‘Uitzetting 11-jarige Mikael gaat voorlopig niet door, nieuwe verblijfsaanvraag ingediend’

De 11-jarige Mikael Matosyan en zijn moeder hebben dinsdag via hun advocaat een aanvraag ingediend bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst om toch in Nederland te kunnen blijven. Dat melden de Volkskrant en Het Parool. De jongen en zijn moeder zouden woensdag eigenlijk naar Armenië moeten vertrekken. Eind vorige maand besloot de Raad van State dat de twee na een jarenlang juridisch traject geen verblijfsvergunning konden krijgen.

Via de vader van Mikael lijkt er nu toch een uitweg mogelijk. Hij vluchtte in 2010 met zijn toenmalige vrouw vanuit Armenië naar Nederland. Mikael werd geboren in Amsterdam. De vader en moeder gingen in 2018 uit elkaar, schrijft de Volkskrant. Daarna kreeg de man kinderen met een Nederlandse vrouw. Deze kinderen hebben de Nederlandse nationaliteit. Omdat een ouder niet gescheiden mag worden van zijn kinderen, kreeg de vader ook een verblijfsvergunning.

Met de mogelijke uitzetting van Mikael naar Armenië, zou het recht op gezinsleven voor de vader andermaal in het gedrang komen. Hij zou dan moeten kiezen tussen de verzorging van zijn in Nederland woonachtige kinderen en Mikael. Op basis hiervan lijkt volgens de advocaten van de jongen een nieuwe verblijfsaanvraag kansrijk. Ook voor de moeder is een verzoek ingediend, omdat zij op haar beurt niet gescheiden mag worden van haar kind.


Lees ook

Asielzaken zoals die van Mikael zullen blijven voorkomen. ‘Kiezers willen streng migratiebeleid, tot dat beleid een gezicht krijgt’

Solidariteitsmars voor Mikael en zijn Armeense moeder (2024).