Het is salonfähig geworden om te zeggen dat Star Wars in het Disney-tijdperk een schaduw is van wat het ooit was. Vernietigend gerecenseerde series en films floppen links en rechts. De enige fans die weinig te klagen hebben? Gamers, die de afgelopen jaren goed bediend werden. Het nieuwe Star Wars Outlaws van Ubisoft kan rustig aanschuiven in het groeiende lijstje hoogtepunten.
Disney besteedde de gamerechten de afgelopen jaren niet alleen uit aan grote gamebedrijven, het liet ook de teugels wat vieren – na jaren games die nauw de films volgden, mochten gamemakers weer zelf verhalen toevoegen aan de Star Wars-canon. Het leverde Disney een opvallend succes op in de Star Wars Jedi-actiegames van Electronic Arts. Dat smaakte duidelijk naar meer, want nu mag het Franse Ubisoft zijn eigen formule uitproberen binnen het Star Wars-universum.
Dat had slecht kunnen uitpakken. Al jaren maakt Ubisoft min of meer dezelfde games, vol grote gebieden met veel te veel activiteiten en klungelige sluipmoordenaarmissies met slappe verhalen. Maar met Outlaws zetten ze hun beste beentje voor. Hier wordt de formule strak gesnoeid rond een kern die precies weet wat het wil zijn – de perfecte Star Wars-verhalenmachine. Na een paar uurtjes Outlaws heb je gewoon zin om je vrienden te vertellen wat je nú allemaal beleefd hebt.
Schattig ruimtebeestje
Onze heldin is Kay Vess, een dief die samen met haar schattige ruimtebeestje Nix vast zit in haar geboortestad Canto Bight. Haar toekomst ziet er niet rooskleurig uit: haar moeder is jaren geleden spoorloos verdwenen, en iedereen aan de onderkant van de samenleving komt uiteindelijk in een van de bendes terecht. Maar Kay wil meer. Als ze benaderd wordt door een rijke geldschieter, twijfelt ze geen moment. Samen met Nix en soldatenrobot ND-5 gaat ze op zoek naar het ideale team voor de overval die haar leven zal veranderen.
Het zal niet het sterkste verhaal zijn dat ooit voor een game is geschreven, maar Outlaws maakt dat goed met bakken charme en sterke personages. Dit stukje Star Wars gaat eens niet over Jedi-ridders met lichtzwaarden, rebellen en keizerrijken of gevechten tussen goed en kwaad; Kay wil gewoon een beter leven voor haarzelf en de wezens waar ze van houdt. Als er af en toe toch een rebel opduikt – de game vindt plaats na de tweede film van de oorspronkelijke trilogie, waarin de heldhaftige rebellen net een gevoelige nederlaag hebben geleden tegen het kwaadaardige keizerrijk – dan bedankt ze voor de eer. Zo voelt Outlaws fris, alsof we eindelijk een nieuw hoekje Star Wars mogen betreden, vol cowboys en schurkenstreken. Het past als gegoten in de Ubisoft-formule.
Kay gaat haar vijanden tegemoet met niets meer dan wat slimme streken en haar pistool. Zelden eentonig, vanwege alle opties – je kan het pistool bijvoorbeeld aanpassen zodat het robots gemakkelijker uitschakelt en wezens van vlees en bloed juist tijdelijk buitenspel zet. Het levert soms spectaculaire, filmische momenten op: je overrompelt een Stormtrooper met een stroomstoot, mept die vervolgens tegen de vloer. Als dief is Kay echter op haar best wanneer ze haar vijand onzichtbaar tegemoet gaat. Veel gebieden zijn naast potentiële slagvelden ook prettige (maar iets simpele) sluippuzzels, waarin het loont om vanuit de schaduwen toe te slaan. En als je een slot moet breken terwijl er nog bewakers door het gebouw heen lopen, zit de spanning er goed in. (Je moet dan op het juiste moment de juiste toets aanslaan, terwijl de speeltijd doorloopt.)
Organische momenten
Nix is daarbij haar steun en toeverlaat. Het beestje kruipt overal tussendoor om knoppen aan- of uit te zetten en luiken open te trekken, maar hij is ook een ideale afleiding voor een irritante vijand. De band tussen jou en de snoezige Nix is snel geboren. Stiekem is er weinig zo leuk aan deze game als de momenten waarin je bijvoorbeeld samen met Nix een hele maaltijd soldaat probeert te maken bij een foodtruck – natuurlijk is dat óók een minigame. Net als kaarten (sabacc, in Star Wars-termen) en racen.
Veel minigames, maar ze overweldigen nooit. Hoewel er genoeg te doen is op de vijf planeten die Outlaws rijk is, dringt de game nooit iets aan je op. Dat laat ruimte open voor organische momenten die recht uit Star Wars-films hadden kunnen komen. Je moet de bendes die op deze planeten opereren te vriend zien te houden. Het spel houdt genadeloos bij wie je boos maakt en wie je weet te charmeren. Zo verandert een rustig ritje van je schip naar een missie ineens in een bloedstollende achtervolging door vijandig gebied als je een bendeleider boos hebt gemaakt – en kan je vervolgens bij de bende verderop even schuilen. Het helpt dat deze planeten allemaal bewoond aanvoelen. De straten zitten vol stadstafereeltjes, de achterkamertjes zijn groezelig en de rommel ligt vaak in alle hoekjes.
Star Wars Outlaws lijdt onder wat technische problemen (op PlayStation 5 crashte de game een aantal keren), sommige zijmissies vallen in herhaling en het verhaal blijft wat voorspelbaar. Toch mag Ubisoft trots zijn: wie dreigt zijn liefde voor Star Wars kwijt te raken, kan met deze game weer even vooruit.
Lees ook
De Star Wars-games vertellen weer hun eigen verhaal