Christen-democraten in Saksen proberen opmars van radicaal-rechts te stoppen met populisme

In de smalle straatjes rondom een middeleeuwse burcht viert het Saksische stadje Leisnig zijn ‘Burcht- en stadsfeest’. Er hangen dieren aan het spit boven een vuurtje, een vrouw zit achter een spinnewiel, een man produceert iets onbestemds van leem. Bovenal lijkt het feest voor veel van de achtduizend inwoners de ideale gelegenheid voor een paar dagen larpen: mensen zijn verkleed als ridder, monnik, non of middeleeuwse jonkvrouw.

De eregast op het feest is de Saksische minister-president Michael Kretschmer (CDU). In Saksen zijn op 1 september deelstaatverkiezingen, net als in het naburige Thüringen, en voor Kretschmer is het geen makkelijke race. Kretschmers CDU staat in de peilingen iets achter de radicaal-rechtse Alternative für Deutschland (AfD), die met 32 procent de grootste lijkt te worden. Om het tij te keren reist Kretschmer al maanden kriskras door de deelstaat om met burgers te praten. In Saksen wordt gegrapt dat hij iedere leghen in de regio al eens heeft geaaid. Maar zo lieflijk gaat het er meestal niet aan toe.

Zodra Kretschmer op het kerkplein in Leisnig verschijnt, stapt een veertiger met rode haren op hem af en schreeuwt de minister-president in het gezicht: „Waarom sluit u de grenzen niet nu meteen! Rot op!” Dat is het startsignaal voor een groep van zo’n dertig mensen om Kretschmer te omsingelen en te beschimpen. „Volksverrader, volksverrader”, scandeert de groep. „U maakt alles kapot!”, brult een forse man met de tekst ‘Kämpfen für Europa’ op zijn T-shirt.

‘Buitenlanders eruit’

Kretschmer (1975) wordt vaak belaagd en bedreigd. Begin 2021 stonden boze burgers vanwege de coronamaatregelen in zijn voortuin, waar Kretschmer net stond te sneeuwschuiven. Ondanks de agressieve toon van de demonstranten probeerde hij het gesprek aan te gaan. Op Telegram circuleren doodsbedreigingen aan zijn adres. Een journalist van Die Zeit noteerde hoe het zoontje van Kretschmer angstig aan zijn vader vroeg: „Hoe was je dag? Ben je weer uitgejouwd?”

Als Kretschmer het podium heeft bereikt, hebben de demonstranten fluitjes in hun mond waarmee ze de woorden van de minister-president overstemmen. Een jonge vrouw zingt: „Deutschland den Deutschen, Ausländer raus”. [Duitsland voor de Duitsers, buitenlanders eruit]. Anderen brullen: „Wat is er met Solingen! Dit is óók een stadsfeest!” Kretschmers bezoek aan Leisnig valt twee dagen na de aanslag in Solingen, waarbij op een stadsfeest drie mensen werden gedood door een man die ervan wordt verdacht banden met IS te hebben.


Lees ook

Aanslag bij stadsfeest in Solingen versterkt vrees voor acties van geradicaliseerde islamitische jongeren

Duitse agenten brengen de verdachte van een mesaanval in Solingen zondag van een helikopter naar een rechtbank in Karsruhe.

Op de bierbanken voor het podium zitten voornamelijk oudere geïnteresseerden. Veel van hen schudden ontzet het hoofd over het fluitconcert. Een paar mensen manen de demonstranten tot stilte. „We kunnen toch nog wel samen naar onze Landesvater luisteren!”, roept een vrouw, met een typisch koosnaam voor minister-presidenten. Maar nee. Er wordt geduwd en getrokken, een vrouw in een middeleeuwse jurk en een man in ridderkostuum proberen zich staande te houden tussen de demonstranten. De politie komt tussenbeide.

De aanvoerders van het protest zijn lokale politici van de partij de Freie Sachsen, vertellen omstanders. De Freie Sachsen is een extreem-rechtse partij die onder meer een ‘Säxit’ wil: Saksen als autonome staat, terug naar een soort constitutionele monarchie, de grenzen dicht, „handboeien” voor de verantwoordelijken van de coronapolitiek en een verbod voor de CDU. De Freie Sachsen werden groot door de organisatie van coronaprotesten overal in de deelstaat.

Ideologische verhuizing

De twee mannen van de Freie Sachsen hebben hun kinderen bij zich, en zien er uit als doorsnee vaders. Maar dat ze met hun gezin in Leisnig landden is geen toeval. Christian Fischer, de man met het rode haar, komt oorspronkelijk uit Nedersaksen, en was daar actief in de neonazistische partij de NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands). Hij is een van de grondleggers van de ‘Initiative Zusammenrücken’, die mensen met extreem-rechts gedachtengoed ertoe oproept om zich zoveel mogelijk in één regio te vestigen om slagvaardiger te kunnen zijn in de lokale politiek en in het overtuigen van andere geïnteresseerden.

Fischer zelf kwam met zijn gezin naar Leisnig, vertelt hij in een filmpje op Telegram, omdat scholen in Oost-Duitsland „witter” zijn en hij niet wilde dat zijn kinderen op een school met „40 procent buitenlanders” zitten. Bovendien, meent Fischer in het filmpje, lijken mensen in Oost-Duitsland „ontvankelijker” voor extreem-rechtse ideeën. In de video wordt Oost-Duitsland consequent ‘Midden-Duitsland’ genoemd: bij extreem-rechts is het échte Oost-Duitsland het gebied in Polen en Tsjechië dat voor de Tweede Wereldoorlog nog bij Duitsland hoorde.

Ook de andere aanvoerder in het protest tegen Kretschmer, Lutz Giessen, is om ideologische redenen naar Leisnig vertrokken. „Hij woont hier pas een paar jaar”, zegt een man met een groene das hoofdschuddend. Giessen komt oorspronkelijk uit Berlijn en is zeker vijftien keer veroordeeld voor mishandeling en voor het gebruik van nazi-symboliek. In juni werd hij voor zijn partij in het regioparlement van Mittelsachsen gekozen. De hoogste bestuurder van de regio Mittelsachsen kondigde onlangs zijn vertrek aan omdat hem het werken onmogelijk werd gemaakt, met name door de Freie Sachsen.

Getergde indruk

Dat de sfeer zo gespannen is in Saksen verklaart Michael Kretschmer na afloop van zijn optreden in Leisnig zo: „Mensen hebben al tijden het gevoel dat er iets moet veranderen, vooral wat migratie betreft maar ook qua energiepolitiek. En er gebeurt te weinig.”

Mensen hebben al tijden het gevoel dat er iets moet veranderen, vooral wat migratie betreft maar ook qua energiepolitiek. En er gebeurt te weinig

Michael Kretschmer
minister-president Saksen

De belangrijkste thema’s deze verkiezingen zijn voor Kretschmer thema’s waar hij niet over gaat maar die in Berlijn worden beslist. Kretschmer maakt dan ook een getergde indruk in zijn poging om eigenhandig de AfD uit de regering te houden.

Michael Kretschmer (met wit overhemd), minister-president van de deelstaat Saksen, en voormalig kunstschaatser Katarina Witt bij een rally met oude auto’s in Zwickau, 15 augustus.
Foto Jens Schlueter/AFP

Hij kiest een koers waarmee hij zich van de Berlijnse regering van SPD, Groenen en FDP onderscheidt, ook al regeert hij zelf in Dresden ook met SPD en Groenen. Zo wil Kretschmer Duitse wapenleveranties aan Oekraïne stopzetten, spoedige vredesonderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland en het liefst weer Russisch gas importeren. Het aantal migranten dat naar Duitsland komt wil hij decimeren, onder meer door grenscontroles en snellere uitzetprocedures. Ook is hij een fel tegenstander van een verbod op verbrandingsmotoren en andere klimaatmaatregelen.

In het conservatieve, en enigszins Rusland-minnende Saksen lijkt Kretschmer bereid om ver mee te buigen met de wensen van zijn kiezers. Zijn critici vinden dat hij, in zijn poging om kiezers van de AfD terug te winnen, in populisme vervalt. Zelf vindt hij dat je nu eenmaal niet de „stemming in de bevolking” kunt negeren als je regeert.

Bündnis Sahra Wagenknecht

In de peilingen staat Kretschmers CDU op 30 procent, de AfD op 32 procent. De nieuwe, links-conservatieve partij van Sahra Wagenknecht, BSW, staat in Saksen op 15 procent. De SPD en de Groenen staan op respectievelijk 6 en 5 procent. Zowel Kretschmer als Wagenknecht stelt niet met de AfD samen te zullen werken, wat een AfD-regering onwaarschijnlijk maakt. Maar als SPD en Groenen inderdaad zo slecht scoren bij de verkiezingen, moet de CDU mogelijk met BSW in zee.

BSW staat bovenal voor vrede met Rusland, en eist een wapenstop. Daar gaat de deelstaat niet over, en in zoverre is dat programmapunt van BSW, net als bij de CDU, dus een loze belofte. Maar een coalitie van CDU en BSW kan wel degelijk de Berlijnse politiek destabiliseren. CDU-voorzitter Friedrich Merz kan zich een openlijke ruzie met de afdelingen in Saksen en Thüringen niet veroorloven als hij bij de Bondsdagverkiezingen volgend jaar kanselier wil worden. Dat geeft Kretschmer veel macht, en zeker als hij afhankelijk wordt van coalitiepartner BSW kan hij Merz de duimschroeven aandraaien om Oekraïne-hulp te verminderen. Bovendien zou ruzie binnen de CDU in het komende verkiezingsjaar alleen maar koren op de molen zijn van de landelijke AfD.