Column | Met de boerennuchterheid in Gelderland is Van der Plas vast niet blij

Afgemeten aan de berichtgeving moet de wolf ongeveer de Nederlandse veestapel hebben gedecimeerd en talloze doden en gewonden hebben veroorzaakt. Vooral onder honden en kinderen moet het een bloedbad zijn. De wolf heeft een peuter geduwd! De wolf heeft een hond verwond! De gemiddelde Wim maakt op zijn scootmobiel meer slachtoffers onder honden en kleuters, maar die krijgt die aandacht niet.

Zondag werd in Nunspeet misschien een hond door een wolf gebeten. Er werden die dag dozijnen wezens door andere wezens gebeten. Daar maalde de Roodkapjespers niet om, die draaide overuren want: wolf! Die Roodkapjesjournalistiek levert vooral bruikbaar pr-materiaal aan onze reclamebureaupolitica. Die stond al te twitteren dat ze een plenair debat ging aanvragen over de wolf en incidenten met honden, kinderen „en uiteraard de aanvallen op vee”.

Onder de circa 662.000 schapen in Nederland heeft de wolf dit jaar wel dodelijke slachtoffers gemaakt. Als een wolf schapen doodt, is dat niet de schuld van de wolf, maar de schuld van de herder. Schapen beschermen kost geld en wie aan de pegels van vee-exploitanten komt, komt aan de BBB. Logisch dat Caroline naar de wolf wijst. Minder logisch is dat landelijke pers dan tot bos- en heidepers verwordt. De provincie Gelderland deed niet mee met de ophef. Ongeacht de uitslag gaan ze daar geen extra maatregelen nemen rond de wolf. „Waarom zouden we?”, zei de woordvoerder. „In het bos loop je altijd de kans om wild tegen te komen…” Met die boerennuchterheid is Van der Plas vast niet blij, die baalt nu omdat ze niet, net als Faber, een cameramoment pakte om een wolvencrisis uit te roepen. Wolf! Wolf! Haar volgers hadden het prachtig gevonden.

Met deze veredelde influencers in het parlement en de roodkapjespers om hen bij te staan rollen we komende periode geheid van fopcrisis naar schijndebat. Net als hun niet-beëdigde vakgenoten zullen influencers in het parlement zichzelf steeds moeten overtreffen om aandacht te genereren. Voor problemen oplossen, krijg je geen views. Zoals Faber niet wil dat de asielopvang goed loopt, wil Van der Plas niet dat boswandelaars leren samenleven met de wolf. Ze wil van het dier af omdat dat bij haar volgers scoort. Kogels zijn goedkoper dan wolfwerende systemen. Zoals schapen beschermd moeten worden tegen wolven, moeten asielopvangstructuren beschermd worden tegen de PVV en wolven tegen jagers van de BBB.

Van al die opgeklopte wolvenberichten ging ik me intussen wel afvragen wat al die schapen eigenlijk in Nederland doen. Ze worden overwegend gefokt voor lamsvlees. Dat betekent dat de meeste schapen hier lammetjes zijn die nooit schaap worden. Nog voor ze 1 jaar oud zijn worden ze, vaak onverdoofd, geslacht. Niet door een wolf maar halal of koosjer, door een mens. Voor die lammetjes maken BBB noch Roodkapje ophef.

Carolina Trujillo is schrijfster.