Vredesoverleg in Genève over Soedanese burgeroorlog levert weinig op

Een handjevol vrachtwagens met noodhulp ging eind vorige week bij het Tsjadische stadje Adré de grens over naar Soedan, de eerste interventie in een van de grootste humanitaire crises ter wereld. Dit kleine succesje volgde op vredesbesprekingen in Zwitserland, overleg dat verder geen doorbraak teweegbracht in de anderhalf jaar oude burgeroorlog.

Bij het in Genève door de Verenigde Staten georganiseerde overleg werd een akkoord bereikt om drie routes in door hongersnood geplaagde gebieden open te stellen. Die bij Adré aan de grens met Tsjaad moet over verscheidene frontlinies voedsel afleveren bij het kamp Zamzam, met meer dan een half miljoen honger lijdende inwoners. Het is een zeer kleine bijdrage voor een enorme ramp. „Wat in Genève gebeurt, heeft geen enkel effect op ons lot”, zegt een advocaat uit Adré, waar honderdduizenden Soedanese vluchtelingen bivakkeren in al even nijpende omstandigheden als in Soedan zelf.

Voedselhulp is een politiek en militair instrument voor de strijdende partijen geworden. De paramilitaire militie Rapid Support Forces (RSF) heeft de macht over alle grensovergangen in westelijk Soedan. Toch gehoorzaamden de VN maandenlang aan het gebod van president Abdel Fattah Burhan om de grenspost niet voor een humanitaire operatie te gebruiken. De achterliggende gedachte is dat voedselhulp aan gebieden waar de RSF de macht over heeft, de militie legitimiteit verschaft. Bij eerdere oorlogen met rebellen in de afgelopen halve eeuw in Soedan was de tactiek van het regeringsleger ook al om de bevolking van rebelse gebieden uit te hongeren.

Veilige route

In het westen van Soedan is het regeringsleger nog nauwelijks aanwezig, de meeste strijd tegen de RSF wordt gevoerd door voormalige rebellengroepen die in 2020 vrede sloten met de overheid. „Rond Adré heeft de RSF het voor het zeggen, dezelfde RSF die ons met etnische zuiveringen tegen Afrikaanse bevolkingsgroepen uit Soedan verdreef. Ook in de vluchtelingenkampen terroriseren ze ons”, zegt de advocaat, die anoniem wil blijven [zijn naam is bekend bij de redactie].

Elders in Soedan is de nood het grootst in en rond de hoofdstad Khartoem. Daarvoor, zo is in Genève afgesproken, zal een veilige route voor voedselhulp worden gecreëerd vanuit Egypte. Verder oostwaarts moet een corridor komen vanuit Port Sudan, de havenstad waarnaar president Burhan en zijn regering zijn uitgeweken.

Het overleg in Genève werd gecompliceerd doordat de strijdende partijen in Soedan versplinterd zijn geraakt

De strijdende partijen in Soedan zijn versplinterd geraakt en dat maakt een grote voedseloperatie uiterst onzeker. Groepen die vechten onder de banier van de RSF of het regeringsleger opereren autonoom, plunderen, terroriseren en verkrachten. Centrale controle is vaak afwezig. Aan regeringszijde winnen de moslimfundamentalisten, eerder aan de macht onder de in 2019 afgezette president Bashir, aan invloed. Zij weerhielden president Burhan ervan naar Genève af te reizen.


Lees ook

Rebellen Soedan nemen regionale hoofdstad in, hebben nu grootste deel van het land in handen

Soedanezen op de vlucht vanuit Sennar na een aanval van de Rapid Support Forces (RSF) op het nabijgelegen Jebel Moyain, komen vrijdag aan in het oostelijke Gedaref.

Die onderlinge verdeeldheid maakte het overleg in Genève daarom vanaf het begin gecompliceerd. Een RSF-delegatie kwam opdagen, maar bleef in een ander hotel dan waar het overleg plaatsvond. Met het regeringsleger was telefonisch contact en er reisde zelfs tevergeefs een Amerikaanse delegatie af naar Caïro voor overleg met aanhangers van Burhan.

Duistere redenen

„Iedere keer dat Burhan stappen richting vrede zet, krijgt hij onmiddellijk te maken met tegenreacties van politieke krachten in zijn coalitie die duistere redenen hebben om deze oorlog te verlengen”, zei Tom Perriello, onderhandelaar namens de VS. „Ze hebben deze oorlog nodig, met al het onvoorstelbare lijden, zodat ze de macht kunnen terugwinnen die het Soedanese volk hen nooit vrijwillig zou geven.”

Bereiding van voedsel in de keuken van een opvangcentrum voor ontheemden in de oostelijke Soedanese stad Gedaref, op 20 augustus.
Foto Ebrahim Hamid / AFP

Het regeringsleger, gesteund door Egypte, Iran en Turkije, wil eerst militair de overhand krijgen voordat het een vredesdialoog aangaat met de RSF, dat wordt gesteund door onder meer de Verenigde Arabische Emiraten. „We gaan niet naar Genève, we zullen honderd jaar lang vechten”, zei Burhan zaterdag. Op 31 juli werd een mislukte moordaanslag op de president gepleegd, mogelijk door fundamentalistische hardliners in zijn coalitie.

De regering van Burhan ontkent dat er honger is in Soedan. Meer dan de helft van de 45 miljoen inwoners van het land heeft dringend noodhulp nodig. Meer dan tien miljoen mensen zijn ontheemd, volgens cijfers van International Organization of Migration, bijna twee miljoen van de ontheemden vluchtte naar buurlanden Tsjaad, Egypte en Zuid-Soedan. Voedselzekerheidsexperts schatten dat tegen het einde van het jaar 2,5 miljoen mensen van de honger kunnen sterven. Zware regenval belemmert momenteel het vervoeren van voedsel.


Lees ook

Meer dan 130 doden bij damdoorbraak in Soedan

Trucks in de modder na de damdoorbraak in Soedan.