Rond vijf uur barst de storm los. Windvlagen, slaande regen en dreigend donkere wolken. Honderden feestende mensen bij dancefestival Audio Obscura trekken massaal een sprint naar binnen, van de binnenplaats naar de grote zaal van de voormalige Van Nellefabriek. Uit paniek klimmen er zelfs mensen door de ramen naar binnen. Overdreven wellicht, maar zo’n plek maakt iets los bij een mens.
Als je net langs de Mevlana moskee bent gefietst, de brug over de Delfshavense Schie bent opgereden en de felrode neonletters die Van Nelle spellen opdoemen, zie je dat het functionalistische bouwwerk uit 1929 zelfs in de regen straalt. De ziel van Rotterdam zit ergens tussen die zogeheten ‘gordijngevel’ van duizenden ramen verstopt. Ergens tussen dat beton, die drie glazen bruggen en de enorme obeliskachtige pilaar.
De Amsterdamse danceorganisatie Audio Obscura staat erom bekend op onverwachte en unieke plekken feesten te organiseren. Zo stonden ze in de fietstunnel van het Rijksmuseum en in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, boven in de Euromast in Rotterdam en onder het spoor in de IJpassage op Amsterdam Centraal. En nu dus in de Van Nellefabriek te Rotterdam, die voor het eerst een buitenfestival toestaat op het enorme terrein. Ga er maar aan staan. Het werden vier podia: eentje binnen, de Tabaksfabriek, een mainstage onder de drie bruggen, en twee kleinere podia aan de andere kant van het terrein; de snoeiharde Pit en de zomerse Rotterdam Stage.
Nieuwe nachtvergunningen
Direct bij binnenkomst valt de lichtinstallatie in de enorme Tabaksfabriek op. Door middel van horizontale balken van ledlampen waar blauwe lasers doorheen schijnen, ontstaat er een raster van licht. Een soort lichtdak. Ook de pilaren met lampen over de lengte van de dansvloer maken de grote zaal intiemer. En dat is knap. Laat pionieren met plekken en audiovisuele kunst maar aan Audio Obscura over.
Voor Rotterdam komt dat pionieren op het goede moment. Nostalgie naar betere tijden was het heersende sentiment in het lokale nachtleven de afgelopen jaren, die vooral sinds corona aan de beademing ligt. Deze zomer kwam de gemeente daarom met maar liefst vijftien nieuwe zogeheten ‘horecagebiedsplannen’, die in verschillende gebieden gaan onderzoeken hoe bestaande horeca zich kan uitbreiden en of er nieuwe horeca mogelijk is. De gemeente zegt soepeler met vergunningen om te gaan en heeft zelfs vijftien nieuwe nachtvergunningen (24-uurs) beschikbaar. Onder meer voor gaybar Ferry’s aan de West-Blaak, een nieuwe nachtclub in het Merwe-Vierhavengebied en wellicht zelfs voor een jazzclub in de kelder van De Machinist aan de Coolhaven. En de Van Nellefabriek? Kunnen we daar binnenkort vaker festivals verwachten? Op vragen van NRC laat de organisatie Van Nelle Fabriek Events weten dat ze eerst wil aankijken hoe Audio Obscura verloopt, maar dat, wie weet, er in de toekomst wel muziek klinkt.
Weerspiegelingen
Vandaag klinkt er in ieder geval een boel, maar wat is het zonde van de regen. Audio Obscura programmeerde namelijk zomer: de Cloud 8-stage staat vol met afrotech en amapiano dj’s als Maxi Meraki en lokale grootheden Cincity en Donn Stone. DJ Dixon draait in de Tabaksfabriek zalig zonnige deephouse.
Aan beide kopse zijden van de drukke Pit loopt de dansvloer omhoog, waardoor er een soort ‘kuil’ ontstaat, wat zeer intiem voelt. Maar wat de mensen vooral trekt, zijn de dj’s. De trend van het moment is snoeihard stieren, knallen, beuken, met hier en daar wat herkenbare melodietjes en grappige remixen van bekende hits als ‘Alors on Danse’ van Stromae. DJ’s als Partiboi69, Héctor Oaks en Dax J met Daria Kolosova, jagen ragplaat na beukplaat de ether in, wat schijnbaar een soort auditief dak creëert, want de regen lijkt het publiek in The Pit niets te doen.
Onder de drie bruggen klinkt de hele dag de toegankelijke sound van Ibiza: op moment dat de verlegen regenboog tevoorschijn komt, toveren Chris Stussy en The Martinez Brothers een remix van ‘4’ van Sebastian Weikum uit hun draaitafels. De enorme spiegeltoren achter de dj-booth zou een zo mooi discobal-effect gehad kunnen hebben. Ach, als de zon toch had geschenen. De weerspiegelingen bedenken we nu er zelf maar bij.