In roadmovie ‘Pacifica’ is een vader op de vlucht voor zijn verdriet

Daniël is op roadtrip met zijn dochter Artis door de Grand Plains van Amerika. Ze kamperen op de prairie, maar als een jager ze ’s avonds maant hun kampvuurtje te doven, verstopt Artis zich in de tent. Ze wil alleen met papa zijn, vermijdt andere mensen.

Spoiler Alert: Artis is niet mensenschuw, dit is een rouwverwerkings-roadmovie over een vader op de vlucht voor zijn verdriet die flashbackend de rouwstadia van Kübler-Ross doorloopt: ontkenning, marchanderen, woede, depressie. Had regisseur-scenarist Jan-Willem van Ewijk dat plotpunt geheim willen houden, dan had hij zijn film niet moeten beginnen met een paniekerig 911-telefoontje en een incel die een snelvuurgeweer koopt. We kennen onze Tsjechov.

Met Daniël en Artis reizen we vooruit in de ruimte en terug in de tijd en ontmoeten onderweg opvallend gastvrije Amerikanen die Daniël zomaar laten overnachten. Hij heeft de creepy neiging ’s nacht door hun huizen te sluipen en slapende kinderen te begluren, wat allicht verkeerd begrepen wordt.

Intussen flashbacken we richting zijn onverwerkte trauma; een Burning Man-achtig woestijnfestival is een fotogenieke plek voor herbeleving en acceptatie, met pyrotechniek, kampvuur, glowsticks en techno. Één leven stopte, het leven gaat door.

Jan-Willem van Ewijk heeft veel in zijn mars: zijn volgende film, de thriller Alpha, debuteert volgende week in Venetië, en Atlantic., over een Marokkaan die naar het beloofde land Europa windsurft, was een lyrische kleinood van verlatenheid en verlangen.

Er valt ook veel te bewonderen aan Pacifica. Bart Groenendaal is prima, zij het niet zeer charismatisch in de hoofdrol, Artis Wouters ontroert als groot kalf van bijna 18, Jasper Wolf tovert prachtige americana uit zijn camera. Toch grijpt de film niet diep aan, wellicht omdat de plot zo snel wordt weggegeven. Had Van Ewijk ons wat langer laten puzzelen over vader en dochter dan was het misschien gekunsteld, onbegrijpelijk of zelfs belachelijk geworden. Maar dat risico had hij misschien moeten nemen; nu zat ik als papa fatalistisch 80 minuten te wachten op de nachtmerrie waarvan ik wist dat die zou komen.