Spanningen tussen coalitiepartners leiden tot val van kabinet op Curaçao

Het kabinet op Curaçao is woensdag gevallen. Dat heeft minister-president Gilmar Pisas van de MFK-partij bevestigd, meldt persbureau ANP. Toegenomen spanningen tussen coalitiepartners MFK en PNP bereikten begin deze week een kookpunt en liggen aan de basis van de regeringsval.

Pisas’ regeringspartij MFK besloot maandag niet langer samen te willen werken met twee PNP-Statenleden, Sheldry Osepa en Gwendell Mercelina. Het duo had die dag de betrouwbaarheid van Javier Silvania — die namens MFK de post van minister van Financiën vervult—  openlijk in twijfel getrokken. Silvania had er eerder toe besloten achterstallige belastingschulden van voor 2017 kwijt te schelden. 

Nadat MFK per brief had laten weten niet langer met Osepa en Mercelina te willen samenwerken, trok de PNP zich definitief terug uit de coalitie. In de hoop snel een nieuwe regering te vormen is de MFK al in gesprek met verschillende partners waarmee een meerderheid zou kunnen worden gevormd. Zo zijn Zita Jesus-Leito, een onafhankelijk Statenlid, en de eenmansfractie KEM potentiële bondgenoten voor de partij van Pisas, met het oog op een nieuw kabinet.