Na vijftien jaar moddergooien gaat Oasis weer optreden

„This is it. This is happening.” Na weken van aanzwellende geruchten werd in één klap op alle Oasis-kanalen een bericht geplaatst: na vijftien jaar moddergooien lijken de Gallagher-broers hun strijdbijlen diep genoeg begraven te hebben om het aan te durven. Oasis komt terug, en ze zijn daarmee meteen weer de grootste band van het moment – in elk geval in Groot-Britannië.

De Britse band kondigde maandag een reeks van veertien megaconcerten aan in Cardiff, Londen, Manchester, Edinburgh en Dublin. Daarna volgt mogelijk nog een internationale tournee.

De eerste twee albums van de band uit Manchester, Definitely Maybe uit 1994 en (What’s the Story) Morning Glory? uit 1995, werden meteen tot klassiekers gedoopt. Zoals alleen de Britse pers dat kan, werden de kwaliteiten van Oasis opgeklopt tot Beatleske proporties. De successen in Europa en de Verenigde Staten volgden snel. Dan was er ook nog de strijd met Blur over wie de britpopkroon op mocht zetten, een strijd waar beide bands van profiteerden. Waar Blur de air van de Londense kunstscene rond Damien Hirst om zich heen had hangen, ademde Oasis Manchester, in alles. Ze stonden te boek als schoffies, harde werkers met een enorm grote bek en bijpassend ego.

Voetbalstadions

Het is niet dat Liam en Noel Gallagher groot wilden worden, ze waren er heilig van overtuigd dat het sowieso ging gebeuren. Al in de allereerste interviews fantaseerden ze over wat ze moesten doen nadat ze ongetwijfeld een paar keer het Wembley Stadion gingen uitverkopen. Maar waar andere rockbands klinken alsof ze een stadion kunnen vullen, doet Oasis het van begin af aan net anders. Ze maken nummers die een stadion vol met voetbalfans kan zingen. Als diehard fan van Manchester City heeft Noel het gevoel voor goed meezingbare melodieën en uithalen in het voetbalstadion. Hij heeft de meeste iconische nummers van de band geschreven: ‘Dont Look Back in Anger’ en de eeuwige Top 2000-klassiekers ‘Wonderwall’ en ‘Champagne Supernova’, ‘Live Forever’.

Naast de getergde zang, de afwisseling tussen gruizig opgetrokken gitaarmuren en sprankelende versieringen van akoestische gitaren, kenmerkt de muziek van Oasis zich door aanstekelijke melodieën die bij de eerste keer luisteren al bekend klinken en uitnodigen tot meezingen.

Noel Gallagher op het podium in Hong Kong, 2006.
Foto Mike Clarke/AFP

Live was Oasis altijd wisselvallig. De ene keer stonden de broers er vol overgave, de andere keer totaal ongeïnteresseerd of ladderzat.

Liam en Noel hebben meer dan eens slaande ruzie op en naast het podium gehad. Al in 1994, het jaar van het debuutalbum, stapte Noel al even uit de band nadat Liam tijdens een show een tamboerijn tegen het hoofd van zijn broer smeet. In 1996 trok Liam zich op het laatst terug voor MTV Unplugged, misschien wel het populairste programma rond livemuziek destijds. Zogenaamd vanwege een keelontsteking, maar die hield hem niet tegen om Noel vanaf het balkon uit te schelden tijdens de opnames. In 2000 raakten de twee in een grote vechtpartij toen de een de vraag opwierp of de dochter van de ander wel z’n biologische kind was. Het is slechts een greep uit de verhalen. In 2009 trok Noel de stekker uit de band.

De Britten smullen van dit soort verhalen, en het helpt dat de twee broers altijd smakelijke quote-kanonnen zijn gebleven. Vaak over hoe verschrikkelijk ze andere bands vinden, nog vaker over hoe talentloos de soloprojecten van hun broer zijn. En ja, het is een publiek geheim dat die projecten vooral bestaansrecht hebben door de Oasis-liedjes die iedereen nog wil horen.

Zanger Liam Gallagher op het Caracas Pop Festival in 2001.
Foto Andrew Alvarez/AFP

Speculaties over reünie

Vaak gaat het ook over een mogelijke reünie. Ze zouden in 2013 al eens 30 miljoen pond hebben afgeslagen voor een tour, een paar jaar later stelde Noel dat ze 250 miljoen pond aangeboden hadden gekregen. In 2017 ging het gerucht dat bij het benefietconcert na de aanslagen bij het concert van Ariana Grande in hun thuisstad Manchester, de broers samen op het podium zouden komen om hun hit ‘Live Forever’ te zingen. Liam stond er in zijn eentje. En hij vond zijn broer een ‘sad fuck’ omdat die zich zelfs toen niet over zijn eigen wrok heen kon zetten.

Zo bleven de broers bedragen noemen en elke gelegenheid aangrijpen om ruzie te zoeken en te benoemen dat ze elkaars telefoonnummers al jaren niet meer hadden. De een stookte het vuurtje op, de ander piste het weer uit door bijvoorbeeld te beweren dat Oasis zelfs niet terug zou komen als „alle stervende kinderen ter wereld ervan afhankelijk waren”. Of de komende reünietour echt goed gaat worden, valt niet te zeggen. Het gaat in elk geval veel geld opleveren. En het wordt sowieso legendarisch: uitpuilende stadions vol brullende fans, en juist omdat de broederband bij elke show net zo makkelijk voorgoed uit elkaar kan spatten.

De kaartverkoop voor de Oasis-concerten begint op zaterdag 31 augustus, om 10 uur ’s ochtends, Nederlandse tijd. Een ticketprijs is nog niet bekendgemaakt.