Wat vindt NRC | Een leerling heeft recht op ongeziene onvoldoendes

Roosters, cijfers, huiswerk, verzuim: in de app Magister is het allemaal op één plek te vinden. Deze week zijn in de regio Zuid de scholen weer begonnen, en de komende weken volgt de rest van Nederland. Voor ruim 70 procent van alle leerlingen in het voortgezet onderwijs is Magister dan weer de poolster waarmee ze zich door hun leven navigeren. Nu de mobiele telefoon op scholen (deels) in de ban is gedaan, zal er voor sommige zaken misschien weer een fysieke agenda worden aangeschaft, maar Magister en soortgelijke programma’s zijn te handig om niet te gebruiken.

Ook voor de ouders van deze leerlingen begint het schooljaar weer – met alle zorgen die daarbij komen kijken. Maken de kinderen hun huiswerk wel, wordt er niet gespijbeld, is die onvoldoende voor wiskunde al opgehaald? Het zijn vragen waar pubers niet altijd op zitten te wachten: veel meer dan een monosyllabisch antwoord komt er vaak niet uit. Om toch een beetje zicht te houden op wat er op school gebeurt, openen ouders dan maar de Magister-app op hun eigen telefoon. Zo kan zoon- of dochterlief tijdig voorzien worden van goede raad, een peptalk – of desnoods een uitbrander.

Magister is 23 jaar oud. Weinig ouders die de app nu gebruiken, hebben er dus zelf mee te maken gehad. Zij hebben onvoldoendes gehaald zonder dat bij thuiskomst meteen verantwoording moest worden afgelegd; zij hebben een keertje gespijbeld zonder dat dit tot een preek leidde; zij konden jokken dat ze geen huiswerk hadden zonder dat ze à la minute als leugenaar ontmaskerd werden.

Geen van de ouders die Magister gebruiken, heeft er zelf ooit mee te maken gehad

Opgroeiende kinderen gaan stap voor stap richting volwassenheid. Daarbij is het noodzakelijk dat ze fouten kunnen maken, de consequenties hiervan ervaren en zo leren het de volgende keer anders te doen. De digitalisering van de maatschappij heeft er echter toe geleid dat het voor ouders steeds makkelijker is geworden in dit proces in te grijpen. Locatie-apps op de telefoon verraden dat iemand niet in de klas maar in de snackbar zit, en apps als Magister zorgen ervoor dat een schoolcarrière op de voet kan worden gevolgd. De verleiding is dan groot om – met de beste bedoelingen uiteraard – een kind te behoeden voor het maken van uitglijders, of achter zijn broek aan te zitten om een 8 gemiddeld te halen.

In principe heeft elk kind recht op ongeziene onvoldoendes, en op sommige scholen krijgen ouders daarom geen toegang tot Magister en moeten ze het doen met het aloude rapport. Omdat er tal van verschillende scholen zijn met evenzoveel verschillende leerlingen, valt niet te zeggen of dit overal en voor iedereen beste manier is om met ouderlijk toezicht om te gaan. Sommige kinderen hebben misschien echt dat extra beetje betrokkenheid nodig om het voortgezet onderwijs zonder al te grote brokken te doorlopen.

Als ouders of leerlingen de omgang met Magister ter discussie willen stellen, zijn daar medezeggenschapsorganen voor. Nu het gebruik van mobiele telefoons binnen school aan banden is gelegd, kan de omgang met dit soort apps een aardig agendapunt zijn voor de volgende vergadering van de ouder- en leerlingenraad.

Het belangrijkste gesprek over hoe om te gaan met digitaal toezicht op schoolprestaties vindt echter in ieder individueel gezin plaats. Ouders zouden daarbij voor ogen kunnen houden dat ook in de tijd vóór Magister – de tijd dat ze zelf naar school gingen – de meeste kinderen niet voor galg en rad opgroeiden.