Gemeenten zijn vaak uitermate lankmoedig bij de controle op de verstrekking van paspoorten. Dit werkt fraude bij afgifte van identiteitsbewijzen in de hand.
Dit betoogde officier van justitie Vincent van Thiel van het landelijk parket dinsdag in de Rotterdamse rechtbank. Daar stond de 34-jarige Asma O. terecht die ervan wordt verdacht valse paspoorten en identiteitsbewijzen te hebben laten maken in twee gemeenten waar ze werkte. Als uitzendkracht was ze door de gemeente Vlaardingen en Dordrecht ingehuurd als medewerker voor de afdeling waar identiteitsbewijzen werden afgegeven.
Met valse paspoorten kunnen criminelen onder de radar en voortvluchtig blijven
Volgens aanklager Van Thiel is het opvallend „hoe eenvoudig een kwaadwillende ambtenaar paspoorten kan vervalsen”. Volgens het OM worden „voor een belangrijk proces als het aanvragen en uitgeven van paspoorten uitzendkrachten ingezet, die niet of nauwelijks worden gescreend”. Er is volgens justitie bij gemeenten „verontrustend weinig bewustzijn” dat criminelen makkelijk misbruik kunnen maken van gebrekkige controles.
Uit het onderzoek naar deze verdachte zijn aanwijzingen naar voren gekomen dat zij „niet alleen heeft gehandeld en dat anderen, zoals katvangers [stromannen waarmee illegale activiteiten worden verhuld], de begunstigden en haar man, betrokken waren of geprofiteerd hebben”. Haar partner, inmiddels ex-man, wordt niet vervolgd. Dat is volgens het OM omdat hij in België woont.
Lees ook
Opnieuw gemeenteambtenaar Den Haag verdacht van paspoortfraude
Criminelen
Volgens het OM is het een strafverzwarende omstandigheid dat de verdachte misbruik heeft gemaakt van haar ambtelijke hoedanigheid.
De officier van justitie zei dat het „van groot belang is dat we in het maatschappelijk verkeer erop kunnen vertrouwen dat legitimatiebewijzen en reisdocumenten een juiste weergave bevatten van de daarin vermelde gegevens. Met valse paspoorten kunnen criminelen onder de radar blijven, kunnen ze voortvluchtig blijven, grenzen passeren en zich met een andere identiteit identificeren, bijvoorbeeld bij een controle door de politie.”
Ondanks de ernst van deze kwestie werd de strafzaak in recordtempo afgehandeld. Binnen een uur. De officier vertelde procesafspraken te hebben gemaakt met de verdachte. „In het belang van een effectieve afdoening en een snellere procesgang”, aldus de aanklager, heeft het OM met de verdachte overlegd over de te accepteren straf. Omdat de verdachte beloofde geen tijdrekkend verweer te voeren en geen getuigen op te roepen, was het OM bereid een relatief lage straf van zes maanden voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van tweehonderd uur te eisen. De verdachte vond het prima.
Na het requisitoir en laatste woord van de verdachte trok de rechtbank zich terug voor nader beraad. Na enig nadenken zei de rechtbank niet akkoord te zullen gaan met de procesafspraken. Een beslissing die rechters vrijwel nooit nemen bij dit soort overeenkomsten. Een zaak waarin het gaat om de betrouwbaarheid van overheidshandelen is te belangrijk om via juridisch handjeklap tussen een officier van justitie en advocaat af te doen, zei rechter Sander Geerars. Er komt alsnog een inhoudelijke behandeling.
Lees ook
‘Voormalige Haagse gemeenteambtenaar vervalste paspoort voor Taghi