zo werden Doerov en zijn socialemediaplatform Telegram inzet van de cultuuroorlog die tegenwoordig bijna elke normale discussie onmogelijk maakt.

Was deze arrestatie politiek? Niet op de manier waarop Musk, het Kremlin en anderen het framen. Telegram lijkt gewoon de wet overtreden te hebben. President Macron benadrukte dat dit een strafzaak is van Justitie, waar hij niets mee te maken heeft – hij gebruikt Telegram zelf. Maar de context is wel politiek. Het feit dat Europa strenger reguleert dan de rest van de wereld, is een politieke keus. En een goede.

Er woedt een internationale strijd om data. De economie, politiek, legers, media – niets kan zonder data. Wie data heeft, heeft macht. Alle overheden ter wereld proberen zoveel mogelijk data te krijgen. Van eigen burgers en van anderen. De moordende rivaliteit tussen de VS en China draait goeddeels om data – zie ASML, dat onder immense druk staat van beide grootmachten over het wel/niet toestaan van de levering van geavanceerde technologie aan China. Als het om digitale platforms gaat, is Amerika oppermachtig. Google, X en Facebook zijn systemen die data vergaren, zoals je een boor gebruikt om olie te winnen. Ze zitten bijna allemaal in de VS.

Dat Europa strenger reguleert, is een politieke keus

Het feit dat bijna alle Europeanen ze gebruiken omdat ze zulke platforms zelf niet hebben, maakt het voor de Amerikanen makkelijk om Europese data te verzamelen. China heeft het slimmer aangepakt. Dat heeft westerse technologie gekopieerd en eigen platforms gebouwd. Googles marktaandeel in Europa is 91,3 procent, en stijgt. In China is het 1,83 procent en daalt het. Zolang Europeanen data opslaan in Amerikaanse systemen, moeten ze niet vreemd opkijken dat die in Amerikaanse handen terechtkomen.

Daarom reguleren Europeanen. Omdat de rest van de wereld het amper doet. Zoals Anu Bradford van Columbia University in Digital Empires schrijft: digitaal beleid in China is gericht op bescherming van de staat, in de VS op bescherming van bedrijven en in Europa op bescherming van burgers. Daarom clashen Amerikaanse digitale giganten vaak over databescherming en mededinging met Europese autoriteiten, die sterk staan omdat Europa hier – for once – met één stem spreekt. Ook niet-Amerikaanse platforms als Telegram moeten zich, als ze in Europa opereren, aan Europese en nationale regels houden.

Volgens de Franse openbare aanklager faciliteert Telegram drugshandel, kindermisbruik, terrorisme en fraude (de Bataclan-terroristen gebruikten Telegram) en lapt het Europese wetgeving aan zijn laars. Telegram werkt met postbussen, overal – zelfs in Brussel heeft het, anders dan Google of Microsoft, geen kantoor of personeel. Het geeft nul informatie en beantwoordt geen post van toezichthouders. Toen Duitsland laatst dreigde Telegram te blokkeren, reageerde het kanaal ineens wel. Brazilië heeft Telegram ook eens afgesloten. Bij de Zwitserse Justitie en de EU lopen zaken.

41 miljoen gebruikers in Europa, waarschijnlijk veel meer – en je geeft niemand informatie? Sommige mensen denken schijnbaar dat ze boven de wet staan. Goed dat de Fransen Doerov de oren wassen.