Als de topman van een van de grootste sociale netwerken ter wereld wordt gearresteerd, is dat een gebeurtenis van internationale betekenis, met mogelijk geopolitieke gevolgen. En zeker als het gaat om de in Rusland geboren Pavel Doerov, ceo en mede-oprichter van het omstreden sociale-mediaplatform Telegram, dat verspreid over de wereld 900 miljoen gebruikers heeft.
Doerov (39) werd zaterdagavond aangehouden op de Franse luchthaven Le Bourget, bij Parijs, toen hij daar met zijn privé-vliegtuig aankwam uit Azerbeidzjan. De Franse autoriteiten wilden hangende het onderzoek niet officieel toelichten waarom Doerov, die woont in Dubai, is gearresteerd.
Er was volgens Franse media al eerder een arrestatiebevel tegen de miljardair uitgevaardigd, waarvan hij ook op de hoogte was. Het zou gaan om de verdenking dat Telegram onvoldoende optreedt tegen witwassen en drugshandel op het platform, en tegen het delen van beelden of informatie in relatie tot seksueel misbruik van minderjarigen.
Zowel de Russische regering als Elon Musk, topman van X en geestverwant van Doerov, reageerden verontwaardigd op de arrestatie. De vrijheid van meningsuiting zou in het geding zijn en zelfs het voortbestaan van Telegram. Moskou eiste zondag van Frankrijk in contact te mogen treden met Doerov. Volgens parlementariër Maria Boetina is Doerov nu een politieke gevangene en is de vrijheid van meningsuiting in Europa nu „dood”.
Anders dan Mark Zuckerberg, topman van Meta, of Elon Musk van X, treedt Pavel Doerov maar zelden in de openbaarheid
Musk scheef op X een reeks verontwaardigde tweets over de arrestatie. Hij voorspelde dat je in Europa als het zo doorgaat in 2030 geëxecuteerd kan worden als je op sociale media aangeeft een ‘meme’ (een grappig of politiek plaatje of filmpje) leuk te vinden. In een zeldzaam interview zei Doerov in april tegen de rechtse Amerikaanse talkshowpresentator Tucker Carlson over zijn vertrek uit Rusland: „Ik ben liever vrij, dan dat ik opdrachten van iemand moet aannemen.” Carlson zelf noemde de arrestatie zaterdag „een waarschuwing voor iedere eigenaar van een platform die weigert censuur toe te passen voor regeringen of inlichtingendiensten. Duisternis daalt snel over de voorheen vrije wereld.”
Over Telegram en hoe het functioneert is minder bekend dan over WhatsApp, Facebook of X. Maar dat staat de populariteit van het platform voor het uitwisselen en verspreiden van berichten niet in de weg. Zo maken niet alleen particulieren, maar bijvoorbeeld ook beide kampen in de oorlog in Oekraïne er volop gebruik van.
Nadat Donald Trump in 2021 was verbannen van X , Facebook en YouTube vanwege zijn rol bij de bestorming van het Capitool, groeide het gebruik in de Verenigde Staten, vooral onder Trump-aanhangers, sterk. In Nederland zouden er meer dan een miljoen gebruikers zijn. Telegram laat zich er graag op voorstaan dat het niet ‘censureert’ en dat het de privacy van de gebruikers voorop stelt. Maar critici, onder wie Russische dissidenten, trekken die laatste bewering ernstig in twijfel.
Romeinse literatuur
Doerov is een Rus, maar sinds 2021 is hij ook Frans staatsburger. Daarnaast heeft hij volgens Franse media paspoorten van het Caribische eilandstaatje St. Kitts and Nevis en van de Verenigde Arabische Emiraten, waarvan Dubai deel uitmaakt. Hij bracht een groot deel van zijn jeugd door in het Italiaanse Turijn, waar zijn vader werkte als classicus en kenner van Romeinse literatuur. Na de ondergang van de Sovjet-Unie in 1991 keerde het gezin terug naar Rusland.
Anders dan Mark Zuckerberg, topman van Meta, of Elon Musk, van X, treedt Pavel Doerov maar zelden in de openbaarheid. Desondanks heeft hij al jaren het imago van een briljante en eigenzinnige vrijbuiter. Dat dankt hij onder meer aan de manier waarop hij zich heeft opgesteld in een conflict met de Russische staat.
Doerov was in 2006 een van de oprichters van VKontakte (VK), een soort Russische versie van Facebook. Toen de Russische autoriteiten hem vanaf 2011 begonnen te vragen de pagina’s van oppositie-politici te verwijderen, of informatie over hen te verstrekken, zou hij dat hebben geweigerd. Nadat hij zijn aandeel in het bedrijf had verkocht, verliet hij Rusland in 2014.
Een jaar eerder had hij samen met zijn broer Nicolaï Telegram opgezet, dat vooral een berichtenservice is. Anders dan bijvoorbeeld WhatsApp is het mogelijk er grote groepen tot 200.000 leden op te richten. De moderatie (controle op uitingen die in strijd zijn met wetten of met de interne regels), is er zeer beperkt. Dat maakt het een geliefd platform voor allerlei illegale en misdadige activiteiten.
Rusland blokkeerde Telegram in 2018, maar kwam daar in 2020 op terug. Nu is onduidelijk hoe de verhouding tussen Moskou en Doerov is. Doerov zelf heeft gezegd dat de FBI heeft geprobeerd mee te kijken in de gegevens van Telegram-gebruikers. Op hun beurt zeggen Russische activisten die kritisch zijn over de regering van president Poetin dat ze aanwijzingen hebben dat de Russische autoriteiten vrij toegang hebben tot de functie ‘geheime chats’ op het platform, terwijl zulke chatberichten volgens Telegram alleen gelezen kunnen worden door verzender en ontvanger.
Het vakblad voor digitale technologie Wired schreef dat niet is vast te stellen of Russische inlichtingendiensten het systeem van Telegram gekraakt hebben, of dat Telegram ze inzage geeft in gegevens en berichten van gebruikers. In elk geval zou het vertrouwen van dissidenten in het platform zijn gekelderd.
Lees ook
Alles mag op deze app, ook in de oorlog. Maar van wie is Telegram?
Behalve in Rusland, Europa en de VS wordt Telegram ook veel gebruikt in delen van Azië, Latijns-Amerika en Afrika – door particulieren (in Brazilië staat Telegram op de helft van alle mobiele telefoons), maar ook door organisaties die propaganda willen verspreiden. Onder meer de Russische huurlingen van de Wagner-groep zouden er in Afrikaanse landen, tot woede van Frankrijk, veel gebruik van hebben gemaakt om stemming te maken tegen de voormalige kolonisator.
Ook voor activisten tegen repressieve regimes is Telegram vaak een belangrijk middel van communicatie, zoals voor de demonstranten in Hongkong die in 2019-2020 demonstreerden tegen Chinese vrijheidsbeperkende wetten. In Oekraïne gebruikt de overheid Telegram onder meer om burgers te waarschuwen tegen Russische luchtaanvallen. In Rusland zijn het gebruik en het belang van Telegram gegroeid nadat Moskou de afgelopen twee jaar de meeste westerse sociale media in de ban had gedaan.