Jarenlange celstraffen voor betrokkenen anti-Israëlische bestorming vliegveld Dagestan

Een gerechtshof in Rusland heeft vrijdag vijf mannen veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de bestorming van een vliegveld in de Russische autonome republiek Dagestan. Dat meldt persbureau Reuters. De mannen kregen allen celstraffen van meer dan zes jaar. De rechtszaak vond plaats in Krasnodar in plaats van Dagestan vanwege de gevoeligheid van de zaak. Het zijn de eerste veroordelingen van betrokkenen bij de bestorming.

Afgelopen oktober bestormden honderden mannen, sommigen met Palestijnse vlaggen, de luchthaven in de hoofdstad van Dagestan. Zij waren op zoek naar een vliegtuig met Israëlische burgers dat daar vanuit Tel Aviv was aangekomen. Een deel van de meute scandeerde antisemitische leuzen. De groep zou van tevoren zijn aangemoedigd door berichten op Telegram waarin werd opgeroepen het vliegtuig rechtsomkeert te laten maken. De Israëlische passagiers bleven ongedeerd maar de bestorming leidde wel tot twintig gewonden, onder wie zowel politieagenten als burgers.

Na het voorval legde de Russische president Vladimir Poetin de schuld bij het Westen en Oekraïne. De gebeurtenissen zouden volgens hem veroorzaakt zijn door westerse geheime diensten om Rusland te destabiliseren. Eerder had een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse zaken Oekraïne ervan beschuldigd een sleutelrol te hebben in het voorbereiden van de bestorming. Zowel Kiev als de Verenigde staten ontkennen enige betrokkenheid.

Dit jaar vond ook een uiterst gewelddadige terreuraanslag plaats in de Dagestaanse steden Derbent en Machatsjkala. Daarbij waren twee orthodoxe kerken, twee synagogen en de politie het doelwit. Bij deze aanval kwamen twintig mensen om het leven en raakten 46 mensen gewond.