Openbaar streekvervoer ligt grotendeels stil op 11 september

Het openbaar streekvervoer in Nederland zal op 11 september in de vroege ochtend grotendeels stil komen te liggen. In navolging van streekvervoerbedrijven als Arriva Transdev, Keolis, EBS en Qbuzz, hebben vakbonden FNV en CNV medewerkers opgeroepen hun werkzaamheden tussen 4 en 8 uur neer te leggen. Ook personeel van de NS zal op dat moment staken. Volgens CNV en FNV rijden op 11 september alleen stadsvervoerders GVB, HTM en RET nog.

Aanleiding voor de massale staking is het einde van de Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU), die volgend jaar afloopt. Met de regeling kunnen mensen die langdurig zwaar werk doen eerder met pensioen. De uitkering die deze werknemers ontvangen tot ze de AOW-leeftijd bereiken komt dan te vervallen. Op een ultimatum, gesteld door de vakbonden om de regeling beter vast te leggen, werd niet ingegaan door het kabinet.

De bonden benadrukken dan ook dat de acties tegen het kabinet en werkgeversorganisatie VNO-NCW gericht zijn, niet tegen de werkgevers zelf. “We willen met elkaar een stevig signaal geven aan de politiek, dat een betere én blijvende regeling voor zwaar werk nodig is”, zegt CNV-onderhandelaar Sijtze de Bruine. Oppositiepartijen GroenLinks-PvdA en SP riepen eerder op donderdag al op te zorgen dat de regeling niet vervalt.

Volgens Marijn van der Gaag, bestuurder bij FNV Streekvervoer, zijn acties “het startschot voor een reeks stakingen”, omdat de afspraak uit het pensioenakkoord van 2019 niet wordt nagekomen. “Als het kabinet niet snel met een structurele oplossing komt, zullen de acties alleen maar intensiveren. De werknemers staan klaar om hun rechten op te eisen en ze zullen niet terugdeinzen om door te pakken”, zegt hij.