Zware overstromingen in het oosten van Bangladesh en het noordoosten van India hebben dit weekend aan ten minste 36 mensen het leven gekost, meldde CNN vrijdag. Meer dan vijf miljoen Bengalen zijn getroffen door het aanhoudende regenseizoen, de natte moesson, die rivieren aan beide kanten van de grens buiten hun oevers deed treden. Het gebied wordt vaker getroffen door zware regenval, maar deze overstroming is volgens deskundigen de hevigste in twintig à dertig jaar.
Meer dan 400.000 mensen hebben hun huizen moeten ontvluchten en zoeken nu onderdak in een van de 3.500 opvangplekken in de elf getroffen districten. Onder meer de luchtmacht, de marine, de landmacht, de grensbewaking en meer dan zevenhonderd medische teams helpen mee met reddingsoperaties, laten autoriteiten weten. Overheidsgebouwen en scholen zijn omgebouwd tot opvanglocaties.
Door de overstromingen zijn veel mensen geïsoleerd geraakt van schoon drinkwater, elektriciteit, eten, medische zorg en droge kleren. Toegangswegen naar meerdere afgelegen gebieden zijn door de regen ontoegankelijk geraakt voor reddingswerkers en medisch personeel. Huizen raakten verwoest en veel mensen raakten hun landbouwgrond en vee kwijt.
Opwarming van de aarde
Het meteorologisch instituut in Bangladesh heeft al gewaarschuwd dat de situatie de komende dagen waarschijnlijk niet verbetert. Het water trekt te langzaam weg om de aanhoudende natte moesson te kunnen bedwingen.
De Wereldbank rekende in 2015 uit da in Bangladesh – volgens de Climate Vulnerability Index een van de landen die het meest gevoelig is voor klimaatverandering – 3,5 miljoen mensen het risico lopen getroffen te worden door jaarlijkse overstromingen. Wetenschappers schrijven dat gegeven toe aan de opwarming van de aarde. Een op de zeven Bengalen zal tegen 2050 gedwongen zijn te migreren vanwege het risico op natuurrampen zoals deze, aldus de Wereldbank.
Bangladesh kreeg vorige maand ook al te maken met zware wateroverlast. Dat maakt het gebied nu extra kwetsbaar voor landverschuivingen en modderstromen.