De nieuwe ov-pas waarmee miljoenen Nederlanders vanaf volgend jaar gaan reizen in het openbaar vervoer wordt niet gefaciliteerd door bunq. Een geplande samenwerking tussen de Amsterdamse onlinebank en Translink, verantwoordelijk voor het beheer van ov-transacties, is beëindigd.
Dat heeft Translink vorige week laten weten aan de verschillende vervoersbedrijven. Woordvoerders van bunq en Translink bevestigen aan NRC het einde van de samenwerking. Een proefproject in Almere, waar met de nieuwe bunq-kaart werd getest, is stopgezet.
Volgens een woordvoerder van bunq slaagden „de partijen er niet in om een overeenstemming te bereiken over de commerciële voorwaarden”. Dinsdag liet bunq-topman Ali Niknam, nadat NRC vragen stelde over de kwestie, in een intern bericht aan werknemers weten meer geld te willen van Translink, omdat „onze kosten (salarissen) significant zijn toegenomen”.
Translink wilde echter niet meer betalen „dan eerder was overeengekomen met bunq”, bevestigt het bedrijf. Volgens een woordvoerder van Translink is de afgelopen maanden daarnaast „gebleken dat beide organisaties te veel van elkaar verschillen om de samenwerking op lange termijn succesvol voort te kunnen zetten”.
Meer mogelijkheden
Sinds vorig jaar is het mogelijk om in- en uit te checken in het ov met een pinpas, creditcard of mobiele telefoon. Volgend jaar komt daar een nieuwe pas voor reizen op saldo bij, met meer mogelijkheden dan de huidige OV-chipkaart. Reizigers kunnen via de nieuwe kaart zelf hun saldo opladen of bijvoorbeeld zelf online een gemiste uitcheck corrigeren.
Bunq zou, samen met Mastercard, verantwoordelijk worden voor de uitgifte van de nieuwe, fysieke ov-passen, met daarop ook de logo’s van bunq en Mastercard. Elke eigenaar van een ov-pas kreeg daarbij ook een bunq-rekening, waarop het kaartsaldo zou worden gestort. Translink en bunq werkten de afgelopen vier jaar samen aan de nieuwe ov-pas.
De deal met Translink zou betekenen dat het aantal bunq-accounts (nu 12,5 miljoen in heel Europa) enorm zou toenemen. Bunq mocht de persoonsgegevens van reizigers daarbij niet gebruiken voor marketingdoeleinden. Ook had de bank volgens het privacyregelement geen inzage in reisgegevens van klanten.
Nu bunq wegvalt, loopt de vervanging van de veertien miljoen actieve OV-chipkaarten vertraging op. Translink moet nu op zoek naar alternatieven om de nieuwe ov-pas te realiseren. Het oorspronkelijke plan, om de nieuwe ov-pas per 1 januari geleidelijk in te voeren, gaat op de schop. „Zodra er meer duidelijk is over het alternatief wordt een nieuwe planning gemaakt”, aldus de woordvoerder van Translink.
Spanning loopt op
Met name de laatste maanden zou de spanning tussen bunq en Translink zijn opgelopen. Twee organisaties die „in twee verschillende werelden leven”, volgens een direct betrokkene. De bank van tech-ondernemer Ali Niknam staat bekend om zijn start-upmentaliteit, met de nadruk op hoog tempo. Een woordvoerder van Translink zei eerder tegen Mobiliteit.nl dat voor bunq was gekozen „op basis van kosten” en vanwege „innovatieve kracht en flexibiliteit”.
De afgelopen maanden legde Translink al verschillende projecten stil waarin door vervoerders werd getest met de nieuwe bunq-kaarten. Binnen bunq liep rond diezelfde periode de werkdruk enorm op, nadat NRC en NOS publiceerden over klanten van bunq die grote geldbedragen verloren aan oplichters. In juni verscheen een artikel in NRC over werknemers van bunq, die stiekem in klantrekeningen keken.
De publicaties werden ook in vergaderingen met de vervoerders besproken, bevestigen bronnen. Een woordvoerder van Translink laat weten dat de mediaberichten niet de aanleiding waren voor het stoppen van de samenwerking. „Het besluit staat hier los van.”
Lees ook
Wat gebeurde er de laatste maanden bij bunq? Lees meer over ons onderzoek naar de bank in ons dossier