Tv-recensie | Bij CNN maken ze het spannend: zingt Beyoncé misschien bij Harris, of Taylor Swift?

Je zou denken: Op1 heeft genoeg klappen gekregen. De ter ziele gegane talkshow is alweer een tijdje van de buis, de pijnlijke necrologieën zijn al geschreven. Toch kreeg het programma nog een trap na in De slimste mens (KRO-NCRV). In de uitzending van donderdag moest SP-leider Jimmy Dijk vijf trefwoorden noemen die horen bij Op1. Ter introductie werd een fragment ingestart: Charles Groenhuijsen die op ernstige toon vertelt dat hun programma zou verdwijnen. Slimste mens-presentator Philip Freriks vroeg aan Maarten van Rossem hoe Op1 de geschiedenisboeken in zal gaan. „Niet als een overweldigend succes”, zei de knuffelmopperkont. „Ik kreeg nooit voldoende tijd.” De redactie beloofde hem alle ruimte aan het einde van een uitzending, maar dat kwam er volgens Van Rossem nooit van. „Dan begon dat klotemuziekje weer te draaien.” Auw.

De NPO zal hopen dat Op1 hierna verdwijnt uit ons collectieve geheugen. De promofilmpjes voor de twee nieuwe talkshows vliegen kijkers in ieder geval om de oren. Eva Jinek (Eva) was er vlak voor het NOS Journaal van acht uur te zien in een spotje, Jeroen Pauw en Sophie Hilbrand (Bar Laat) doken in het reclameblok ná hetzelfde journaal op. Vooralsnog heb ik vooral zin in de discussie over de tafel in de vorm van een avocado die Jinek gaat gebruiken. Zal die tafel een heel tv-seizoen blijven? Ik schat de kans op 50 procent.

Wie het veel korter dan een seizoen uithield was Jimmy Dijk. ‘De straatvechter uit Groningen’ kon niet opboksen tegen sterke kandidaten Jet Berkhout en Max Terpstra en moest aan het einde van zijn eerste aflevering van de quiz alweer vertrekken. „Terug naar Den Haag waar van alles en nogwat gebeurt”, sloot Freriks af. Gelukkig had de politicus een vraag over Amerikaanse politiek (antwoord: swing state) eerder nog wel goed beantwoord.

Veel show op CNN

Amusement en politiek, in Amerika hebben ze het geperfectioneerd. Vol verwachting zapte ik daarom naar CNN, waar al een klok in beeld was die aftelde naar de slotavond van de Democratische Conventie in Chicago. Presidentskandidaat Kamala Harris zou hier de belangrijkste speech van haar leven geven en de nieuwszender had een klein leger aan presentatoren, verslaggevers en duiders in het stadion rondlopen. De sfeer deed denken aan de opgefokte verkiezingsuitzendingen van de zender. Bombastische muziek, spetterende visuals en presentator Wolf Blitzer die van de kleinste dingen nog iets groots kan maken (breaking news: er hangen 10.000 ballonnen in het dak, klaar om te vallen na de speech van Harris).

Er moesten nog wel vele uren gevuld worden voordat Harris zou spreken. Gelukkig zijn Blitzer en collega’s als Jake Tapper erg goed in tijdrekken. Blitzer bracht alles op zijn karakteristiek serieuze manier. „Vertel ons over de outfits”, vroeg hij op een gegeven moment aan een van de verslaggevers. Zij interviewde een bezoeker die een schattige kattenknuffel in haar handtas had, als eerbetoon aan alle kinderloze cat ladies en cat gentlemen die waren beledigd door Donald Trumps running mate J.D. Vance. Hij had zich eerder denigrerend uitgelaten over kinderloze kattenvrouwen. Tijdens het gesprek over de knuffel werd ook een mogelijk verrassingsoptreden van een popster besproken. Zou Beyoncé komen? Of Taylor Swift? Op sociale media gingen de wildste geruchten rond, roddelsite TMZ kwam zelfs met de bevestiging dat Beyoncé zou optreden. Uiteindelijk kregen we geen Beyoncé en geen Swift, maar wel de beloofde ballonnen. Presentator Jake Tapper begon enthousiast te duiden. Zijn conclusie: geweldige speech. Hij was ook blij dat Harris er niet te lang over deed. In tegenstelling tot haar tegenstander Trump hield ze zich bijna volledig aan het script. „Ze sprak 37 minuten”, zei Tapper met bewondering in zijn stem. Het nabespreken ging daarna nog uren door.

valt vandaag in als tv-recensent.