Starmer begint zijn ‘reset’ met EU, Brexiteers vrezen dat hij het VK er weer ‘in rommelt’

Het woordje reset is de afgelopen weken vaak gevallen. In de bijna twee maanden dat Keir Starmer (Labour) nu regeringsleider is in het Verenigd Koninkrijk, heeft hij geen gelegenheid voorbij laten gaan om te benoemen dat hij de verhoudingen tussen het VK en de Europese Unie opnieuw wil vormgeven.

Met zijn bezoeken aan Berlijn en Parijs deze week probeert premier Starmer om concreter invulling aan die belofte te geven en „een moeilijke periode achter ons te laten”. Hij bedoelt de jarenlange kift rond de Brexit, de uittreding van het VK uit de Europese Unie.

Woensdag maakten Starmer en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz (SPD) bekend dat het VK en Duitsland gaan onderhandelen over een bilateraal verdrag met afspraken over nauwere samenwerking op allerlei gebieden. Premier Starmer noemde defensie, handel, wetenschap en technologie als onderwerpen voor de onderhandelingen.

Het verdrag moet er snel komen. Hopelijk is het rond tegen het einde van dit jaar, zei Starmer tijdens de persconferentie na hun overleg. De afspraken met Duitsland wil hij inbedden in een „betere relatie met de Europese Unie in het algemeen”. Kanselier Scholz zei „de uitgestoken hand van het VK graag aan te nemen”.

Kanselier Scholz zei „de uitgestoken hand van het VK graag aan te nemen”

Onderhandelingen op het gebied van defensie zijn inderdaad mogelijk op bilateraal niveau. Defensie zou centraal moeten staan in het verdrag, in het licht van de oorlog in Oekraïne. Al bleef verder vaag om wat voor afspraken dit zou gaan, of het bijvoorbeeld materieel of militaire trainingen zou betreffen. Beide regeringsleiders herhaalden hun onvoorwaardelijke steun aan Oekraïne. Scholz noemde een bedrag van 4 miljard euro dat Duitsland voor volgend jaar aan militaire steun aan Oekraïne heeft begroot, al is dat de helft minder dan dit jaar.

En voor nieuwe afspraken over bijvoorbeeld handel moet premier Starmer niet in Berlijn zijn, maar toch echt in Brussel. Dáár wordt het handelsbeleid voor de lidstaten van de Europese Unie gezamenlijk bepaald. Een bezoek van Starmer aan de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in Brussel zou voor begin september in de diplomatieke pijplijn zitten. Echte onderhandelingen zouden dan ergens in het najaar kunnen beginnen.

Vrij verkeer van jongeren

Een paar maanden al zoemen in de Britse media geruchten rond over onderhandelingen met de Europese Unie over jongerenmobiliteit tussen de EU en het VK. Alle jongeren van tussen de achttien en dertig jaar zouden dan vrij over en weer kunnen reizen voor werk, studie of vrijwilligerswerk, voor een maximale periode van drie jaar. De Europese Commissie deed in april dit jaar de Britten zo’n voorstel, maar dat wees de toenmalige Conservatieve regering af. Ook Starmer zei woensdag dat zulk vrij verkeer voor Labour geen optie is, maar dat „vormen van uitwisseling” wel mogelijk zouden zijn.

Zulke brede afspraken over vrij verkeer, zonder maximumaantallen, zouden nogal veel weg hebben van het terugkomen van de Brexit, waarbij de Britten juist af wilden van dat vrije verkeer van personen en goederen binnen de EU. Met argusogen volgen Brexiteers, de voorstanders van de Brexit, de nieuwe regering van Labour; een partij waarvan een meerderheid altijd tegen de uittreding uit de EU is geweest. Dat gold ook voor Keir Starmer zelf. Gaan zij het land weer langzaam de EU ‘in rommelen’?


Lees ook

Voor Starmer is top met bijna vijftig Europese leiders een ‘reset’ met de EU

Deelnemers aan de EPG-top in Blenheim Palace, donderdag in Woodstock. In het midden de Britse premier Keir Starmer. De Nederlandse premier Dick Schoof  staat op middelste rij, als tweede van rechts.

Starmer herhaalt onverstoorbaar dat hij niet opnieuw wil toetreden, maar alleen de onderlinge afspraken wil verbeteren. Bijvoorbeeld rond de in- en export van chemicaliën, dieren en dierlijke producten. Evengoed reden voor achterdocht van de eurosceptici, want Starmer en het VK zijn hierin de vragende partij, redeneren zij, en de EU zal altijd iets groots en waarschijnlijk vervelends terug willen hebben in ruil.

Ook negatieve sentimenten in het VK over immigratie staan afspraken over vrij reizen van jongeren in de weg. Labour heeft tijdens de verkiezingscampagne in juni beloofd om de immigratieaantallen te laten dalen – die aantallen zijn sinds de uittreding van de EU alleen maar toegenomen. De Conservatieven hebben begin dit jaar de regels voor werk- en studentenvisa aangescherpt. Die maatregelen gaat Labour waarschijnlijk niet terugdraaien, omdat ze lijken te werken. Het aantal afgegeven vergunningen voor studenten nam tot nu toe dit jaar met 13 procentpunt af, het aantal werkvisa daalde met 11 procentpunt.

Delen van inlichtingen

De onvrede rond immigratie richt zich vaak op asielzoekers en ‘illegale’ immigranten. Woensdag kondigden Starmer en Scholz dan ook een gezamenlijk actieplan aan rond „illegale migratie”, ook in Duitsland weer veelbesproken doordat onlangs een afgewezen asielzoeker uit Syrië drie mensen doodstak in Solingen. De landen willen vooral het onderling delen van inlichtingen en opsporingsinformatie verbeteren om mensensmokkel tegen te kunnen gaan.


Lees ook

Aanslag in Solingen zorgt in Duitsland voor verscherpt debat over migratie

Demonstratie bij bezoek van bondskanselier Scholz aan Jena, na de aanslag in Solingen.

Dit thema migratie heeft Starmer donderdag vast ook weer geagendeerd bij de Franse president Emmanuel Macron, aangezien de meeste rubberbootjes met migranten zonder papieren vanaf de Franse stranden rond Calais aan de oversteek van het Kanaal beginnen. Uiteindelijk zouden Starmer en Labour het liefst afspraken maken om ‘bootmigranten’ terug te kunnen sturen naar Frankrijk, zoals EU-lidstaten asielzoekers kunnen uitzetten naar het land waar de migrant in kwestie de EU is binnengekomen. Frankrijk neemt nu geen bootmigranten terug.