Veiligheidsniveau op NAVO-basis bij Nederlandse grens verhoogd

Op de NAVO-vliegbasis in het Duitse Geilenkirchen, net over de grens bij het Limburgse Brunssum, zijn donderdag de veiligheidsmaatregelen aangescherpt. Dat meldt persbureau ANP. De basis zegt informatie te hebben over een mogelijke dreiging.

Het niet-essentiële personeel werd eerder op donderdag al uit voorzorg naar huis gestuurd. „De veiligheid van ons personeel is onze topprioriteit. De activiteiten gaan door zoals gepland”, heeft de basis laten weten in een verklaring.

Een woordvoerder van de basis in Geilenkirchen zei tegen persbureau Reuters dat het dreigingsniveau is verhoogd naar Charlie. Dat is het op een na hoogste niveau van vier alarmfases. Deze fase wordt gedefinieerd als „een incident (dat) heeft plaatsgevonden of dat er inlichtingen zijn ontvangen waaruit blijkt dat een of andere vorm van terroristisch geweld tegen NAVO-organisaties of personeel zeer waarschijnlijk is”.

Drinkwater

Het is de tweede keer in korte tijd dat de basis het dreigingsniveau heeft verhoogd. Vorige week gebeurde dat toen een militaire basis in Keulen tijdelijk werd afgesloten omdat er mogelijk was gesaboteerd met de watervoorziening. De kazerne werd afgesloten en werd na enkele uren weer vrijgegeven, toen bleek dat het drinkwater niet verontreinigd was.

Diezelfde dag vond een poging tot inbraak plaats op de basis in Geilenkirchen, waarna het hele terrein werd doorzocht. Het is niet duidelijk of er toen iemand is opgepakt.