Het wordt met veel overtuigingskracht gebracht: de ‘Dance of the Knights’ uit het ballet Romeo en Julia van Sergej Prokofjev uitgevoerd door strijkers, koperblazers, een popband én de stem van de Amerikaanse rapper Tupac Shakur. Klassiek ontmoet rap, en jazz gooit het op een akkoordje met violen. Dit alles onder de bezielende leiding van violist en componist Celeste Engel.
Het openingsweekeinde van het tiendaagse Grachtenfestival staat, evenals het hele festival, in het teken van verrassende combinaties, onverwachte cross-overs en een tintelend amalgaam van uiteenlopende muziekstijlen op een kleine tachtig locaties over heel Amsterdam, van de ambtswoning van de burgemeester tot het Bijlmerparktheater, Hotel Jakarta en het George Gershwinplein aan de Zuidas. Er staan 160 concerten en optredens geprogrammeerd.
Bij haar openingstoespraak vrijdagavond in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord noemde locoburgemeester Hester van Buren het festival „grensverleggend in de kleurrijke, avontuurlijke stad Amsterdam, waar we allemaal zo van houden”. Ze omschreef het festival treffend als „de soundtrack van Amsterdam”. Gloednieuwe Grachtenfestival-directeur Tonko Grever benadrukte dat het festival sterk is gericht op de ontwikkeling van jong talent, „om een nieuwe generatie een podium te bieden”.
Metamorfose
De muziek bij de opening gaf een voorproefje van de cross-overs waartoe muziek in staat is. Gaat klassiek samen met jazz, dan luisteren we naar ‘jazzical’, zoals het Amswave Percussion Trio liet horen: ze speelden op vibrafoon tedere, ijle, oosters klinkende muziek, die later bijna verstild harmonieerde met het Nymphéas Trombone Quartet in het verrassende samenspel in Le Jardin Féérique van Ravel: betoverende muziek in een betoverde tuin. Verderop in de tuin swingde de Valvetronic Brassband met dance, rave en rumba.
Deze 27ste editie staat in het teken van ‘metamorfose’. Het gaat om de metamorfose van plekken in de stad waar nauwelijks of nooit muziek klinkt. Bovendien zijn tal van concerten gratis, waardoor iedere Amsterdammer kennis kan maken met aansprekende muziek.
Celeste Engel trad met cross-overensemble Kara Music op in Tolhuis Club. Zij koppelt klassiek met tal van stijlen. Zo krijgt een cellosonate van Bach vertolking door een basgitaar. Van Astor Piazzolla werd het ‘Ave Maria’ door de volledige band gespeeld met strijkers, percussie, gitaar en blazers. Hiphopper Akwasi hield zijn nieuwste track, ‘Ik Zal Er Zijn’, ten doop.
Lyrisch-romantisch
Akwasi, gekleed in het wit, benoemde tijdens het optreden zelf zijn controversiële positie; hij is zich ervan bewust dat mensen over hem oordelen. De artiest deed in 2020 tijdens een Black Lives Matter-demonstratie op de Dam enkele uitspraken die stof deden opwaaien. Het ging toen onder meer over Zwarte Piet. Hier bracht hij ‘Bedankt Voor Je Mening. We Gaan Er Niets Mee Doen’ ten gehore, bijgestaan door Kara Music dat steeds opzwepender klonk. De violisten, onder wie Celeste Engel, verdrongen zich op het podium rondom Akwasi. De piano vuurde de hiphop aan.
Toch is niet alles cross-over en muzikale metamorfose. Het Grachtenfestival brengt ook klassieke muziek in gepaste stijl. In de Waalse Kerk, een van de parels uit de locaties, speelden pianist Daniël Kramer en violist Asi Matathias een lyrisch-romantisch programma met muziek van Camille Saint-Saëns en César Franck. Een optreden als toonbeeld van toegewijd, klassiek musiceren. Juist als je bent bedolven onder cross-overs is het goed de kwaliteit te beseffen van traditionele kamermuziek.
Muzikale tijdreis
En dan was er in het voormalige Betty Asfalt Complex, nu Theater de Richel: countertenor en mannelijke sopraan Maayan Licht nam met klavecinist Guy Maori van ensemble Duo Zeffiretti de bezoekers mee op een muzikale tijdreis naar opera-aria’s uit de achttiende eeuw. Hierin vertolkte Licht de sopraanrollen. Zijn bereik tot in de hoogste regionen is verbluffend.
Ondanks het elan en de energie van het Grachtenfestival is er ook een schaduwkant: recent besloot het Fonds Podiumkunsten wegens gebrek aan middelen de instelling geen subsidie te verlenen. Hiermee zouden met name de talentontwikkeling én de gratis concerten (dit jaar 57) bedreigd worden. Directeur Grever zou dat zeer betreuren, hij zegt desgevraagd: „Dan wordt het stil in Amsterdam.”