Opinie | Onderschat invloed van aftredende Japanse premier Kishida niet

Geplaagd door lage populariteitscijfers en schandalen, kondigde de Japanse premier Fumio Kishida aan in september te zullen aftreden. „De regering kan alleen bestaan ​​met het vertrouwen van het volk, en ik heb een sterk verlangen om politieke hervormingen door te voeren”, zei Kishida. „De meest voor de hand liggende eerste stap om te laten zien dat de Liberaal Democratische Partij [LDP] verandert, is dat ik aftreed.”

Met de veranderingsgezindheid van de LDP valt het wel mee. De partij regeert praktisch onafgebroken sinds 1955. Decennia van schandalen en het onvermogen om veel van de diepgewortelde problemen van Japan aan te pakken, hebben geleid tot wijdverbreide ontevredenheid onder de kiezers. Het heeft het karakter van de LDP nooit veranderd. Er is geen charismatische opvolger beschikbaar die in staat kan worden geacht om bijvoorbeeld de vergrijzing of de staatsschuld effectief aan te pakken. Een werkelijke oppositie heeft Japan niet. Partijen die een radicaal andere aanpak prediken worden op voorhand gewantrouwd door de kiezers en de opkomst bij verkiezingen is laag – vooral onder jongeren. Het aftreden van Kishida is dan ook niet als een schok ervaren.


Lees ook

Japanse premier Kishida kon het blazoen van zijn partij niet meer oppoetsen

De Japanse premier Fumio Kishida kondigde woensdag op een persconferentie aan niet mee te doen aan de komende leiderschapsverkiezingen van zijn regeringspartij LDP.

Toch kunnen we de invloed niet onderschatten die Kishida heeft gehad op Japan in de drie jaar dat hij premier was. Dat geldt met name op het terrein van defensie. Kishida werd bij zijn aantreden in 2021 gezien als een voorman van de pacifistische stroming binnen de LDP. Hij is echter zonder veel ophef in de voetsporen getreden van zijn voorganger Shinzo Abe, premier van 2012 tot 2020, en een havik op het terrein van defensie. Abe streefde een herziening na van het artikel 9 van de grondwet waarin Japan zich op militair terrein allerlei beperkingen oplegt. Vanwege het oorlogsverleden en de verwoesting die volgde op de nederlaag in de Tweede Wereldoorlog, heeft Japan een grondwet die zijn Self Defense Forces beperkt tot zelfverdediging. De weerstand die een herziening van de grondwet opriep onder de bevolking loste Abe op door een reeks herinterpretaties van het artikel. Japan verwierf zo het recht op collectieve zelfverdediging en bewerkstelligde verschillende vergaande herzieningen van de bilaterale Amerikaanse-Japanse defensierichtlijnen. Japan kon daarmee tot genoegen van de VS een meer ambitieuze rol op zich nemen in de wereld, te midden van toenemende spanningen met een nucleair bewapend Noord-Korea, een steeds assertiever China en sinds 2022 een gewantrouwd Rusland.

Japanse wapenindustrie

Kishida heeft het beleid van Abe naadloos doorgetrokken, en daarbij steeds vaker het parlement omzeild. Japan heeft in korte tijd het concept van een Free and Open Indo-Pacific versterkt, de samenwerking tussen Japan, de VS, Australië en India, uitgebouwd en heeft raketten aangeschaft met een bereik van 1000 km uit angst voor een invasie van Taiwan door China. Japan werkt nu samen met Italië en het Verenigd Koninkrijk aan de ontwikkeling van een geavanceerde straaljager, het Global Combat Air Program. Het maakt deel uit van een plan om de Japanse wapenindustrie verder op te bouwen en haar rol wereldwijd in de defensie-industrie te versterken. Kishida committeerde zich aan dit straaljagerproject zonder het publiek een verklaring te geven of goedkeuring te vragen. Eind 2022 had hij al een verdubbeling van het Japanse defensiebudget aangekondigd tot 320 miljard dollar in de periode tot 2027.

Na de oorlog steunde Japan op de ‘Yoshida Doctrine’, het beleid van premier Shigeru Yoshida dat de verdediging van het land delegeerde aan de VS om alle energie te kunnen steken in economische groei. De ‘Abe doctrine’ is er geruisloos voor in de plaats gekomen, om Japan niettegenstaande de grondwet een volwaardige militaire rol in de wereld te laten spelen. Alleen zo kon Japan in de wereld echt meetellen, vond Abe. Toen hij in 2022 werd vermoord was de eerste gedachte van velen dat de dader wel een losgeslagen pacifist zou zijn geweest. Het motief van de schutter bleek uiteindelijk te draaien om persoonlijke wrok tegen de door Abe gesteunde Unification Church. Artikel 9 staat nog onaangetast overeind maar, maar Kishida heeft de ideeën van Abe in belangrijke mate verwezenlijkt.

De toekomst

De bevolking neemt bijna dagelijks kennis van Chinese aanwezigheid in Japanse wateren of overvliegende Noord-Koreaanse raketten. Verontrustend, zeker. Maar wat gewone Japanners eerder zorgen baart is de inflatie, de oplopende zorgkosten en dreigende belastingverhogingen om de militaire expansie te financieren. De LDP gaat nu in een interne machtsstrijd uitmaken wie de partijleider wordt en daarmee de nieuwe premier. Te hopen valt dat de nieuwe regeringsleider een visie heeft die de zorgen van ouderen wegneemt en jongeren weer groots doet dromen over een rijke toekomst. Die kans lijkt klein. En de partij zal hoe dan ook de volgende verkiezingen wel weer winnen.